Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V jesen z novo številko Posavskega obzornika

Objavljeno: Četrtek, 29.09.2016    Rubrika: NOVICE Redakcija
PO20-2016-najava

Naslovnica 20. številke Posavskega obzornika v tem letu

V septembru, ki se v teh prvih jesenskih dneh počasi preveša h koncu, ste prišli, zveste bralke in bralci, resnično na svoj račun, saj je imel ta mesec pet četrtkov, od katerih so bili trije namenjeni izidu Posavskega obzornika. Zadnja številka v tem mesecu, ki jo v vaše nabiralnike prejemate danes, lahko pa si jo ogledate tudi na spletu, spet prinaša obilico zanimivega branja, s katerim si lahko popestrite prosti čas.

Veliko pozornosti smo tokrat posvetili Evropskemu tednu mobilnosti, ki je letos poudarjal trajnostne oblike prevoza v korist zdravja ljudi in okolja, večjo rabo javnega prevoza do delovnih mest, šol, upravnih, nakupovalnih središč ter kolesarjenje. Med drugim sta tako v občini Krško nastali dve novi kolesarski stezi, prva povezuje Brestanico s Sotelskim, druga pa Leskovec pri Krškem z Drnovim. Lokalno politično prizorišče sta prejšnji teden zaznamovali občinski seji v Brežicah in Sevnici, pri čemer so brežiški svetniki med drugim odločili, da bo Jože Toporišič, čigar leto se počasi izteka, potem ko so po njem poimenovali že dobovsko šolo, v Brežicah dobil tudi še svoj trg, Sevničani pa so razpravljali o načrtovani trasi 3. razvojne osi in sklenili, da želijo več kot pa samo dvopasovnico. Gradbišče akumulacijskega bazena HE Brežice pri Racelandu v Vrbini je pred dnevi obiskala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen ter povedala, da bo za gradnjo infrastrukture ob HE Mokrice treba najti druge vire financiranja, kar po besedah direktorja Infre mag. Vojka Sotoška pomeni, da se gradnja še zadnje v verigi HE na spodnji Savi nekoliko odmika.

Evropski poslanec Franc Bogovič, ki se mu je pridružila tudi evroposlanka Romana Tomc, je prejšnji teden najprej povabil predstavnike medijev na srečanje ob zajtrku, na katerem so spregovorili o možnostih črpanja EU sredstev v novi evropski finančni perspektivi 2014-2020, dva dni kasneje pa je na prvi uradni obisk v Slovenijo pripeljal še delegacijo EP iz Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI), ki ga je osmerica EU poslancev pričela v podjetju Evrosad. Ključ do pridobivanja evropskih sredstev v kmetijstvu je povezovanje, so si bili enotni evropski poslanci.

Tokratni osrednji pogovor smo opravili s predavateljico na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo dr. Anko Lisec, v časopisu pa lahko preberete še dva pogovora, in sicer z direktorjem sektorja komunale na Kostaku Jožetom Leskovarjem in paraolimpijcem Damjanom Pavlinom, ki se je nedavno udeležil paraolimpijskih iger v Riu. V aktualni številki lahko zasledite še, da je predsednik SDS Janez Janša Valvasorjevi knjižnici Krško podaril še zadnjo, peto knjigo Slave vojvodine Kranjske, da so v Kulturnem domu Krško predstavili novo abonmajsko sezono in ostale odmevnejše dogodke do konca leta, da se je Posavski muzej Brežice povezal s tremi območnimi enotami Zavoda za varstvo kulturne dediščine in skupaj z njimi pripravil štiri dogodke v sklopu letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine, da so se v Trebežu pri Gorici poklonili 110-letnici rojstva patra Simona Ašiča, da so se na Raki srečale posavske kmetice ter da so v Krškem odprli še drugo poslovalnico Hranilnice LON v Posavju. Podrobneje predstavljamo tudi gimnazijko Žano Florjanič Baronik, ki je osvojila srebrno medaljo na geografski olimpijadi v Pekingu, ne spreglejte pa tudi tokratnih tematskih strani, ki so posvečene 70. obletnici Knjižnice Brežice.

Vse to in še več v novi številki Posavskega obzornika, najbolj branega časopisa v Posavju!

Uredništvo
« Nazaj na seznam
»