Časopis za pokrajino Posavje
23.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Levica z istimi aduti kot pred štirimi leti

Objavljeno: Ponedeljek, 14.05.2018    Rubrika: Volitve v DZ RS Redakcija
Levica_predstavitev_kandidati_poslanci_Državni_zbor (6)

Z leve: Kolarjeva, Suša, Dirnbek, Jejčič, Mesec in Rovan

V Cerkljah ob Krki so se javno predstavili kandidati za poslance v Državnem zboru, ki kandidirajo v posavskih volilnih okrajih: Tina Kolar, Sašo Jejčič, Aleš Suša in Peter Dirnbek.

Razen Radečanke Kolarjeve, ki kandidira v volilnem okraju Laško, so ostali trije kandidirali že na državnozborskih volitvah pred štirimi leti. Koordinator Levice za Posavje Aljoša Rovan je uvodoma povzel kratko zgodovino stranke, ki je leta 2014 presenetila in se v Državni zbor prebila s šestimi poslanci, istega leta pa je na lokalnem nivoju dobila tudi dva občinske svetnika v Brežicah in eno svetnico v Krškem. V minulih štirih letih so bili zelo aktivni, na nove volitve pa gredo »starejši in pametnejši« in s sloganom »Blaginja za vse, ne le za peščico«.
 
Levica_predstavitev_kandidati_poslanci_Državni_zbor (12)

Tina Kolar

Novinka na kandidatni listi v okraju Laško, kamor sodi tudi občina Radeče, je Tina Kolar. »Zame je Levica sinonim boja za pravičnost in odpravo neenakosti v družbi,« je povedala. V Radečah v stranki vodijo kampanjo »Vrnimo občino občanom«, v kateri so se osredotočili na javne zavode, najprej na Zdravstveni dom Radeče. Pri tem jim je, kot pravi,  uspelo ustaviti večletna nezakonita ravnanja, zdaj pa je treba izvesti še resno izredno revizijo poslovanja in k odgovornosti pozvati vse tiste, ki so ali zagrešili nezakonita dejanja ali so opustili dolžni nadzor omenjenega javnega zavoda. »Zame je najpomembnejša točka programa boj proti revščini in proti neenakosti v družbi, ki lahko prosperira le tako, da imamo vsi državljani enake možnosti za produktivno življenje,« je nadaljevala.
 
Levica_predstavitev_kandidati_poslanci_Državni_zbor (14)

Sašo Jejčič

V sevniškem okraju že tretjič zapored za poslanca kandidira Sašo Jejčič, po izobrazbi ekonomist, večino kariere kriminalist, zdaj pa upokojenec in predsednik Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica. »Zavzemam se za ekološki socializem, torej za trajnostno naravnan sonaravni razvoj, varovanje okolja, da ostane še kaj za naše zanamce. Sem za večjo enakost v družbi, socialno državo, brezplačno šolstvo in zdravstvo, pravice delavcev in primerno plačilo ter učinkovit boj proti korupciji in gospodarskemu kriminalu. Sem proti razprodaji družbenega premoženja in privatizaciji, ker bomo na ta način postali kolonija korporacij,« je povedal. O tem, kaj bo naredil za svojo občino, ne želi govoriti, ker so za to pristojni občinski sveti, če pa bo izvoljen, bo podpiral projekte Posavja in občine Sevnice. Zavzemal se bo, da Posavje postane regija in za vrnitev nekaterih državnih inštitucij, ki so jih Posavju vzeli, da ne bo ostalo »zgolj spalno naselje«.
 
Levica_predstavitev_kandidati_poslanci_Državni_zbor (17)

Aleš Suša

V Krškem ponovno kandidira glasbenik Aleš Suša, »socialist po duši«, kot je dejal o sebi. »Levica obljublja samo to, da se bomo skupaj z vsemi vami borili za to, da bo Slovenija ohranila in nadgradila socialno državo, javno zdravstvo in šolstvo, torej druge stvari, kot pa za to, da bi zapravljali denar za potrebe Nata.« Levica je po njegovih besedah edina ekološko-socialna opozicija vsem ostalim parlamentarnim strankam, ki so v teh letih izvajale neoliberalni program, ki nas je pripeljal do tega, da »tudi zaposleni s polnim delovnim časom životarijo ob slabi plači«. Poudaril je pomen spremembe vsebine, ne le spremembe obrazov. Glede lokalnih zadev je poudaril potrebo po ureditvi javnega prevoza: »Posavje, Dolenjska in tudi ostala Slovenija ima velik problem povezanosti javnega prevoza z Ljubljano. Vemo, da ta pot z vlakom traja uro in 45 minut ter da v kratkem času ne bo šlo hitreje, zato se bom zavzel za to, da se po zgledu italijanskih avtocest organizirajo hitre avtobusne linije. Npr. od Brežic do Ljubljane bi se avtobus ustavil v Krškem, Novem mestu in Trebnjem ter bi vozil dobro uro. To bi bilo izvedljivo v naslednjih nekaj letih.«
 
Levica_predstavitev_kandidati_poslanci_Državni_zbor (19)

Peter Dirnbek

V okraju Brežice kandidira gostitelj predstavitve, prav tako znani glasbenik Peter Dirnbek. Kot je poudaril, je Levica drugačna stranka od ostalih, »ker ni zlizana s kapitalom in ker nas nihče ne more kupiti«. »Kapital ima veliko lobistov in ogromno glasu, vzvodov, da iztrži, izžame in nas melje. Mi smo tukaj, da damo glas tistim, ki ponavadi ostanejo brez glasu. In to je moj osnovni namen, zakaj kandidiram,« je še dejal. Zavzema se za decentralizacijo države, da ne bo tretjina prebivalcev brežiške občine dnevno migriralo na delo. »To je nedopustno s socialnega in tudi ekološkega vidika, ker to pušča velik ogljični odtis in vodi v nizko kvaliteto življenja,« meni. Izhajati je treba iz potreb ljudi, država pa mora lokalnim skupnostim za obveznosti, ki jim jih naloži, zagotoviti tudi financiranje. »Radi bi v koreninah spremenili ta sistem, ki je povsem zgrešen, saj je fokus napačen. Čeprav se sliši kot floskula, je bistvo problema, da danes vrednote kroji in postavlja kapital, ki je pred človekom. Če človekove potrebe postavimo pred kapital, potem se vrednote spremenijo in se fokus obrne na glavo.«
 
Predstavitve se je udeležil tudi koordinator stranke Levica in vodja njene poslanske skupine v Državnem zboru Luka Mesec in pohvalil posavski odbor za predstavitveni dogodek. Poudaril je mnenje, da je bila Levica v zadnjem mandatu intelektualno najbolj poštena stranka in stranka z najbolj razumnimi predlogi. »Levica je edina stranka, ki razume, da na planetu z omejenimi viri neskončna rast, ki jo terja kapitalizem, enostavno ni mogoča in da bomo s trenutnim načinom delovanja spodjedli pogoje eksistence nas, še bolj pa naših otrokov in vnukov,« je še dejal.
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

27.06.2021 | Redakcija

Življenje v vodi in ob njej

22.07.2020 | Oglas

Pogradi za otroke