Časopis za pokrajino Posavje
25.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavski kandidati stranke SD za poslanca so Bogdan Palovšnik, Senta Jeler in Ana Jelančić

Objavljeno: Četrtek, 13.01.2022    Rubrika: Volitve v DZ RS Redakcija
DSC_7964

Kandidati SD iz Posavja na aprilskih državnozborskih volitvah bodo Ana Jelančić in Bogdan Palovšnik ...

Dobre tri mesece pred letošnjimi volitvami v Državni zbor RS (te bodo 24. aprila) je stranka Socialni demokrati (SD) že predstavila svoje tri kandidate za poslanca iz Posavja. Brežiški kandidat bo Bogdan Palovšnik, krška kandidatka Senta Jeler, sevniška pa Ana Jelančić.

Na predstavitvi, ki je v sredo potekala v krški Dvorani v parku, je najprej za govornico stopil 49-letni Bogdan Palovšnik, ki je podžupan Občine Brežice dobri dve leti, po rodu Gorenjec, ki ga je pred dobrimi 30 leti pot prinesla v Posavje, kjer je začel delati v Termah Čatež, od leta 1995 pa je »uradno« domačin, Brežičan, poročen, oče dveh hčerk, doma v Slovenski vasi. Kot je povedal, je odločitev za vstop v politiko prišla pred dobrimi tremi leti (pred tem je bil predsednik sveta KS Jesenice na Dolenjskem), ko je tudi postal občinski svetnik. Poudaril je, da ga komunikacija in način dela na občinskem nivoju, ki temelji na sodelovanju, povezovanju, dogovarjanju, razumevanju občanov, vodita naprej in to bi rad prenesel tudi v Državni zbor.
senta jeler (6)

... ter Senta Jeler (foto: arhiv PO).

Izpostavil je nekaj pomembnih stvari iz programa stranke SD: predolge čakalne vrste v zdravstvu, najemna oz. neprofitna stanovanja za mlade družine, pri čemer je mnenja, da je stanovanjska politika v državi porazna, pomen Nuklearne elektrarne Krško (»Mi drugi blok nuklearke rabimo zaradi preprostega razloga – ker nimamo alternative.«), podpira tudi gradnjo HE Mokrice zaradi po njegovem pridobivanja več energije po naravni poti in večje poplavne zaščite tukajšnjih krajev ob Savi in Krki. Palovšnik je omenil še primer dobre prakse, in sicer da so s sodelovanjem več deležnikov (PP Brežice, koncesionar, ki upravlja s prometno signalizacijo na avtocestnem križu, DRSI) in njegovim osebnim angažmajem s pravočasno postavitvijo signalizacije rešili problem kolon pred prazniki na lokalni cesti proti hrvaški meji.

DSC_7957

Ana Jelančić in Bogdan Palovšnik s podpredsednikom stranke SD in poslancem Matjažem Nemcem (levo)

Senta Jeler se zaradi bolezni predstavitve ni mogla udeležiti, tako da jo je v njenem imenu predstavila predsednica SD Krško mag. Nataša Šerbec. »Vsi, ki poznamo Sento, vemo, da je izredna borka, saj je v preteklosti doživela izkušnjo, ki ji je zaznamovala življenje. Je invalidka, ampak nikoli ne opazimo, da ima kakšno oviro, saj verjame, da je vse mogoče in da je ovira samo v naših glavah,« je začela njeno predstavitev. Kot je dodala, menijo, da je Senta odlična kandidatka, zelo mlada, stara je 27 let, končala je Fakulteto za turizem v Brežicah, ne dolgo nazaj je tudi diplomirala, poleg športa, s katerim se aktivno ukvarja (odbojka sede), je tudi prostovoljka (Rdeči križ), zelo aktivna je na področju mladinskega dela, ne nazadnje je bila tudi predsednica mladinskega sveta na ravni občine. Senta želi biti zelo aktivna tudi v okviru stranke SD, participirati svoj glas, da bi bili mladi ljudje slišani, šli volit in aktivno sodelovali pri izvajanju ukrepov tako na ravni države kot lokalne skupnosti. Že v preteklosti je kandidirala na listah SD za občinski svet, se vedno odzvala v dobrodelnih akcijah stranke in bila vedno pripravljena pomagati.
DSC_7928

Sento Jeler je predstavila mag. Nataša Šerbec.

»Največ izkušenj ima na področju mladih in športa invalidov, ki ga tudi predstavlja po šolah in skuša mlade prepričati, da invalidnost ni nobena ovira za ukvarjanje s športom in aktivno participacijo v družbi. Aktivna je tudi na področju turizma, prostočasnih aktivnosti, družbenega razvoja, predvsem pa si želi, da bi v krški občini bolj poskrbeli za zdrav življenjski slog, vključno s športno infrastrukturo, ki nam še manjka, nadalje bi se zavzemala za skupnostno obliko bivanja in varovana stanovanja za starejše, stanovanja in ukrepe za mlade ne samo na ravni občine oz. regije, ampak tudi države, karierno orientacijo mladih in vez z delodajalci, razvoj podeželja in večjo vlogo mladih ter dostop do vseh zdravstvenih storitev na lokalni ravni,« je o Senti še povedala Šerbec.

DSC_7922

Navzoči na predstavitvi v Dvorani v parku Krško

Kot zadnja se je predstavila 62-letna Ana Jelančić, ki je bila rojena v krški občini in je po končanem izobraževanju prišla v Sevnico, kjer se je zaposlila v Jutranjki, krajši čas je delala tudi v podjetju Inplet, leta 1991 pa se je zaposlila v družinskem podjetju in po moževi upokojitvi podjetje tudi prevzela ter ga vodila vse do upokojitve v letu 2017, ko ga je prevzela hčerka, sama pa je postala prokuristka in z vsemi svojimi izkušnjami in znanjem kljub upokojitvi še danes aktivno dela v podjetju, ki se ukvarja z dimnikarskimi storitvami. Je tudi predsednica Društva upokojencev Sevnica, članica Rotary kluba Sevnica, sodnica porotnica na brežiškem sodišču, članica upravnega odbora Združenja delodajalcev Slovenije in nadzornega odbora Območne obrtno-podjetniške zbornice Sevnica itd. V boj za poslanko se podaja drugič. »Da kandidiram za poslanko, sem se odločila iz ene in edine želje – da s svojimi idejami in izkušnjami podpiram vse ideje in pomagam ustvariti prijaznejši in boljši jutri ter da vsem ljudem omogočimo enak dostop in dostojno življenje,« je dejala in se osredotočila še na mlade, rekoč, da ta del populacije perspektive nima, stroški šolanja so predragi, zato si ga nekateri ne morejo privoščiti, prav tako je treba po njenem veliko več narediti na zaposlovanju mladih. »Ker ni zaposlitve, ni kreditov, ni stanovanj in si ne morejo ustvariti družine. To je zelo velik problem tudi v občini Sevnica,« je izjavila in se dotaknila še področja zdravstva, za katerega pravi, da ni dostopno vsem in da je treba delati na tem, da bodo vsi državljani enako obravnavani ter da se bo čas čakanja pri specialistih in zdravnikih skrajšal. Zavzemala bi se tudi za manjša podjetja in da bi bil dostop do javnega šolstva enak za vse. Jelančić je še navedla, da bi se lahko v trenutni covid situaciji država drugače, veliko boljše odzvala, saj po njenem mnenju trenutno pešajo vsa področja.

Prisoten je bil tudi podpredsednik SD in poslanec Matjaž Nemec, ki je med drugim povedal, da si želijo, da bi Slovenija zadihala v spremembah, »kajti v zadnjih dveh letih, v krču covid epidemije in ravnanja naših oblasti, se počutimo kar nekoliko kot tujci v naši deželi, nikdar tako razdvojeni in različnih pogledov ter omejeni, nesvobodni v svojem izražanju«. Omenil je še, da so v SD pripravili najobsežnejši program političnih strank v naši državi, ki bo nagovarjal tiste politike, ki so deležne predvsem izjemnih pritiskov zaradi covid krize, političnih sprememb ali pa avtoritarnih prijemov sedanje oblasti. »Želimo si, da bi se ljudje v naši skupni državi, ne glede na razlike, ponovno počutili, da se lahko svobodno izražajo in imajo v politiki in politikih svojega zaveznika, da v slednjih najdejo kredibilnega partnerja, kjer z retoriko in dialogom naslavljamo probleme našega vsakdana,« je dejal in dodal, da so Socialni demokrati s predsednico Tanjo Fajon na čelu po 11 letih resno pripravljeni, da vodijo prihajajočo levosredinsko vlado s partnerji pod okriljem KUL-a in tistimi, ki se jim bodo pridružili, kajti »želimo si, da bi prevladala drugačna kultura razumevanja politike in demokracije«.

Predsednik SD Brežice Matija Kolarič pa je na koncu dejal: »Želimo si drugačne Slovenije v drugačnih razmerah, zato smo se danes tukaj zbrali in kot prva stranka v Posavju pa tudi ena prvih v Sloveniji predstavili naše kandidate. Verjamem, da imamo dobro ekipo, ki lahko naredi spremembe in to državo drugačno.«

R. R.
« Nazaj na seznam
»