Časopis za pokrajino Posavje
16.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Stranka ROK in Stranka Alenke Bratušek na volitve z roko v roki

Objavljeno: Sobota, 19.05.2018    Rubrika: Volitve v DZ RS Redakcija
predstavitev_kandidatov_stranka_alenke_bratusek_in_stranka_rok10

Sodelujoči pri predstavitvi: Saša Jerele, Marijan Žibert, Alenka Bratušek in Slavko Bizjak

Na prihajajočih volitvah v DZ bodo na kandidatni listi tudi predstavniki Stranke ROK – stranke za razvoj občin in krajev, ki deluje v dveh posavskih občinah, Brežicah in Krškem. A stranka na volitve ne gre samostojno, temveč se je pridružila parlamentarni Stranki Alenke Bratušek. Na petkovi predstavitvi v Mestni hiši Brežice sta se tako predstavila dva kandidata, in sicer Slavko Bizjak, kandidat v brežiški občini, in Saša Jerele, ki bo kandidirala v Novem mestu. Kandidatoma je podporo izrekla predsednica stranke Alenka Bratušek, pri predstavitvi pa je sodeloval tudi predsednik Stranke ROK Marijan Žibert.

predstavitev_kandidatov_stranka_alenke_bratusek_in_stranka_rok06

Brežiški kandidat Slavko Bizjak

Brežiški kandidat Slavko Bizjak je doma z Jesenic na Dolenjskem, ekonomist po izobrazbi in samostojni podjetnik – lastnik podjetja Univerzal d.o.o. Je dolgoletni aktivni član ali predsednik različnih društev in vpet v mnoge dejavnosti v kraju. »Pridružil sem se Stranki Alenke Bratušek, ker menim, da je njen program zelo realen, dober in tudi iskren, saj člani njene stranke stojijo za svojimi dejanji in poskušajo uresničiti, kar se pač da uresničiti. Tako v naši občini kot tudi drugod po državi je treba še veliko postoriti, naj bo to na področju zdravja, sociale, skrbi za starejše,« je pojasnil in dodal, da starejši z obmejnega območja že nekaj časa bivajo v domovih upokojencev na Hrvaškem, kar je po njegovem mnenju in tudi strankarskem mnenju nesprejemljivo. »V tem primeru je treba pogledati, kje so dejanski vzroki, in rešiti zadevo, da ljudje ne bodo več odhajali v tuje domove. Res je nesmiselno, da morajo biti naši ljudje, ki tu živijo od rojstva in so 40 let delali za slovensko državo, v domovih v tuji državi,« je povedal. Po njegovem bo stranka, če bo prišla v koalicijo, tudi v brežiški občini delovala konstruktivno za napredek vseh slojev občanov.

predstavitev_kandidatov_stranka_alenke_bratusek_in_stranka_rok04

Prisotnih je bilo tudi nekaj mladih podpornikov Stranke Alenke Bratušek.

V krškem volilnem okraju bo kandidiral David Imperl iz Leskovca pri Krškem, tudi predsednik Stranke ROK – OO Krško. Tako njega kot kandidata v sevniški občini Janka Rezca zaradi drugih obveznosti ni bilo na predstavitvi, so pa o Imperlu v Stranki ROK zapisali, da je profesor športne vzgoje, zaposlen v Ljubljani, bivši občinski svetnik v Krškem, vseskozi aktiven v raznih občinskih odborih, trener in od mladosti močno povezan s športom. Njegova želja je, da bi bila politika v prihodnje sposobna bolj prisluhniti ljudem, družinam, ki se vsakodnevno v nekem okolju srečujejo z določeno problematiko, in povezati posluh državne politike z lokalnim okoljem in ljudmi. Zaveda se, da le politika povezovanja posameznih okolij tvori našo celotno in lepo državo. Tako bi kot kandidat znanje in izkušnje, ki jih premore Stranka Alenke Bratušek, tudi v prihodnje odločno želel prenesti v naš lokalni prostor, ki bi si v prihodnje zaslužil predstavnika v Državnem zboru.

Marijan Žibert je ob tem poudaril, da se je Stranka ROK pridružila Stranki Alenke Bratušek predvsem zaradi podobnega programa obeh strank. »Naša stranka ni obremenjena s preteklostjo, nam se gre za prihodnost, kako bodo ljudje živeli naprej, kakšna bo nataliteta, zato je še posebej pomembna sistemska izenačitev brezposelnih mladih mamic, mamic študentk in mamic na kmetiji z ostalimi mladimi mamicami,« je povedal. Izpostavil je še praznjenje podeželja: »Država bi morala pomagati pri pridobitvi gradbenih dovoljenj. Ugotavljam, da se je veliko mladih odselilo s podeželja, ker je država kmetijska zemljišča opredelila kar »na palec«. To so včasih tako nerodovitna polja, zato so bili mladi primorani oditi nekam drugam, kjer je zemlja veliko rodovitnejša in so si tam zgradili kmetije.« Omenil je tudi romsko problematiko v brežiški občini, pri čemer bi bilo treba po njegovem zakon urediti tako, da se Rome izenači z ostalimi prebivalci v državi, se pravi, da se jim omogoči normalno delo in bivanje. »Naš program je tak, da dejansko lahko nekaj naredimo za našo občino in državo, skupaj s Stranko Alenke Bratušek,« je še dodal.

Alenka Bratušek je izrazila zadovoljstvo, da se jim je v posavski regiji pri državnozborskih volitvah pridružila Stranka ROK, »ki je spoznala pravo pot za boljšo prihodnost«. Dejala je, da z njihovim volilnim programom ne obljubljajo pravljic. Prioriteta naslednje vlade bo moralo biti zdravstvo in rešitev zdravstvenega sistema, nadalje skrb za upokojence oz. pokojnine ter skrb za mlade in njihovo prihodnost, je naštela. Po njenih besedah je višina pokojnin v tem trenutku nedostojna. »Naša prioriteta bo zvišanje odstotka za odmero starostne pokojnine z današnjih 57 % na 62 %, za kar smo po državi zbrali že 5212 podpisov, tudi v Brežicah, z namenom, da bodo pokojnine v prihodnosti zagotavljale dostojno starost. Upokojenec s svojo pokojnino, ki je oddelal celotno delovno dobo, mora dobiti posteljo v domu za starejše pri nas. V tem primeru je treba bodisi zvišati pokojnino bodisi znižati ceno oskrbe. Dolžnost države mora biti, da zagotovi, da si z oddelano pokojnino pokriješ oskrbnino v domu ter nisi breme svojih otrok in vnukov,« je pojasnila in dodala, da se mora varčevanje pri upokojencih končati takoj, »saj imamo že pet let gospodarsko rast, upokojenci pa še vedno čutijo varčevalne ukrepe«. Med predlogi njene stranke je tudi ta, da se za mlade med 18. in 25. letom starosti poskusno vpelje univerzalni temeljni dohodek, da država vzpostavi jamstveno shemo za najemanje posojil pri reševanju prvega stanovanjskega problema in zagotovi več neprofitnih stanovanj za mlade ter ne najema delovne sile na prekaren način.

R. R.
« Nazaj na seznam
»