Časopis za pokrajino Posavje
27.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Na uvodni dirki državnega prvenstva v speedwayu najboljši Matic Ivačič

Objavljeno: Sobota, 29.05.2021    Rubrika: Speedway Sporočilo
ivacic

Matic Ivačič z ekipo

Na Madžarskem so se slovenski vozniki speedwaya v konkurenci madžarskih in slovaških tekmecev merili na prvi dirki za točke državnega prvenstva.

Državno prvenstvo Slovenije v speedwayu letos poteka v sodelovanju z madžarsko in slovaško moto zvezo. Uvodna preizkušnja sezone je bila v Debrecenu na Madžarskem, kjer je z licencami AMZS vozila tudi peterica slovenskih voznikov, in sicer Matic Ivačič (ST Lendava), Denis Štojs, Miran Praznik, Nick Škorja (vsi AMD Krško) in Anže Grmek (AMTK Ljubljana).
5-skorja-035

Nick Škorja


Slovenci od prve vožnje krojili vrh

Že v prvi vožnji smo videli na delu kar tri Slovence. Ivačič je bil najboljši, Štojs in Praznik pa sta ciljno črto prečkala na mestih dve in tri. Tudi Škorja je v naslednji vožnji zmagal ter napovedal, da bodo slovenski vozniki najbrž pošteno krojili vrh lestvice na dirki. Po osmih opravljenih vožnjah sta imela Ivačič in Škorja vsak maksimalnih šest točk, Štojs pet, Praznik in Grmek pa po tri. V enajsti vožnji sta se srečala aktualni državni prvak Slovenije in aktualni podprvak - Ivačič z belo čelado, Škorja pa z rdečo povsem na notranji progi. Zmaga je pripadla Ivačiču, ki je tako najavil, da ga tokrat v Debrecenu zanima predvsem mesto na najvišji zmagovalni stopnički na dirki. Štirinajsta vožnja je bila znova povsem slovensko obarvana, najhitrejši po štirih krogih pa je bil Grmek. Drugo mesto je pripadlo Prazniku, šele tretje pa Škorji, ki je imel tehnične težave z motociklom. Škorja je imel nekaj težav z motociklom, ki jih je k sreči hitro odpravil.

Ivačič in Štojs neposredno v finale

Po šestnajstih vožnjah je bil na vrhu sam Ivačič z 12 točkami, neposredna uvrstitev v finalno 22. vožnjo pa se je nasmihala tudi Štojsu, ki jih je imel 10. To je slovenski veteran potrdil v sedemnajsti vožnji, ki jo je v merjenju s tekmeci z enakim številom točk ali eno manj od njega, tudi dobil. V dodatno 21. vožnjo, ki je dala preostala dva finalista dirke, sta se prebila še Škorja in Grmek. V finalu se je nato Ivačiču in Štojsu pridružil Škorja, četrti na štartni črti finalne vožnje pa je bil Slovak Ondrej Smetana. Ivačič v finalu ni dovolil presenečenja in je še šestič v sobotnem popoldnevu ciljno črto prečkal prvi ter si privozil lepo zmago. Drugo mesto je zasedel Škorja, tretji pa je bil Štojs, medtem ko je Smetana pristal na četrtem mestu.

Zmagovalec prvenstva treh držav bo najboljši v skupnem seštevku po sistemu svetovnega prvenstva (zmagovalec dirke dobi 20 točk, drugi 18, tretji 16, četrti 14, peti 12 in nato 11, 10, 9 …). Naslov državnega prvaka med licenciranimi vozniki Avto-moto zveze Slovenije bo osvojil najboljši slovenski predstavnik v skupnem seštevku treh dirk.

Druga dirka sezone je načrtovana 4. julija 2021 v Žarnovici na Slovaškem, datum tretje preizkušnje, ki je predvidena v Krškem, pa še ni znan.

REZULTATI

Končni vrstni red dirke v Debrecenu (1/3): 1. Matic Ivačič (SLO) 20 točk, 2. Nick Škorja (SLO) 18, 3. Denis Štojs (SLO) 16, 4. Ondrej Smetana (SVK) 14, 5. Anže Grmek (SLO) 12, ..., 10. Miran Praznik (SLO) 7 točk, ...

Vir: AMZS
« Nazaj na seznam
»