Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Učinkovito zatiranje pleveli in škodljivcev na domačem vrtu

Objavljeno: Petek, 21.07.2023    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
slak (1)

Slak je zelo trdovratna plevel.

Letošnja pomlad in tudi začetek poletja sta zelo mokra, zato plevel na naših gredicah dobro kali in raste ter s tem jemlje prostor in hranila vrtninam. V naravi je vedno tako, da imajo vse rastline ali drugi organizmi svoj namen in so v njej stalno prisotni, a kadar se preveč razmnožijo, predstavljajo škodljivce in zato je dobro, če vemo, kako plevei izkoreniniti in v prihodnje nadzorovati njegovo rast.

Nekaj preprostih rešitev, kako učinkovito zmanjšujemo plevel in tudi druge škodljivce, nam je v pogovoru zaupala članica društva Ajda Posavje Majda Hriberšek. »Kadar se plevel v našem vrtu preveč razmnoži, se moramo najprej vprašati, zakaj se je pojavil na našem vrtu v tako velikem številu. Določene vrste pleveli, kot je na primer osat, ima močne korenine in se razraste na trdih, zbitih tleh, ker s svojimi koreninami rahlja zemljo. Njivska preslica, njivski slak in lapuh se pojavijo, kjer je v globini stoječa voda. Veliko pleveli ali drugih škodljivcev se bolj razmnoži, če na vrtovih uporabljamo gnoj ali komposte, ki se niso popolnoma razgradili in predelali v humus,« pojasnjuje in dodaja, da je zelo pomembno tudi, da se zavedamo, da je plevel pravzaprav najbolj zdrava rastlina, zato ga je dobro na različne načine uporabiti pri vzgoji naših vrtnin, saj jim tako damo vitalnost, ki jo ima plevel. In kakšen je nasvet?

PREVRELKA IZ PLEVELA

»Če se želimo znebiti določenega plevela, je najbolj enostavno, da ga damo v posodo z vodo in počakamo, da se razgradi. To v toplem vremenu traja kakšnih 14 dni, lahko pa tudi dlje. Dobro je, če večkrat v tem času vsebino v posodi premešamo, da v to prevrelko pride kisik. Ko nastane gnojevka, jo damo od 1 do 2 litrov v škropilnico ter zmešamo z 10 litri vode. S tem potem zalivamo, kjer se je plevel najbolj razrasla. Na ta način smo se znebili pleveli, obenem pa še pognojili naše vrtnine. Za bolj trdovratne pleveli, kot je na primer slak, je treba zaliti še enkrat ali dvakrat, da omejimo njihovo rast, v naslednjem letu pa z njim ne bomo imeli več težav. Še posebno učinkovito se na ta način znebimo pleveli, ki delajo vitice in se plazijo po tleh. Teh plevelov tudi ne dajemo na kompostni kup, temveč jih najprej damo v vodo in zlijemo na kompost šele potem, ko so se v vodi razgradili,« predstavi način izdelave prevrelke iz pleveli, ki jih lahko naredimo iz posameznih plevelov ali pa v posodo z vodo damo več različnih plevelov skupaj (takšna gnojevka zelo spodbuja rast zelja, paradižnika in kumaric).

PLEVEL IN ŠKODLJIVCE ZAŽGIMO

»Drug način, kako omejiti plevel in škodljivce je, da jih zažgemo na močni žerjavici, ki smo jo pripravili iz drv. Na njej lahko zažgemo cele rastline ali samo semena teh plevelov. Vse skupaj mora zgoreti tako, da dobimo bel pepel. Če samo zoglenijo, ne bo pravega učinka. Ves pepel, tudi od drv, nato damo v lončeno posodo in premešamo, nato pa vsebino posujemo po vrtu, kot bi popoprali okusno domačo govejo juho,« še predlaga Majda Hriberšek. »To je učinkovit način tudi za koloradske hrošče, polže, razne stenice, bramorja, strune in druge škodljivce. Nekaj polžev, na primer od 3 do 5, ali 30 koloradskih hroščev ali drugih manjših škodljivcev zažgimo na močnem ognju. Tudi ti morajo zgoreti do belega pepela. Seveda je treba za trdovratnejše škodljivce postopek večkrat ponoviti. Še bolj učinkovito bo, če pred škropljenjem ostale škodljivce, ki jih vidimo, poberemo. Polže pobiramo, ko je tema, saj šele takrat pridejo iz zemlje,« opiše postopek, kako se znebiti vrtnih škodljivcev ter nadaljuje, da lahko damo škodljivce v polno posodo z vodo, ki jo dobro zapremo in pustimo na soncu, da razpadejo ter s to gnojevko, ki smo jo razredčili, zalijemo vrt. »Gnojevka iz polžev ima močan vonj, ki sicer hitro izgine, vendar lahko zmoti vaše sosede, če jih imate blizu, zato je mogoče primerneje, da naredimo pepel,« še doda ter svetuje, da zalivamo ali trosimo pepel v večernih urah.

»To sta dva enostavna načina, ki se ju lahko loti vsak vrtičkar. Za večje površine pa v društvu Ajda Posavje izdelujemo homeopatska škropiva za različne škodljivce, vendar je za to treba pridobiti znanje in v našem društvu ga je mogoče dobiti na praktičnih delavnicah, kjer se udeleženke in udeleženci naučijo vseh podrobnosti o postopkih, ki so zelo natančni,« zaključi z nasveti sogovornica.

Smilja Radi
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

22.07.2020 | Oglas

Pogradi za otroke