Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​EP Latvija: nov evro izziv za Svena Cerjaka!

Objavljeno: Petek, 18.08.2023    Rubrika: Speedway Bralci pišejo
01 - SVEN CERJAK - SVEDSKA  - SP - mladinci - 8204 -foto Peter NORRSTROEM

Sven Cerjak (AMD Krško) si je privoščil kratke počitnice, sedaj pa so pred Svenom novi izzivi na evropski sceni!

V speedway ekipi Svena Cerjaka (AMD Krško) so si privoščili kratke počitnice, sedaj pa so pred Svenom in njegovimi podporniki in pomočniki novi izzivi na evropski sceni!

Sven, tako kot vsak mlad ali vrhunski športnik, doživlja vzpone in padce, a vse to je del procesa razvoja in športnega dozorevanja. Svenu je še pred mesecem dni na Švedskem uspelo na svetovnem prvenstvu mladincev (do 16 let) osvojiti 6.mesto v svojem prvem poskusu! Pri tem  je zabeležil tudi dve zmagi v posameznih vožnjah, kar je že samo po sebi velikanski uspeh!
02 - SVEN - CERJAK - poletje-morje 2023 -2.

Sven ima svojo skrivnost: z ribolovom na rekah ali na morju se umiri, sprosti in pripravi na nove dvoboje!


Toda le kak teden kasneje je prišlo do presenečenja in preobrata! Na četrti dirki skupnega državnega prvenstva Češke in Slovenije v razredu SW-250 za mladince je v Pardubicah 21.julija 2023 imel štiri odlične nastope na DP: le v prvi vožnji ga je na štartu za las prehitel Poljak Maksymilian Pawelczak in mu speljal zmago. V naslednjih vožnjah Sven ni več grešil in si prislužil tri čiste zaporedne zmage – tako kot Pawelczak. O zmagi je nato odločalo finale...
04 - Vlado in SVEN - CERJAK - poletje-morje 2023 -1.

Dopust za Vlada in Svena po četrti dirki DP: v Pardubicah je zmagal Poljak Maksymilian Pawelczak, Tilen Bračko (AMTK Ljubljana) je v finalu premagal Svena Cerjaka.


Toda tudi Tilen Bračko (G.Radgona, AMTK Ljubljana)  je v letošnjem letu naredil velik razvoj kljub temu da še ni uspel razviti Svenovega tempa in natančnosti. Bračko je že v prvi (in nato v finalni!) vožnji pokazal zobe: v prvi je brezhibno štartal in zmagal, sicer pa si je prislužil še eno četrto in dve drugi mesti – ravno dovolj za uvrstitev med najboljšo četverico in v finale!

Si predstavljate: od sedaj imamo v mednarodni konkurenci že kar dva tekmeca v finalu prvenstva!
04 - coln - SVEN - CERJAK - poletje-morje 2023 -3.

Kratek dopust na morju, a brez 'morskih konjev' ne gre: Sven se je preizkusil tudi za krmilom gliserja.


V odločilni dirki je Pawelczak štartal najbolje, Tilen Bračko pa je na štartu bolje izkoristil ugodnejši štartni položaj od Svena Cerjaka. Tilen je bil na notranji strani, Sven na zunanji, a Cerjak po zunanji strani ni mogel mimo... Tilen se ni osredotočil na boj za prvo mesto s  Pawelczakom ampak na obrambo pred Svenovim napadom. Bračko je svoj položaj zelo dobro branil, zaradi česar je Sven moral zapeljati v zunanji, mehkejši del steze, kjer pnevmatika nima tako dobrega oprijema.
05 - SGP3 - qualy - SWE  - 01 - SVEN CERJAK - SVEDSKA  - SP - mladinci - 8204 -foto Peter NORRSTROEM

Švedska: 6. mesto na SP mladincev za Svena Cerjaka: 3. mesto na četrti dirki DP v Pardubicah, nov izziv na EP v Latviji pred nosom!


Bračko si je tako ustvaril prednost, Cerjak pa ga kljub hitri vožnji vse do konca finalne dirke  ni več uspel uloviti. Zmaga je tako pripadla Poljaku Pawelczaku pred Bračkom in Cerjakom, četrto mesto  v finalu je osvojil Čeh Adam Nejezchlebova. Vse tekmece v skupnem DP SLO-CZE SW-250 tako po štirih dirkah čaka zaključna peta dirka oktobra – znova v Pardubicah. Tam se bo odločalo o prvem SLO prvaku SW-250 in kot kaže po izidu iz Pardubic bo še zelo napeto.

Po kratkem počitniškem in morskem predahu sta se tako Sven kot Tilen odpravila na sever Evrope: tokrat v v  glavno mesto Latvije. Na dirki EP za mladince (do 16 let) bosta tako Sven Cerjak kot Tilen Bračko lovila nove izkušnje in priložnosti za vzpon med najboljše.

V Bračkotovem taboru so po odličnem uspehu na DP pripravljeni na nov evropski izziv. Tilen Bračko: »Dirko želim odpeljati kar najboljše, želja mi je priti v finale. Po Švedski in Češki smo imeli zaradi vremenskih razmer prisilni premor, ki sem ga izkoristil za kondicijsko pripravo in na motokros motorju. Minuli teden smo imeli trening v Krškem... Verjamem, da sem dobro pripravljen na nastop na evropski ravni.«

Sven Cerjak: »Na evropsko prvenstvo se odpravljam sproščen in upam na uvrstitev v finale. Po ogledu dirke za svetovno prvenstvo minuli konec tedna je bila steza v Rigi kar hudo zdelana. Verjamem pa, da jo organizatorju uspe pripraviti do te mere, da bo varna. Na domači stezi sem pred odhodom opravil še zadnji trening doživel grd padec. K sreči ni nič zlomljenega, imam pa kar hude bolečine v rami in komolcu.  Vseeno se bom v Rigi boril za vsako piko,« pravi mladi dirkač iz AMD Krško. Tokrat bosta s Svenom in očetom Vladom potovala v Latviji tudi oba mehanika, tako Tomaž Klavžar kot Boris Klenovšek.  Dvojne izkušnje, dvojno znanje -  glavno da se izognemo napakam in da motor deluje brezhibno.

Medtem ko naša mlada speedway leva potujeta v Latvijo (kvalifikacije so v soboto, finale pa v nedeljo) pa ima pred sabo svoj izziv tudi  Anže Grmek, ki bo v Gorzowu (Poljska) nastopil na dirki SGP3 v konkurenci do 19 let.

Počitnic je konec, motorji so se ogreli in izpušne cevi spet žarijo!

Veljko Jukič
Foto: Peter Noerrstroem in Vlado Cerjak
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Vesele praznike!

09.03.2021 | Redakcija

Epidemija in hišni ljubljenčki