Časopis za pokrajino Posavje
13.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Predstavitev priložnosti iz (ne)povratnih sredstev

Objavljeno: Četrtek, 13.10.2016    Rubrika: NOVICE Redakcija
predavanje eu sredstva rra (10)

Z leve: Predavatelj Damjan Malnarič, Tomislav Bogovič iz Mizarstva Bogovič in Martin Bratanič, direktor RRA Posavje

V začetku tedna so na Regionalni razvojni agenciji Posavje organizirali za podjetja in samostojne podjetnike predavanje na temo možnosti pridobivanja (ne)povratnih sredstev iz evropskih strukturnih skladov, razpisov minister, Slovenskega podjetniškega sklada, Slovenskega regionalnega razvojnega sklada Ribniški sklad ter SID banke. 

Razpise in njihovo strukturo je predstavil Damjan Malnarič iz novomeškega podjetja PANN, ki je izpostavil, da je iz naslova evropskih strukturnih skladov v programskem obdobju 2014-2020 na voljo za črpanje prek 3,2 milijarde (mrd) evrov sredstev, od tega je skupno 264 milijonov (mio) evrov namenjenih Instrumentom za povezovanje Evrope in programe Evropskega teritorialnega sodelovanja, glavnina, dobrih 3 mrd evrov pa bo prednostno usmerjenih v uresničevanje Strategije EU 2020, to je vlaganje v raziskave, razvoj in inovacije, konkurenčnosti, zaposlovanju in usposabljanju ter vzpostavljanju infrastrukture za doseganje boljšega stanja okolja, trajnostni rabi energije in mobilnosti ter učinkovitemu upravljanju z viri. o Vzhodni kohezijski regiji, kamor se uvršča tudi Posavje, bo pripadalo iz tega naslova skupno 1,27 mrd evrov iz Evropskega socialnega sklada ter Evropskega sklada za regionalni razvoj.

predavanje eu sredstva rra (1)

Predavanja se je udeležilo večje število zainteresiranih

Mala in srednja velika podjetja so se že ali se bodo lahko prijavila na razpise Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki bodo predstavljala programske spodbude do leta 2020, kar vključuje spodbude za nastajanje in delovanje podjetij, v prvi vrsti start-up podjetij, katerih poslovanje oz. izdelki in storitve temeljijo na lastnem znanju in razvoju, za inovacijske aktivnosti podjetjem, za rast in razvoj malih in srednjih podjetij, za spodbujanje mednarodne konkurenčnosti podjetij idr. ter lokalno povezovanje in razvoj. 40 mio evrov bo namenjenih tudi razreševanju in blaženju specifike določenih območij, ki se soočajo z visoko stopnjo brezposelnosti, majhnim številom delovnih mest, šibko podjetniško iniciativo, problemov izseljevanja mladih ipd. Enkrat več sredstev, to je 80 mio evrov nepovratnih sredstev, bo namenjenih za odpravo posledic škode v gospodarstvu zaradi naravnih nesreč, pri čemer so ciljna skupina gospodarske družbe, samostojni podjetniki, zavodi, zadruge in posamezniki, ki opravljajo gospodarsko dejavnost, gospodarsko ministrstvo pa bo preko razpisov oz. sredstev, ki bodo na razpolago v posameznem proračunskem letu, razpisovalo tudi razpise za pomoč podjetjem pri prestrukturiranju.

Za izvajanje Programa razvoja podeželja bo s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na voljo skupno 1,11 mrd evrov, ki se nanašajo na skupno 19 Ukrepov, med katerimi so po sredstvih najzajetnejši: naložbe v osnovna sredstva kot podpora kmetijskim gospodarstvom, naložbam v predelavo, trženje in razvoj kmetijskih proizvodov, naložbe v infrastrukturo, ki pogojujejo razvoj ali prilagajanje kmetijstva in gozdarstva, razvoj kmetij in podjetij, znotraj katerih so namenjena sredstva za zagon dejavnosti za mlade kmete in za vzpostavitev in razvoj kmetijske dejavnosti ter za območja z naravnimi in drugimi posebnimi omejitvami.

Prek Slovenskega podjetniškega sklada je bilo do sedaj odprtih že lepo število razpisov za mikro, mala in srednje podjetja, (trenutno ni odprtih), v primerjavi z njimi pa so še vedno na voljo Spodbude za razvoj inovativnih podjetij - P2 in Spodbude za zagon podjetij v problemskih regijah - P2R, kamor se uvršča tudi občina Radeče. Sicer pa je Malnarič tudi predstavil financiranje in kreditiranje prek SID Banke in Slovenskega regionalno razvojnega sklada. Primere dobre prakse pri pridobivanju sredstev so predstavili Martina Cizel iz Term Paradiso Dobova, Tomislav Bogovič iz Mizarstva Bogovič iz Novega mesta ter Janja Starc iz Območne obrtno-podjetniške zbornice.

B. M.  
« Nazaj na seznam
»