Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

EKO okusi Slovenije na Vidmu

Objavljeno: Četrtek, 13.04.2023    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
DSC_0381

Stojnica z lokalno ponudbo orehov

Na odlično obiskani videmski tržnici je 1. aprila potekala Izmenjava eko surovin v okviru projekta EKO okusi Slovenije.

Prva sobota v aprilu je bila na videmski tržnici posvečena Velikonočnemu sejmu, ki je pritegnil lepo množico obiskovalcev na podlagi pestre velikonočno obarvane ponudbe, manjkala ni niti živa glasba, za katero je poskrbel ansambel Užitek.
 
Omenjeni projekt Velikonočne tržnice se je odlično povezoval in dopolnjeval tudi s projektom EKO okusi Slovenije, ki ga predstavljamo v nadaljevanju in v okviru katerega so lokalni ter ekološki pridelovalci in predelovalci ob isti priložnosti predstavili svoje kvalitetne izdelke, potekala pa je tudi Izmenjava eko surovin.
DSC_0385

Ponudba je vključevala tudi izdelke iz medu.


 
Pestra in okusna ponudba lokalnih eko ponudnikov
 
Na videmski tržnici so se tako predstavili številni ponudniki, ki so svoje izdelke ponudili tudi na pokušino, med drugim tudi: Kmetija Klaužar, Ekološka kmetija Škander, Kmetija Mežič, Orehi Sremič, Eko kmetija Čečko ter Eko kmetija Planko & Kleh.
DSC_0384

Pestra izbira moke in kosmičev


 
Kot je povedala Janja Jordan, višja svetovalka za črpanje EU sredstev – vodja referata z Mestne občine Krško, se »koncept operacije EKO Okusi Slovenije nanaša na spodbujanje proizvodnje lokalnih ekoloških živil, ki predstavljajo najkvalitetnejšo surovino za vrhunsko kulinariko. Z operacijo bomo povečali prepoznavnost ekoloških kmetij in zanimanje za slovenske kulinarične jedi iz ekoloških surovin in na ta način nadgradili gastronomsko ponudbo v Sloveniji, ki omogoča nepozabna, edinstvena in personalizirana doživetja. Gre za primer najboljše prakse povezovanja kmetijstva s turizmom. Prav tako tovrstne aktivnosti operacije predstavljajo ukrepe za zmanjšanje praznjenja poseljenih območij, aktivacijo in ohranitev slovenskega podeželja.«

Podrobneje o projektu EKO okusi Slovenije
 
Ključni partnerji operacije so ekološki kmetje (pridelovalci in predelovalci), ki se povezujejo z vrhunskimi kuharji – chefi in eko trgovinami, z namenom krajšanja dobavnih verig, z željo po večji pridelavi in prodaji varne hrane, boljši promociji lokalnih ekoloških surovin in vključevanju le-teh v vrhunsko kulinariko. Na ta način je nadgrajena edinstvena gastronomska ponudba Slovenije ter praksa povezovanja kmetijstva s turizmom. Sodelovanje s tujim partnerjem LAG Južna Istra bo namenjeno promociji izbrane ponudbe ter izmenjavi in ogledu dobrih praks, s projektom se bo poleg Strategije lokalnega razvoja LAS Posavje uresničevala tudi evropska strategija »Od vil do vilic«. Projekt bo predvidoma trajal do spomladi 2024. Na ta način je nadgrajena edinstvena gastronomska ponudba Slovenije (na območju štirih LAS – Posavje, Goričko, Gorenjska in Vipava).
 
Projekt »Eko okusi Slovenije« je sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje. Za vsebino je odgovorna Mestna občina Krško. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


 
« Nazaj na seznam
»