Časopis za pokrajino Posavje
27.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rastlinjak omogoča gojenje zdrave zelenjave skozi celo leto

Objavljeno: Četrtek, 09.12.2021    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
Rastlinjak (11)

Rastlinjak omogoča gojenje zelenjave v vseh letnih časih.

Ste razmišljali, da bi svežo zelenjavo gojili v rastlinjaku tudi v vremensko manj ugodnih razmerah? Pozimi v njem odlično uspevajo motovilec, špinača, blitva, solata, mlada čebula, peteršilj in tudi mnoga zelišča oziroma kuhinjske dišavnice. Odločitev za pokrit in zaščiten prostor je smiselna, kadar želimo čim več zelenjave pridelovati tudi zunaj sezone, zato se bomo v tokratni rubriki VRTOVI POSAVJA posvetili rastlinjakom, ki so lahko različnih velikosti in oblik ter omogočajo pridelavo veliko okusne in zdrave zelenjave skozi celo leto in na tak način smo še bolj samooskrbni.

Pred odločitvijo za postavitev rastlinjaka moramo dobro premisliti, za kaj ga bomo uporabljali, v katerem obdobju, koliko zelenjave bi radi pridelali v njem ter kakšna oblika in velikost bosta ustrezali izbranemu terenu in okolju. Konstrukcijsko trden rastlinjak je dolgoročna naložba, zato ga ni smiselno vsakih nekaj let povečevati (za štiričlansko družino, ki želi v njem pridelati vsaj osnovno zelenjavo, je priporočljivih najmanj 24 m2 površine). Za uravnavanje temperaturnih razmer v rastlinjaku sta najpomembnejša njegova višina in zračenje, zato je priporočljiva višina v najvišjem delu od 2 do 2,5 metra.

Za postavitev rastlinjaka, ki ga je mogoče postaviti kadarkoli v letu (razen, ko je zemlja zmrznjena), je smiselno izbrati čim bolj raven teren in sončno lego. Ob rastlinjaku lahko raste večje listopadno drevo, ki bo rastlinjak ščitilo pred sunki vetra; poleti bo nanj metalo nekaj sence, a ne preveč, pozimi, ko mu listje odpade, pa bo prepuščalo dovolj svetlobe. Strokovnjaki priporočajo tudi, da ga postavimo v smeri vzhod-zahod, saj bodo rastline tako ves dan enakomerno osončene. Pri izbiri prostora je treba paziti tudi na to, da v rastlinjak ne more prodreti voda (meteorna ali podtalnica), a voda je pomembna za zalivanje, kajti rastline v rastlinjaku zahtevajo res obilo vode in zato je najbolje, da uredimo namakalni sistem oziroma kapljično namakanje (vsekakor je dobro, da je zbiralnik vode, najbolje deževnice, nekje blizu).

ZIMSKE VRTNINE V NEOGREVANEM RASTLINJAKU

V rastlinjaku, ki ga moramo redno zračiti, lahko tudi pozimi gojimo veliko rastlin: do januarja ali februarja lahko brez težav prezimijo vse vrste radičev, uspevajo tudi zimska solata, motovilec, blitva in špinača, lepo se razraščata česen in čebula. Kitajsko zelje, ki je bolj občutljivo na mraz, lahko z vrta presadimo v rastlinjak in ga tako uživamo še v decembru in januarju. Pred mrazom v rastlinjak presadimo tudi radič štrucar in prav tako lahko z vrta v rastlinjak preselimo zelje in ohrovt. Od decembra in vse do zgodnje pomladi lahko v rastlinjaku sadimo in sejemo solate, mesečno redkvico, zgodnje zelje, pridelamo si lahko tudi zgodnjo cvetačo ali nadzemno kolerabico.

»Rastlinjak v izmeri dobrih 30 kvadratnih metrov smo postavili pred petnajstimi leti, ker sem želela imeti za petčlansko družino svežo solato skozi celo leto in tako smo glede solate popolnoma samooskrbni. V rastlinjaku poleg različnih vrst solate uspeva tudi motovilec, blitva, peteršilj, korenček, paprika in paradižnik. Krompir sadim v februarju, ko zunanje temperature niso več pod nulo, tako da v aprilu že jemo mlad krompir ...« pripoveduje lastnica rastlinjaka, v katerem ima v tem jesensko-zimskem času na voljo večje količine solate ter manjšo količino lepo raslega peteršilja, a tudi posamezni sadeži paprike in paradižnika še čakajo na zaužitje. 

Še nasvet: gredice v rastlinjaku pozimi naj ne bodo prazne. Na prazne gredice posejmo rastline za ozelenitev tal, ki postanejo oaza za koristne organizme. V novembra lahko posejemo ozimno žito ali pa božično žito, ki je pakirano v manjših embalažah.

S. R.

 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte