Časopis za pokrajino Posavje
12.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nepozabna pustolovščina, poimenovana Z ribami do zdravja

Objavljeno: Četrtek, 18.03.2021    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Alen Zabasu in Karmen Zupancic  (67)

Animirane delavnice na temo rib in zdravja bosta vodila Karmen Zupančič in Alen Zabasu iz Mini kraljestva.

S projektom »Z ribami do zdravja« bo Občina Sevnica kot nosilec projekta skupaj s partnerji (KŠTM Sevnica, ribogojnica Akval d.o.o. in športno kulturno društvo Mini kraljestvo) po obnovi etaže mansarde objekta Tončkovega doma na Lisci v lično urejenih prostorih pripravljala različne aktivnosti za spoznavanje naravnega okolja, katerega del je tudi vodni ekosistem z ribami. V programe, ki se bodo izvajali, bodo vključene vsaj štiri ranljive ciljne skupine – mladi, starejši, ženske in invalidi.

Projekt »Z ribami do zdravja« podpira nov način vključevanja rib v prehrano in s tem razvoja zdrave prehranske prakse; razvoj lokalnih partnerstev s podjetji, ki so ključnega pomena za ohranjanje lokalnega gospodarstva; lokalnih prehranskih verig, ki so nujne ne le za oskrbo javnih institucij s kakovostno lokalno hrano, temveč tudi za ponudbo zdrave lokalno pridelane hrane na lokalnem trgu. Osrednji cilj projekta je izboljšati ozaveščenost o pomenu rib v zdravi prehrani ter povečati zanimanje za posavske ribe v pripravi različnih ribjih jedi. Povečala naj bi se prepoznavnost posavskih ponudnikov rib pri kupcih ter poznavanje, zanimanje in skrb za prostoživeče ribe v naravnem okolju; novi prostori v obnovljeni mansardi Tončkovega doma na Lisci bodo namenjeni nastanitvi, druženju in promociji rib v zdravi prehrani.

Tonckov dom (2)

V obnovljenem mansardnem delu Tončkovega doma na Lisci bodo potekale tudi interpretacije o življenju rib.

Na 948 metrov visokem posavskem biseru, kot nekateri radi poimenujejo Lisco, bodo v okviru projekta izvedene kulinarične delavnice in animacije ter ogledi ribogojnice na Blanci. Pripravljena bo spletna aplikacija za interaktivno iskanje zakladov pod imenom »Z ribami do zdravja«, ki bo dopolnila animacijo skupin ob obisku Lisce.

V MINI KRALJESTVU PREBIVAJO TUDI RIBE

Ribogojnica na Blanci (2)

Ribogojnica za vzrejo postrvi na Blanci

Za posebna in nepozabna doživetja bo skrbela ekipa športno kulturnega društva Mini kraljestvo z Razborja pod Lisco z različnimi aktivnostmi. Skozi poseben program bodo sodelujoči usvajali nova znanja in pridobivali neprecenljive izkušnje s področja življenja v naravi, katere del so vodni habitati, v katerih domujejo tudi ribe. Alen Zabasu in Karmen Zupančič sta Mini kraljestvo ustvarila z namenom, da ponudita prostor, kjer lahko, odmaknjeni od sodobne tehnologije, uživamo v brezskrbni igri na travniku, v gozdu ali ob ribniku, ob živalih in s svojimi prijatelji. Raznolik, športno in glasbeno obarvan program je povezan s kmečkimi opravili ter starimi ljudskimi običaji in navadami. Njun glavni cilj je, da udeleženci, ki prebivajo v Mini kraljestvu, razvijajo neformalna znanja, s katerimi si lahko pomagajo v življenju ter ob tem razvijajo čut do sočloveka in vseh živih bitij. »Sodelovanje v projektu Z ribami do zdravja bo nepozabna pustolovščina, v kateri bomo spoznavali tudi vrste sladkovodnih rib, ki živijo v našem okolju, našli pa jih bomo s pomočjo igre, v kateri bomo iskali zaklad. Veseliva se druženja in sodelovanja,« povesta sogovornika z nasmehom in dodata, da je Mini kraljestvo posebno kraljestvo, v katerem je sreča povezana z bližino, z naklonjenostjo in drobnimi pozornostmi ter igro, ki spodbuja sodelovanje in povezovanje.

Projekt Z RIBAMI DO ZDRAVJA sofinancirata Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo ter Republika Slovenija. Za vsebino je odgovorna Občina Sevnica. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte