Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posodica v obliki ženskega telesa

Objavljeno: Četrtek, 21.01.2021    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
posodica ajdovska jama 2___02

Lončena posodica iz Ajdovske jame

Ste se kdaj spraševali, kateri so »najstarejši« v Posavju? Predmeti, stavbe, drevesa, ljudje in podobno? Kateri so ti, polni zanimivih zgodb in neverjetnih pričevanj? Začenjamo niz objav o rečeh, ki jih lahko označimo za ene najstarejših ali pa kar najstarejše pri nas. Radovednost nas najprej pelje k enemu od številnih predmetov, ki jih hrani Posavski muzej Brežice – lončeni posodici iz Ajdovske jame pri Nemški vasi.

Najstarejši obredni predmet, ki ga hranijo v Posavskem muzeju Brežice, je najverjetneje lončena posodica iz Ajdovske jame pri Nemški vasi (ok. 4300 pr. n. št.). Kot navaja kustosinja arheologinja Jana Puhar, je že na prvi pogled očitno, da gre za predmet posebnih namembnosti. Posodica, ki je visoka 8,5 centimetra, ima ozek vrat in dno, ki se postopno širita proti osrednjemu delu, kjer je obod posode največji. Okrašena je z vrezi in vbodi, ki so bili narejeni s preprostim orodjem, najverjetneje s paličico. Posodica je po največjem obodu dodatno razširjena z rebrom in ima na dveh skrajnih koncih luknjici za napeljavo vrvice. Enaki luknjici sta prisotni tudi na razširitvi ustja. Predstavljamo si lahko, da je bila posodica obešena, morda so jo nosili in nihali z njo. V sredini ima posoda poglobitev. Analize njene vsebine so pokazale, da so bili v notranjosti prisotni ostanki loja in jelkine vejice. »Povsem verjetna razlaga je, da gre za svetilko ali kadilnico. Da ne gre za običajen predmet, nakazuje tudi oblika posode, ki predstavlja stilizirano žensko telo. V mlajši kameni dobi je to pogost motiv, prisoten na žarah, posodah in različnih figuricah. Izhajajoč iz človeškega telesa so si ljudje namreč ustvarili zgodnje predstave o kozmosu, stvarstvu in nastanku sveta,« opisuje Puharjeva.

Kot še pravi, je bila posodica odkrita ob izkopavanjih grobišča v osrednjem delu Ajdovske jame, v t. i. centralni dvorani. »Ajdovska jama je bila namreč v času prehoda mlajše kamene dobe v bakreno dobo prostor, kjer so pokopavali pokojnike, in hkrati obredni prostor, kjer se je odvijal kult zagrobnega življenja. Kot edino jamsko grobišče iz tega časa v Sloveniji je najdišče edinstveno tako v slovenskem kot v evropskem merilu. V jami so bile ob pokopih odkrite številne lončene posode, kamnite sekire in osebni predmeti, kot je nakit iz kosti in celo morskih školjk,« še navaja. Lončena posodica je v Posavskem muzeju Brežice trenutno razstavljena na razstavi Štirje elementi: II – Ogenj.

R. Retelj, vir in foto: PMB

#povezujemoposavje
#najstarejšiprinas
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte