Časopis za pokrajino Posavje
23.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Za SMC v Posavju kandidirajo Zorčič, Pavlin in Radermacherjeva

Objavljeno: Sobota, 12.05.2018    Rubrika: Volitve v DZ RS Redakcija
_DSC5376

Z leve: Pavlin, Radermacherjeva in Zorčič

Stranka modernega centra (SMC) gre v Posavju na državnozborske volitve z aktualnim poslancem Igorjem Zorčičem, upokojencem Francem Pavlinom in izvršno direktorico Eventima Nicole Radermacher.

Kandidati so se v petek popoldne predstavili v Mestni hiši v Brežicah, kjer se je zbralo tudi precej njihovih podpornikov. Kot je uvodoma povedal gostitelj Igor Zorčič, je stranka SMC socialno-liberalna stranka, kar pomeni, da je pri zadevah posebnega družbenega pomena, kot sta npr. šolstvo in zdravstvo, bolj leva oz. socialna, pri zadevah gospodarstva pa bolj desna oz. liberalna. Volilni program SMC je razdeljen v pet sklopov: »Želimo si, da bi bila Slovenija v prihodnje zdrava, pravična, varna, digitalna in zelena.« Predstavil je svoje izkušnje iz minulega mandata v Državnem zboru, v katerem so sprejeli zakonodajo, ki nas je pripeljala do ene najvišjih gospodarskih rasti v Evropi, kar po njegovem ni zasluge le konjunkture v tujini, ampak tudi rešitev po godu gospodarstva.
_DSC5367

Igor Zorčič

Poudaril je še, da se je politični prostor v tem času vendarle stabiliziral. Na območju Posavja je bilo po njegovih besedah veliko narejenega na področju infrastrukture – obnovljene so bile številne ceste, gradijo se mostovi, dokončan je bil akumulacijski bazen HE Brežice itd. »S tem mandatom sem zadovoljen, verjamem pa, da tudi za prihodnji mandat ostaja veliko izzivov, ki jih bomo uspešno premagali,« je zaključil.

_DSC5374

Nicole Radermacher

V volilnem okraju Krško za poslanko kandidira Nicole Radermacher, izvršna direktorica podjetja Eventim Slovenija. Dejstvo, da je novinka na političnem prizorišču, vidi kot prednost, saj ni obremenjena z določenimi zadevami. »Mladim želim pokazati, da je politika stranke SMC pravična, da je to politika prihodnosti in da moramo nadaljevati uspešen razvoj Slovenije,« je dejala. Zavzemala se bo za izboljšanje kakovosti življenja občanov. Izpostavila je pomen strateških investicij v turizem in ureditev kolesarskih poti ter povezovanje lokalnih turističnih ponudnikov v celotnem Posavju. Podpira uvedbo davčnih olajšav za večjo dostopnost športne infrastrukture in njeno obnovo, brezplačen vrtec za vse otroke vsaj eno pred pričetkom šolanja, povečanje števila delovnih ur za malo delo ter prilagoditev delovnih pogojev in zakonodaje za starejše delavce. Zavzema se tudi za boljši položaj veteranov, gasilcev in reševalcev v prostovoljnih strukturah ter za brezplačno brezžično omrežje v mestu Krško, podpira nove tehnologije, kot so blockchain, umetna inteligenca in robotika.
_DSC5377

Franc PavlinSevniški kandidat SMC je upokojenec Franc Pavlin, ki je bil v delovni dobi vodja upravnih organov, policijskih enot in javnega zavoda ter član številnih organov v lokalni samoupravi. Kot pravi, kandidira, ker ocenjuje, da ima znanje in izkušnje, s katerimi lahko prispeva pri uresničevanju cilja Bolje za vse. Podpira členitev Slovenije na pokrajine, v kateri bi tudi Posavje postalo pokrajina, ter krepitev lokalne samouprave. Poudarja pomen prostorskega načrtovanja v občinah ter izrabe degradiranih površin, na katerih so delovali industrijski objekti, ter načrtovanih poslovnih con za podjetništvo. Na področju turizma izpostavlja potrebo po izgradnji mreže kolesarskih poti in izboljšanja ponudbe na Lisci z ureditvijo centra šolskih in obšolskih dejavnosti. Razmišljati je treba o energetski oskrbi po poteku življenjske dobe TEŠ 6 in NEK. »Podpiram izgradnjo drugega bloka NEK, pod pogojem, da se izvede najmanj posvetovalni referendum,« je dejal in dodal, da podpira tudi izgradnjo HE na srednji Savi. Zavzemal se bo še za dograjevanje infrastrukture, zlasti za povezavo Sevnice in Posavja s Koroško s t. i. tretjo razvojno osjo.

Zorčič se želi v drugem mandatu zavzemati za izgradnjo HE Mokrice do leta 2021. Ker Brežice niso v najboljšem gospodarskem stanju, si bo prizadeval za spodbude gospodarstvu in za pridobitev investicij v nova delovna mesta, da se večina Brežičanov ne bo vsak dan vozila na delo v druge kraje, ter za vzpostavitev okolja za start-up podjetja. Zavzemal se bo tudi, da bi katera od posavskih srednjih šol dobila še kakšen dodaten program, da bi se lahko več dijakov šolalo v domačem kraju. Podpiral bo ukrepe za energetsko učinkovitost stavb, denimo v starem mestnem jedru Brežic, na področju turizma pa za izgradnjo vodnega centra na Brežiškem jezeru ter za razvoj poligona za varno vožnjo Gaj pri Cerkljah ob Krki, povezovanje turizma in športa ter ureditev poligona za trening motokrosa. Na področju kulture si bo prizadeval za ohranitev festivala Seviqc v Brežicah. Na področju infrastrukture bo podpiral gradnjo novega mostu v Brežicah, obnovo nekaterih državnih cest, npr. od Čateža proti Mokricah, izgradnjo kolesarskih poti ter novo cestno povezavo med Brežicami in Krškim skozi Vrbino. Na področju zdravstva je poudaril, da se o zapiranju brežiške bolnišnice od leta 2014 ne govori več, pač pa so v načrtu nove investicije, npr. v lekarno in centralno intenzivno terapijo v višini več kot dveh milijonov evrov.

Posavske kandidate je podprl tudi generalni sekretar SMC Jože Artnak.

P. P.
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

24.05.2019 | Sporočilo

60 let Ljudske univerze Krško

07.05.2020 | Redakcija

Zibelka Anastazija Grüna

29.06.2020 | Sporočilo

Ribe na šolskih krožnikih