Časopis za pokrajino Posavje
23.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Samantha Ferlež se drugič podaja v boj za poslanski stolček

Objavljeno: Sobota, 12.05.2018    Rubrika: Volitve v DZ RS Redakcija
DSC_5897

Kandidatko za poslanko stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije Samantho Ferlež (na sredini) sta podprla podpredsednica stranke Mira Jazbec in poslanec Zvonko Lah.

V četrtek se je v Hotelu Kunst v Leskovcu pri Krškem predstavila kandidatka stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije na junijskih državnozborskih volitvah Samantha Ferlež, ki bo kandidirala v občinah Krško in Kostanjevica na Krki. Podporo sta ji izrazila tudi podpredsednica stranke Mira Jazbec in poslanec Zvonko Lah, ki je nedavno izstopil iz poslanske skupine NSi in se pridružil Čuševi stranki.

DSC_5902

Ferleževa se drugič podaja v boj za poslanko, pred sedmimi leti je še s priimkom Sršen kandidirala na listi SDS in dobila največ glasov med vsemi kandidati v občini Krško.

29-letna Ferleževa, po izobrazbi diplomirana obramboslovka, kljub svoji mladosti nekaj političnih izkušenj že ima, saj je leta 2011 v Krškem že kandidirala za poslanko – takrat še na listi SDS in z dekliškim priimkom Sršen –, in to zelo uspešno, saj je z več kot 3700 glasovi premagala vse svoje protikandidate. Svoj volilni program si je razdelila na več točk. Kot prvo je izpostavila debirokratizacijo na vseh področjih, se pravi manj birokratskih ovir za rešitev stanovanjskega problema, male podjetnike, okoljska dovoljenja, investicije (»Da industrijska cona Drnovo ne bo več tako prazna.«). S tem je povezano tudi kmetijstvo, na področju katerega bi se zavzela za spremembo zakona o javnem naročanju, s čimer bi dosegli, da bi se na jedilnikih v vseh vzgojno-izobraževalnih ustanovah znašla samo lokalno, ekološko pridelana hrana. Nadalje se Ferleževa zavzema za to, da članstvo v zbornicah (p)ostane prostovoljno ter za dosledno in pravičnejšo obravnavo zahtevkov za povrnitev škode po vremenskih ujmah. Na področju infrastrukture je omenila državne ceste v občini Krško, ki da so že leta in leta nedotaknjene in v slabem stanju, npr. cesta Senovo–Podsreda, zato bi se kot poslanka takoj zavzela za njihovo ureditev. Kot problem Kostanjevice na Krki, ki bi ga bilo treba hitro rešiti, je navedla dokončno ureditev protipoplavne zaščite, na področju katere se po njenem, razen obiska okoljske ministrice in nekaterih obljub, ni zgodilo še ničesar. Ena od točk njenega programa je tudi čimprejšnja obnovitev stadiona Matije Gubca v Krškem in ureditev atletskega stadiona bodisi na isti lokaciji bodisi nekje drugje, »da bomo na tem področju tudi mi postali moderna občina«. Na področju šolstva je poudarila zavzemanje za več prakse in manj teorije v šolah ter večjo povezanost šolstva s podjetji, v krški občini predvsem energetskimi. Kar se tiče starejših, bo njena prioriteta zagotoviti več kapacitet zanje, da bodo imeli cenejši dostop do vseh storitev in možnost oskrbe na svojem domu. Kot zadnjo točko je izpostavila politiko priseljevanja delavcev iz drugih držav, predvsem iz Albanije in Kosova, ki je po njenem zelo pomembna za občino Krško. V tem primeru bi se zavzela za vzpostavitev politike, ki bi imela v mestih nadzor nad priseljevanjem oz. priseljenci, »ker če ne bomo znali teh valov priseljevanja ustaviti, bomo kmalu manjšina v lastni občini«.

Ferleževa trenutno živi v Šentjurju pri Celju, a se naslednje leto z družino vrača v krško občino, na svoj rodni Volovnik. Njeno vodilo, ki velja tudi za stranko, je: drugačno ni nujno slabo. O predsedniku stranke Andreju Čušu, s katerim se poznata že desetletje, pa pravi: »Vedno je bil človek, ki se je lahko z vsakim pogovarjal, bil je človek povezovanja, nikoli ni vodil prepirljive politike in obljubljal nemogočega. Bil je zelo iskren in tisto, kar je rekel, tudi naredil. Dokončno pa se je njegov značaj potrdil, ko je praktično sam uspel in izboril dogovor med sindikati in trgovci glede odprtja trgovin ob nedeljah.« Kandidatka pričakuje, da bodo s stranko prišli v parlament in da bo pritegnila predvsem mlade, da gredo na volitve in se začnejo spet malo bolj zanimati za politiko. Tako Jazbečeva kot Lah verjameta, da bo Ferleževa lahko zelo dobra poslanka, in če ne drugega, je s kandidaturo pokazala, da je aktivna državljanka.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

30.12.2021 | Redakcija

Iskanje skritega zaklada

29.10.2020 | Redakcija

Postrv po babičinem receptu