Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Aleš Sirk, trener RK Krško: V športu ni bližnjic

Objavljeno: Sreda, 06.09.2023    Rubrika: Rokomet Sporočilo
Aleš Sirk

Aleš Sirk

Pred Rokometnim klubom Krško je nova sezona, v kateri bo klub nastopal v 1.b državni rokometni ligi. Po koncu lanske sezone je v klubu prišlo do sprememb tako v vodstvu kluba kakor na trenerskih mestih. Delo glavnega trenerja članske ekipe je prevzel Aleš Sirk, 45-letni nekdanji igralec Sevnice, novomeške Krke in velenjskega Gorenja, bil je tudi član državne članske reprezentance. Kot trener je bil dejaven v MRD Krka, MRD Dobova in v Hrastniku. Mesto pomočnika trenerja je zasedel bivši igralec Krškega Alen Zorič. Klub je trenutno sredi priprav na prihajajočo sezono, pred njenim začetkom pa objavljamo kratek pogovor s trenerjem članske ekipe.

Kakšna je bila vaša igralska kariera in kako ste se odločili za trenersko pot?

Kot igralec sem vedno imel visoke ambicije, rokometni igri sem v celoti posvetil petindvajset let. Imel sem veliko srečo, da so z menoj vedno delali odlični trenerji. Vedno sem stremel k izboljšavam in napredku. Moj cilj je bil postati eden najboljših igralcev na svoji poziciji in s tem tudi državni reprezentant. Verjetno bi katero stvar lahko naredil boljše, vendar sem s  svojo kariero in dosežki zadovoljen. Trenersko pot sem začel v novomeški Krki, kjer sem takrat igral. Ponujeno mi je bilo delo s kadetsko selekcijo, ki je bila ob koncu sezone državni prvak. Prevzel sem jih v naslednji sezoni, v kateri smo kot aktualni državni prvaki nastopali v mladinski selekciji. Generacija je bila izjemna, delo s to ekipo pa bi nekako predstavljalo začetek moje trenerske poti. Kasneje sem postal trener članske ekipe Dobove.

Kako pomembno je vam kot trenerju zgraditi dobre odnose z igralci?

Dober odnos z igralci je ključen dejavnik vsakega trenerja. Igralci so med seboj različni, njihovi karakterji se razlikujejo eden od drugega, slogi in načini igre so različni. Do njih je vedno potrebno biti iskren in pošten, vedno moraš do njih biti odprt za marsikatero stvar, tako na igrišču kakor tudi izven njega. Dober odnos je najpomembnejši pri delu s katero koli ekipo. Pomemben del odnosa je tudi motivacija igralcev, predvsem ob slabših rezultatih in po težjih poškodbah. Vedno pa je najboljša motivacija igralcem dober rezultat.

Moderen pristop k rokometu, uvajanje tehnologije in analitike … kako gledate na to?

Seveda so informacije o ekipah zelo pomembne, tako o nasprotni kakor o svoji. Omogočajo ti vpogled v dejansko stanje ekipe, omogočajo ti določene taktične priprave na nasprotnika, vse resne ekipe se seveda tega poslužujejo. Vedno je pomembno iskati tako napake kot napredek najprej pri sebi, ključno za vsako ekipo pa je, da igra svojo igro in se ne ukvarja preveč z igro nasprotnika, sodniškimi odločitvami ipd.

V vsakem športu so prisotni tako zmage kot porazi. Kako gledate na poraze, kako se z njimi soočate?

Porazi so vedno sestavni del igre. Potrebno jih je sprejeti. Pri vsem skupaj je pomembno, na kakšen način izgubiš. Če ekipa oddela maksimalno in od boljšega nasprotnika izgubi, sam poraz ni tako boleč, iz njega se vedno nekaj naučiš. V nasprotnem primeru pa zna biti poraz zelo neugoden. Pri vsem skupaj je vedno najpomembnejši pristop. Res pa je, da porazi nikoli niso prijetni. Da ekipa oz. igralec postane dober, se mora najprej naučiti izgubiti, šele nato pridejo zmage in uspehi. V športu ne obstajajo bližnjice, treba je sprejemati tako uspehe kot neuspehe, ki te motivirajo za nadaljnje delo.

V zadnjih letih se v športu uvaja moderen način prehranjevanja, veliko je  raznoraznih prehranskih dodatkov, proteinov, športnih diet … Kako gledate na prehrano športnika?

Pri vsem skupaj je vedno najpomembnejše pravilno prehranjevanje, uživanje zdrave in raznovrstne hrane. Vsak športnik naj bi vedel, kaj pomeni zdravo in kaj športno prehranjevanje. Pomembno je, da pred treningi in tekmami ne uživaš težke hrane. Mislim, da je ob normalnih naporih zdrava in raznovrstna hrana dovolj, ob napornejših treningih so prehranski dodatki priporočljivi.

Kako gledate na psihološko pripravo športnika?

Psihološka priprava je izjemno pomemben del vsakega športa. Dobra psihološka priprava igralcev na igrišču pomeni ogromno. Če igralci zaupajo sebi, je vse lažje, tudi kadar stvari ne grejo po želeni poti. Ne rušijo jih sodniške odločitve, ne rušijo jih provokacije nasprotnih ekip, ne rušijo jih pritiski polnih dvoran … Pomembno je zaupati soigralcem in trenerju. Ključno je posameznikovo pozitivno razmišljanje. Zelo pomembno je, da igralec ve, kako stvar narediti, da si tega želi in da se igralec odloči, da bo naredil, kar mu je zastavil trener. Na tak način ekipa raste in se razvija, gradi se timski duh, na igrišču pa postaja močna in neugodna za nasprotnike.

Kako bi primerjali igranje v 1. ligi in igranje v 1b. ligi?

Prva državna liga je neprimerno močnejša in kakovostnejša. Za uspeh v prvi ligi je potrebno vložiti bistveno več truda. Sama igra je na višjem nivoju, igralci sami so kakovostnejši, na koncu koncev so tudi finančni vložki v prvoligaške ekipe neprimerno višji, predvsem ekip, katere nastopajo v evropskih tekmovanjih. Dejstvo pa je, da tudi 1.b državna liga ni enostavna. V letošnji sezoni nam zagotovo ne bo lahko, nobena tekma nam ne bo podarjena, na vsakega nasprotnika se bomo morali maksimalno pripraviti. V nasprotnem primeru bomo imeli težave.

Cilj letošnje ekipe je nedvomno povratek v 1. ligo, za dosego le-tega se bomo vsi, tako igralci kot strokovni kader, optimalno pripravili. Kadrovsko smo odlično podprti na vseh nivojih.  Želimo si čim manj poškodb, veliko dobrih tekem in s tem polno domačo dvorano, kajti najlepša spodbuda igralcem so polne tribune na domačih tekmah. Obetamo si tudi podporo skupine naših navijačev, katera nas glasno in vztrajno podpira na naših, tako domačih kot gostujočih tekmah. 

Za prihajajočo sezono je Rokometni klub Krško okrepil tudi mladinsko selekcijo. Krški zasedbi smo priključili pet novih igralcev. Ekipo so okrepili Tevž Bogovič, Dominik Černoga in Timotej Pinterič, v matični klub sta se po letu igranja za Dobovo in Trebnje vrnila tudi Anej Kukavica in Aleks Ropret Mlakar. Vodila jih bosta Goran Brečko in Ale Kukavica, za fizično pripravo pa bo, kot bivši igralec Krškega, skrbel Patrik Glaser.

Vir in foto: RK Krško
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte