Časopis za pokrajino Posavje
27.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

130 let podjetja Kopitarna

Objavljeno: Četrtek, 06.10.2016    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSCN5332

Obiskovalke in obiskovalci so si najprej ogledali prostore proizvodnje.

Ob letošnji 130-letnici delovanja pripravlja Kopitarna Sevnica jutri dan odprtih vrat za občanke in občane z ogledom proizvodnje in obiskom tovarniške trgovine, kjer imajo posebne popuste; danes pa so v podjetju pripravili srečanje za svoje poslovne partnerje - domače in iz tujine.

DSCN5376

V tovarniški trgovini so stranke sprejemale prijazne trgovke.

Kopitarna, ki je najstarejše sevniško podjetje, je znana po proizvodnji kopit in obutve. Njeni začetki so povezani z družino Winkle z Bavarske, ki je od gradbenika Antona Smrekarja odkupila majhen mlin z vsemi okoliškimi parcelami ob potoku Sevnična v Šmarju. Novi lastniki so mlin preuredili v tovarniško poslopje, vanj postavili kopirni stroj, tračno žago, nekaj brusilnih in vrtalnih vreten ter zaposlili 25 ljudi. 1. oktobra 1886 so izdelali prvi par lesenih kopit. Do prve svetovne vojne je bilo v tovarni zaposlenih že okoli 300 ljudi. Kasneje so vojna vihra in gospodarske krize vplivale na razvoj, a tovarna je ves čas delovala.

Danes je Kopitarna Sevnica uspešno podjetje, ki zaposluje 175 ljudi (v Sloveniji 125, v Srbiji 19, na Hrvaškem 31), letno izdela 80.000 parov lesenih in plastičnih kopit, 55.000 parov napenjačev, 150.000 parov podplatov in 180.000 parov obutve iz naravnih materialov. Več kot dve tretjini svojih izdelkov izvažajo v tujino, modno in delovno obutev, ki jo nosijo zaposleni v zdravstvu in v drugih poklicih, pa večinoma prodajo v štiridesetih lastnih prodajalnah v Sloveniji in tujini.

Večinski lastnik podjetja je Boštanjčan Jože Šinkovec, družina Winkle, ki ima podobno tovarno v Nemčiji, je 12-odstotna lastnica. Družba razpolaga s cca. štirimi milijoni evrov kapitala, za letošnje leto načrtujejo skupne čiste prihodke od prodaje v višini 8,3 milijonov evrov.

S. R.


 
« Nazaj na seznam