Časopis za pokrajino Posavje
13.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

S kulinaričnimi delavnicami do večje uporabe sladkovodnih rib

Objavljeno: Ponedeljek, 25.10.2021    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
PR-1_filiranje

Mentor Damjan Wallner prikazuje pravilno filiranje postrvi.

V sklopu projekta Ribe na naravovarstvenem območju so v poletnih mesecih potekale kulinarične delavnice, ki so se jih udeležile članice društev kmetic in aktivov kmečkih žena z območja sevniške občine. Delavnice so potekale v prenovljeni kuhinji Tončkovega doma na Lisci, kjer so jedi iz sladkovodnih rib tudi v stalni gostinski ponudbi.

Namen projekta Ribe na naravovarstvenem območju, ki je sofinanciran iz Evropskega sklada za ribištvo in pomorstvo, je povečati zanimanje za oskrbo in prehrano z ribami in ribjimi izdelki. Povečano zanimanje za sladkovodne ribe namreč pomembno prispeva k ozaveščenosti o pomenu rib v zdravi in uravnoteženi prehrani. Vodilni partner projekta je Občina Sevnica, ki je projektne aktivnosti izvedla v sodelovanju s partnerji Posavskim muzejem Brežice, ribogojstvom Akval d.o.o. in Turistično zvezo Občine Sevnica.
PR-1_tatar hladno dimljene postrvi

Tatar hladno dimljene postrvi s hrenovo kremo in ribezovimi perlami v maslenih posodicah


Izvajalec kulinaričnih delavnic, ribogojstvo Akval d.o.o., je udeleženkam pripravil zanimivo kulinarično delavnico štirihodnega menija, ki je preprost za pripravo, hkrati pa privlačen za tako za pogled kot tudi za okus.

Priprava rib, tako sladkovodnih kot morskih, zahteva nekaj spretnosti. Med njimi je med zahtevnejšimi nedvomno pravilni postopek filiranja. »S pravilnim pristopom in nekaj vaje filiranje postane preprosto opravilo«, sta povedala mentorja.
PR-1_topla predjed

Mentor Damjan Wallner pri pripravi tople predjedi


Sledila je priprava hladne in tople predjedi ter glavne jedi. Za hladno predjed sta mentorja pokazala pripravo tatara hladno dimljene postrvi s hrenovo kremo in ribezovimi perlami, ki sta jih postregla v maslenih posodicah.

Sledila je priprava hladne predjedi, postrvjih mošnjičkov z mladim sirom in sušenimi paradižniki na špinačni kremi s pinjolami.

Za glavno jed sta mentorja prikazala pripravo fileja postrvi s sezamovo skorjico, grahovim pirejem, postrvjo omako in concassejem gomoljne zelenjave. Concasse je kuharski termin, ki izvira iz francoščine, pomeni pa zdrobiti, zmleti oziroma na grobo sesekljati.
PR-1_glavna jed

Mentor Damjan Wallner pri pripravi glavne jedi


Mentorja sta za udeleženke kulinaričnih delavnic pripravila tudi sladko presenečenje – kavno sladico, s katero so se lahko posladkale ob koncu delavnice.

Udeleženke delavnic so pohvalile strokoven in prijazen pristop mentorjev ter sklenile, da bodo ribe, predvsem lokalne posavske postrvi, večkrat umestile na svoje domače jedilnike.

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Za vsebino je odgovorna Občina Sevnica. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014–2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
 

 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte