Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Levica gre na volitve z istimi imeni iz Posavja kot že pred štirimi leti

Objavljeno: Četrtek, 07.04.2022    Rubrika: Volitve v DZ RS Redakcija
levica_predstavitev_kandidatov (8)

S predstavitve posavskih kandidatov stranke Levica na volitvah v DZ, ki bodo 24. aprila

V prostorih Levice Posavje v Brežicah so se v sredo predstavili štirje kandidati te stranke na volitvah v DZ. V volilnem okraju Brežice (zajema brežiško občino) kandidira Peter Dirnbek, v VO Krško (mestna občina Krško in občina Kostanjevica na Krki) Aleš Suša, v VO Sevnica (občini Sevnica in Škocjan) Sašo Jejčič ter v VO Laško, kamor spada tudi občina Radeče, Tina Kolar. Za Jejčiča je to že četrta zaporedna kandidatura, za Dirnbeka in Sušo tretja, za radeško kandidatko pa druga. Velja omeniti, da je imela stranka tako leta 2018 kot tudi že 2014 iste posavske adute na volitvah. Kandidate je prišla podpret tudi poslanka Levice Nataša Sukič.

levica_predstavitev_kandidatov (14)

Peter Dirnbek

46-letnemu Petru Dirnbeku, dipl. pravniku in kantavtorju iz Cerkelj ob Krki, nekdanjemu svetovnemu prvaku v karateju in zadnja tri leta zaposlenemu v Levici kot koordinator dela s članstvom in drugi mandat občinskemu svetniku v Brežicah, so pred štirimi leti na volitvah zmanjkali pičli trije glasovi. »S takimi sokandidati je kandidatura veliko lažja, ker vemo, da ne služimo lobistom, kapitalu, ampak smo edini pravi zagovornik delavcev, prekarcev, študentov, upokojencev in narave,« je najprej povedal. Nadalje je omenil, da je deloval na področju urejanja razmer romske skupnosti, za kar se zelo zavzema tudi kot občinski svetnik. »V primerjavi s Prekmurjem smo tukaj pri nas na tem področju zamudili svoje priložnosti in bomo morali krepko pljuniti v roke, da bomo ta razkol in zaostanek nadoknadili,« je pristavil. »Poslanstvo Levice je, da ne dela tisto, kar je všečno, ampak kar je potrebno, in to smo svetniki in poslanci dokazali,« je izjavil Dirnbek in kot eno od strankarskih zavez navedel zmanjšanje razlike med bogatimi in revnimi. Dejal je še, da so težave podobne povsod po državi, kot npr. da imamo spalna naselja, se mladi odseljujejo, ni stanovanj oz. so draga in težko dostopna, posledično je po njegovem mladim zelo težko zastaviti življenje.

levica_predstavitev_kandidatov (13)

Aleš Suša

49-letni Krčan Aleš Suša, po izobrazbi mag. umetnosti, profesionalni glasbenik, zaposlen v Big Bandu RTV Slovenija, v prostem času vodi mednarodno priznani Big Band Krško in je tudi občinski svetnik v Krškem, je izjavil, da kandidira z razlogom, da Slovenija dobi novo vlado, v kateri mora po njegovem biti Levica, »če hočemo povrniti demokracijo, ohraniti socialno državo in vrniti kulturni dialog«. Dodal je, da če nova vlada ne bo izpeljala konkretnih reform v smeri krepitve in ohranjanja socialne države, »se nam lahko zgodi, da leta 2026 znova dobimo na oblast skrajno desnico in takrat jo bomo dobili za najmanj deset let. Videli smo, kako je aktualna vlada v le dveh letih uspela uničiti in podreti državo.« Izpostavil je, da so pred Slovenijo in celim svetom hude preizkušnje, od okoljskih sprememb, »ki jih trenutna slovenska vlada ne bo rešila, saj v njej sedi preveč podnebnih skeptikov, ki delujejo v smeri ugajanja ljudem, ki si želijo nove ceste, avtomobile itd.«, vojne v neposredni bližini, »ki jo skrajna desnica ne naslavlja pravilno, rezultat tega pa je, da se Evropa ozira proti večji militarizaciji, namesto da bi v prihodnosti težave reševala z diplomacijo in zavzemanjem za demilitarizacijo«; do socialnih problemov v državi, »ki jih aktualna oblast rešuje tako, da še povečuje razkorak med peščico bogatih in vsemi ostalimi, npr. z zadnjo dohodninsko reformo, ki najbolj koristi premožnim«. Suša je še omenil, da bo Levica v tej volilni kampanji porabila najmanj sredstev od vseh strank, saj ne bo postavljala jumbo plakatov in se vozila naokoli z avtobusi. »Če bi bil slučajno izvoljen v parlament, bi bil tam zato, da poskusimo urediti državo in delovanje njenih sistemov, ki bodo pomagali tudi periferiji, ne bi bil pa tam zato, da bi se npr. dogovoril za dva ali tri milijone, da bo Krško dobilo bazen, kar bi že tako ali tako morali narediti, saj vemo, da je Krško proračunsko najbolj bogata med občinami v Posavju,« je še dodal Suša.

levica_predstavitev_kandidatov (12)

Sašo Jejčič

67-letni Sevničan Sašo Jejčič, univ. dipl. ekonomist po izobrazbi, upokojeni kriminalist, član PVD Sever Posavje in ZBV NOB Sevnica ter predsednik sevniškega društva Univerza za tretje življenjsko obdobje, se bo zavzemal in ukvarjal s področjem, ki ga najbolj pozna – gospodarska kriminaliteta (12 let je vodil tudi sektor kriminalistične policije na nekdanji PU Krško in bil dve leti po upokojitvi tudi zunanji sodelavec protikorupcijske komisije). Ravno zaradi tega se bo posebej angažiral na področju boja proti korupciji, gospodarskemu kriminalu in odpravi politizacije policije, kar ga je kot bivšega sodelavca policije še najbolj prizadelo. Po njegovem ni prav, da župan oz. občinsko vodstvo, ki je blizu vladajoči stranki, pridobi sredstva. »To je neke vrste korupcija in zloraba. Sredstva se morajo pridobivati na razpisih, s projekti, ne pa zaradi tega, ali ima neka občina povezavo z vodstvom države,« je izjavil in v primeru Sevnice omenil dva večja problema – nujno bi potrebovali nov dom upokojencev in da bi z določenimi programi mlade skušali obdržati doma ter s tem preprečili beg možganov.

levica_predstavitev_kandidatov (11)

Tina Kolar

45-letna Radečanka Tina Kolar, po izobrazbi ekonomistka, zaposlena na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v Novem mestu ter dolgoletna aktivistka v Radečah, je med ključnimi točkami programa, za katere se je borila že v preteklosti in se bo tudi še naprej, naštela naslednje: boj za dvig minimalne plače, odprava prekarnosti, boj za ohranitev javnega zdravstvenega sistema, ki je po njenih besedah prežet s korupcijo in netransparentnimi javnimi naročili, bolj ambiciozna naslovitev podnebnih in okoljskih problemov. »V Levici Radeče smo se ukvarjali predvsem s transparentnim delovanjem občinskih institucij, pri čemer smo začeli z ZD Radeče, kjer je bil velik problem z netransparentnostjo, saj ključni dokumenti, vključno s statutom in zapisniki sej, niso bili javno objavljeni, in ko smo se začeli poglabljati v to, smo ugotovili še nekatere druge nepravilnosti pri poslovanju javnega zavoda,« je opisala in dala vedeti, da se bodo še naprej zavzemali za transparentno delovanje javnih institucij.

Nataša Sukič, ki je tudi predsednica parlamentarne komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, je izpostavila, da stranka Levica v to kampanjo in volitve vstopa močno okrepljena in izrazito pomlajena, na njeni listi kandidira 86 kandidatk in kandidatov v vseh volilnih enotah, ob tem je izrazila veselje, da je letos mnogo več žensk kot v preteklosti. »Levica je edina socialistična stranka pri nas in z izrazito zeleno noto, se pravi rdeče-zelena stranka. Kot veste, smo vedno dosledni, držimo svoje obljube, ne izdajamo naših volivk in volivcev ter tudi nismo bili nikdar vpleteni v nobeno afero ali korupcijo. Takšni smo in takšni bomo tudi naprej, na to se lahko zanesete,« je dejala poslanka Levice in še omenila, da so okrepili tudi program stranke pod imenom Prihodnost za vse, ne le za peščico.

Posamezne kandidate je predstavil koordinator Levice za Posavje Aljoša Rovan, ki je omenil, da je bil to zaradi vsem znanih razlogov prvi uradni dogodek v novih prostorih Levice v Brežicah, v katerih so zdaj že skoraj dve leti.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»