Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

12. Martinovanje v Leskovcu

Objavljeno: Nedelja, 13.11.2016    Rubrika: KULTURA Redakcija
martinovanje v leskovcu (28)

Prizor iz skeča, ki ga akterji igre zaključijo z Martinovo pojedino, pečeno gosko s prilogo, tipično jed, ki spremlja ta jesenski praznik.

Že dvanajsto leto zapored so v Kulturnem društvu Leskovec pri Krškem za krajane in druge obiskovalce v leskovški osnovni šoli pripravili prireditev Martinovanje po starih in novih šegah. Ogledalo si jo je prek 300 obiskovalcev, na odru pa je nastopilo kar 115 nastopajočih.

martinovanje v leskovcu (3)

Kaplan Roman Ivanetič in župnik Ludvik Žagar v pogovoru s predsednikom KS Jožetom Olovcem

Med glasbenimi nastopi so po scenariju Mirjane Marinčič člani dramske sekcije kulturnega društva z uprizorjenimi skeči ponovno dodobra nasmejali občinstvo. Vsebina teh se je navezovala in nadaljevala zgodbo izpred prejšnjih let, ko se na martinovanju ob pojedini in pokušini novega vina zberejo samski domačin Francelj (Zdenko Perec), njegov pivski kolega in sosed Tine (Boštjan Arh) z gospodovalno ženo Minko (Mirjana Marinčič) ter njun sin Tinček (Janez Kerin), ki živi v Ljubljani in na martinovo vsako leto pripelje razvajeno in kmečkega življenja ne vajeno soprogo Anito (Klavdija Mirt).

martinovanje v leskovcu (42)

Zakonca Bizjak s predsednikom KD Leskovec pri Krškem Janezom Kerinom

Za razliko od prejšnjih let, ko je ob tej priložnosti na prireditvah mlado vino in letino blagoslovil leskovški župnik Ludvik Žagar, je slednji letos to dejanje prepustil kaplanu Romanu Ivanetiču iz Semiča, ki je v mesecu avgustu v župniji Leskovec pri Krškem uradno nastopil svojo prvo duhovniško službo. Prireditev, kateri je sledila tradicionalna pogostitev in druženje obiskovalcev, sta povezovala Vesna Šinko in Filip Černelč, krajevno godovanje sv. Martina pa so z nastopi popestrili otroški zbor domače šole, Ansambel Favoriti, Pihalni orkester Krško, Folklorna skupina Duplo Pišece ter ŽePZ Slovenka z Velikega Trna. Pred zaključkom uradnega dela prireditve pa se je Janez Kerin, predsednik KD Leskovec pri Krškem, s simbolnim darilom zahvalili še ravnatelju šole Antonu Bizjaku in njegovi pomočnici Heleni Bizjak, ki sta v vseh letih izkazovala veliko podpore kulturnemu ustvarjanju in glede na to, da kraj ne premore večnamenske dvorane, vselej za potrebe prireditev odstopila šolske prostore. Zakonca Bizjak se z iztekom leta upokojujeta, še v prihodnje pa se bosta, kot sta zatrdila, z veseljem bodisi vključevala bodisi obiskovala prireditve.

B. M.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte