Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Bogovič: Dokazali smo, da znamo povezovati

Objavljeno: Ponedeljek, 27.05.2019    Rubrika: Volitve v Evropski parlament Redakcija
Franc Bogovic

Bogovič (levo) na današnjem odprtju videmskega železniškega nadhoda

Kot smo že poročali, je med osmerico evropskih poslancev, izvoljenih na včerajšnjih evropskih volitvah, znova tudi Koprivničan Franc Bogovič, eden od treh izvoljenih kandidatov s skupne liste strank SDS in SLS.

Bogovič, ki je sicer 'štartal' s četrtega mesta na listi, je s 13.629 preferenčnimi glasovi (slabih 11 % od vseh glasov za listo) krepko prehitel kandidatko Patricijo Šulin, ki je bila na tretjem mestu, poleg njega sta s skupne liste izvoljena še Milan Zver in Romana Tomc.

Ob robu današnjega odprtja železniškega nadhoda na Vidmu se je v izjavi za naš medij zahvalil volivkam in volivcem za glasove. »Vesel sem, da smo s skupno listo dveh strank pokazali, da se znamo povezovati. Znan sem kot tisti, ki ne deli ljudi, ampak jih poskuša povezati, in sem prav ponosen, da sem že drugič izvoljen na listi dveh strank,« je povedal. Glede izzivov za naprej pa: »Po petih letih dela v evropskem parlamentu bodo ključne prioritete ostale enake, se pravi področje podeželja in kmetijstva, projekt Pametne vasi in Zavezništvo za mlade, imam pa se namen priključiti še tretjemu odboru, odboru ITRE, v katerem govorimo o transportu in energetiki, saj je naš prostor zaznamovan z veliko energije in želim del tega uresničiti tudi v evropskem parlamentu.«

EU BOLJ POMEMBNA, KOT KAŽE MEDIJSKO ZANIMANJE

Glede dokaj nizke volilne udeležbe (dobrih 28 %) je dejal, da je kljub temu vesel, da je udeležba višja kot pred petimi leti. "Upam, da je to trend, ki se bo obrnil navzgor tudi pri ostalih volitvah. Na drugi strani pa lahko rečem, da če bi se nacionalni mediji ukvarjali z evropskimi temami tako, kot se ukvarjate lokalni in regionalni mediji, bi bila ta udeležba zagotovo višja. To je opomin tako politiki kot medijem, ki pa jim je treba priznati, da so na osnovi pobude evropskega parlamenta Grem volit! v zadnjih dveh mesecih dali v ospredje evropske vsebine. Naše življenje je bistveno bolj povezano in odvisno od tega, kaj se dogaja v EU, kot si na prvi pogled upamo priznati."

IZBOLJŠALI SODELOVANJE SDS IN SLS

Glede pomena preferenčnih glasov iz Posavja pri izvolitvi še nima natančne analize, ga pa seveda veselijo visoki deleži glasov za skupno listo v posavskih volilnih okrajih. "Vemo, da je bil to nek poker, v katerem smo vsi skupaj najprej poskušali dobiti čim več glasov za celotno listo, po drugi strani pa je šlo za dve stranki in logično, da so kolegi v SDS nagovarjali tudi za koga iz njihove stranke, kar je povsem legitimno in pričakovano," pojasnjuje. "Me pa veseli, da smo mogoče tudi na osnovi tega sodelovanja naredili kakšno podlago za nadaljnje delo na nacionalni ravni, pa tudi v Posavju imata ti dve stranki še marsikaj za doreči in mogoče vzpostaviti boljše sodelovanje v dobro vseh. če bom lahko, bom pri tem poskušal pomagati."
 
KANDIDIRALI ŠE DVE POSAVKI
 
Med 103 kandidati in kandidatkami na 14 listah sta bili poleg Bogoviča še dve Posavki: na listi SNS je bila na petem mestu Marija Župevc s Pečja v občini Sevnica in dobila 105 preferenčnih glasov, na listi Stranke Alenke Bratušek pa na šestem mestu Mateja Zupan iz Pleterij pri Zdolah v občini Krško, ki je prejela 161 preferenčnih glasov.

P. P.
« Nazaj na seznam
»