Časopis za pokrajino Posavje
13.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ribe so del zdrave prehrane

Objavljeno: Nedelja, 01.08.2021    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Lisca, obnovljena mansarda (116)

Obnovljen Tončkov dom poleg namestitvenih kapacitet tudi obnovljeno kuhinjo, v kateri pripravljajo tudi ribje jedi.

V okviru projekta Z RIBAMI DO ZDRAVJA so na posavskem biseru, priljubljeni pohodniški in izletniški točki Posavskega hribovja, obnovili ter opremili z novim pohištvom namestitvene kapacitete. V njih je omogočeno večdnevno bivanje različnim starostnim in tudi ranljivejšim skupinam (mladim, starejšim, ženskam in invalidom), ki bodo skozi različne aktivnosti spoznavale pomen rib v zdravi prehrani.

Na Lisci bo potekalo izvajanje programa celodnevnih delavnic, v katerih bodo sodelujoči skozi različne elemente igre in izkustvenega učenja spoznavali vodne ekosisteme ter pripravo rib v kulinariki. Znano je, da so ribe zdrava in kakovostna hrana, ki vsebuje mnogo zdravih sestavin: bogate so z beljakovinami, esencialnimi maščobnimi kislinami (omega-3), vitamini ter rudninskimi snovmi. Meso rib ima visoko biološko vrednost, prednost pred rdečim mesom pa je tudi lahka prebavljivost. V Tončkovem domu, planinski koči na Lisci, so ribje jedi postale del gostinske ponudbe in tako je mogoče zaužiti ne samo okusen, ampak tudi zdrav obrok. Kuharske delavnice bodo ponudile praktičen prikaz priprave različnih ribjih jedi s prilogami. S pomočjo spletne aplikacije »Z ribami do zdravja« bo potekalo interaktivno iskanje zakladov. Vse skupine bodo obiskale in si ogledale delovanje ribogojnice za vzrejo postrvi ribogojskega podjetja Akval d.o.o., ki je skupaj z Javnim zavod KŠTM Sevnica in ŠKD Mini kraljestvo partner v projektu, katerega nosilec je Občina Sevnica.

Projekt Z RIBAMI DO ZDRAVJA sofinancirata Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo ter Republika Slovenija. Za vsebino je odgovorna Občina Sevnica. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
« Nazaj na seznam
»