Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Začetek volilne kampanje – kdo kandidira v Posavju?

Objavljeno: Četrtek, 24.03.2022    Rubrika: Volitve v DZ RS Redakcija
_DSC6439

Volitve v Državni zbor bodo 24. aprila.

Z današnjim dnem, 24. marca, se uradno začenja volilna kampanja pred volitvami poslancev v Državni zbor, ki bodo v nedeljo, 24. aprila. Zbrali smo podatke, kdo se za poslanske sedeže poteguje v treh posavskih volilnih okrajih.

Krško: Šiško, Somrak, Olovec ml., Jeler, Suša pa tudi Vonta
 
Začnimo z volilnim okrajem Krško, ki obsega območje občini Krško in Kostanjevica na Krki. Za ponovni mandat se bo na listi SNS potegoval aktualni poslanec, Krčan Dušan Šiško. SDS in SD pošiljata v ogenj dve mladi imeni, obe iz Leskovca pri Krškem: prva Janeza Jožeta Olovca, sicer sina občinskega svetnika Jožeta Olovca, druga pa Sento Jeler. Iz Leskovca je tudi kandidatka koalicije Povežimo Slovenijo, dolgoletna krška podžupanja Ana Somrak, pa tudi kandidat DeSUS-a Marjan Špes. Na listi stranke dr. Roberta Goloba Gibanje Svoboda je nekdanja novinarka in TV-voditeljica, kasneje poslanka Pozitivne Slovenije in direktorica Direktorata za medije, nazadnje pa urednica krškega medija e-Posavje, Sremičanka Tamara Vonta. Za Levico kandidira Krčan Aleš Suša, za Novo Slovenijo Kostanjevičan Alen Lenič, za Dobro državo/ Stranko Naša prihodnost Krčan Dušan Vodlan, za Našo deželo Krčan Darko Martinc. Kandidatka stranke LMŠ je Alenka Hiti, kandidat SAB Dan Laye, kandidatka Državljanskega gibanja Resni.ca Katja Rožman, kandidat Piratske stranke Slovenije Jure Repinc, kandidatka Gibanja Zdrava družba Katja Čelič, kandidatka stranke Vesna Alenka Leskovšek, kandidat Liste Borisa Popoviča Jakob John Freeland, kandidatka stranke Za ljudstvo Slovenije Andreja Zaljetelj in kandidatka Domovinske lige Gaja Semler.
 
Brežice: Čular, Palovšnik, Dirnbek, Avšič Bogovič, Capl …
 
V volilnem okraju Brežice (ki sovpada z območjem občine) največja vladna stranka SDS v volilni boj pošilja direktorico občinske uprave Patricio Čular, opozicijska SD pa podžupana Bogdana Palovšnika z Jesenic na Dolenjskem. Potem ko se mu je pred štirimi leti poslanski sedež za las izmuznil, se v tekmo zanj na listi Levice ponovno podaja Peter Dirnbek. Na listi Gibanja Svoboda kandidira nekdanja direktorica brežiške bolnišnice, zdaj zaposlena v podjetju GEN-I, Nataša Avšič Bogovič s Čateža ob Savi, na listi Povežimo Slovenijo Rok Capl, v. d. direktorja javne agencije Spirit, na listi LMŠ gospodarstvenik Andrej Gerjevič, na Listi Dobre države pa Božidar Resnik, nekdanji direktor Kostaka, zdaj pa Komunale Logatec. Kandidatka N.Si je Katja Berk Bevc, sicer predsednica strankinega podmladka, kandidat SAB Ljubiša Kostadinović, kandidatka DeSUS Verica Seničar, kandidatka SNS Leona Gošek, kandidatka Naše dežele Jelena Ilišević Gramc in kandidat Dobre države/Stranke Naša prihodnost Jože Prah. Za stranko Vesna kandidira Marija Marinček, za Državljansko gibanje Resni.ca Nada Pavlovski, za Piratsko stranko Slovenije Ana Marija Gerbič, za Gibanje Zdrava družba mag. Jože Muc, za Listo Borisa Popoviča Stefan Iljaž, za stranko Za ljudstvo Slovenije Miloš Škorc, za Domovinsko ligo pa Anton Anžlovar.

Sevnica: Lisec, Jelančić, Kukec, Jejčič, Žnidaršič …
 
Volilni okraj Sevnica poleg občine Sevnica obsega tudi občino Škocjan. Za nov poslanski mandat se bo na listi SDS potegoval Tomaž Lisec, konkurirajo pa mu podjetnica Ana Jelančić na listi SD, manj znani Jernej Žnidaršič kot kandidat Gibanja Svoboda, podžupan Janez Kukec kot kandidat koalicije Povežimo Slovenijo, nekdanji kriminalist Sašo Jejčič na listi Levice, Nives Matjan na listi LMŠ, Maša Brulc na listi N.Si, Betka Salmič na listi DeSUS, Nataša Gazvoda na listi SAB, že omenjena Leona Gošek na listi SNS, Metka Modic na listi Dobre države/ Stranke Naša prihodnost, Dejan Cesar na listi Naše dežele, za Državljansko gibanje Resni.ca kandidira Olga Čepin, za stranko Vesna Ana Markelj, za Piratsko stranko Slovenije Jasmina Klančar, za Gibanje Zdrava družba mag. Natalija Potočnik, za Listo Borisa Popoviča Hermina Ocvirk, za stranko Za ljudstvo Slovenije Tadeja Vrstovšek in za Domovinsko ligo Jernej Kos.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»