Časopis za pokrajino Posavje
5.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

20 let društva rejcev krškopoljca

Objavljeno: Sreda, 18.01.2023    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
20 let drustvo rejcev krskopoljskih prasicev (14)

Predsednik KGZ Slovenije Roman Žveglič ob predaji zahvale predsednici društva Martini Ivanšek

V Društvu rejcev krškopoljskega prašiča so v včerajšnjem dnevu, na dan godovanja zavetnika prašičev, Sv. Antona - Prešičkarja, v gostilni Kunst obeležili 20 let delovanja. Kot je povedal v povzetku delovanja tajnik društva mag. Andrej Kastelic iz KGZ Slovenije – Zavoda Novo mesto, »je bilo društvo ustanovljeno leta 2003 z namenom, da bi skupno ponesli zastopanje krškopoljskega prašiča v svet.«

Društvo rejcev krškopoljskega prašiča s sedežem v Cerkljah ob Krki so ob pomoči novomeškega zavoda KGZS ustanovili rejci štirih izvornih rej krškopoljskih prašičev, in sicer kmetije Ivanšek, Ložar, Kranjec in Lipičar. Društvo se je čez leta krepilo z naraščanjem članstva, to je tako ljubiteljev krškopoljskih prašičev kot tudi samih rejcev, saj je vsak, ki je imel v posesti plemensko svinjo, praviloma postal tudi član društva. Leta 2017 so v društvu rejcev registrirali zaščiteno blagovno znamko Mesnine krškopoljskega prašiča, pod katero se označujejo izdelki, katerih sestava je izključno svinjina od krškopoljcev, v sklopu društva je bil vzpostavljen rejski program, s katerim so pridobili status priznanje regijske organizacije, ki vodi izvorno redovniško knjigo za to edino slovensko avtohtono pasmo prašičev, v istem letu pa so pridobili tudi status društva, ki deluje v javnem interesu. Članstvo v društvu se je do danes povečalo na 110, število plemenskih svinj v reji pa od začetnih 30 na 550.

Skozi projekte od proučitve do gastronomske specialitete

20 let drustvo rejcev krskopoljskih prasicev (25)

Udarno strokovno podporo društvu zagotavlja mag. Andrej Kastelic iz KGZ Novo mesto

Prvotne prednostne naloge, ki so si jih v društvu zadali, to je promocijo in zastopanje pasme, so nadgradili z aktivnostmi, predvsem pa je bilo ključnega pomena partnersko sodelovanje v projektih, ki so dali društvu nov zagon. Tako je bil krškopoljec skozi projekte še med nekaj avtohtonimi pasmami prašičev po evropskih državah prepoznan in do potankosti preučen, v projektu, ki je temeljil na odbiri kakovosti mesa krškopoljca so bili določeni najpomembnejši parametri: mehkoba, sočnost, intenzivnejša barva mišičnine in aromatičnost mesa ter da ima krškopoljski posebnež v podkožnem maščobnem tkivu večjo vsebnost večkrat nenasičenih maščobnih kislin, tako omega 3, kot tudi omega 6 maščobnih kislin (zato je slanina krškopoljskega prašiča bolj zdrava od slanine belih prašičev, meso pa primernejše za predelavo), ključnega pomena zadnjega obdobja pa je projekt sledljivosti, to je nadzor nad krškopoljskim prašičem, na podlagi katerega lahko pri ponudniku, bodisi da gre za gostinski lokal bodisi predelovalni obrat, ki nudi izdelek, na podlagi zgolj 1 mm3 živali, mesa, mesnega izdelka ali jedi preverijo, ali gre dejansko za izdelek iz avtohtone pasme, je povedal Kastelic (v času projekta je bilo odvzetih okvirno 30 vzorcev mesnih izdelkov in jedi iz krškopoljskega prašiča in poslanih na analizo na Škotsko, pri čemer je bilo pri enem predelovalcu med šestimi proizvodi odkritih pet kršitev; v primerih, ko se izkaže, da ne gre za vzorec krškopoljca, rezultate posredujejo tržni inšpekciji, organizacijam za varstvo konkurence ter inšpekciji za varno hrano, ki ukrepajo dalje). Izpostaviti velja tudi tudi sodelovanje v projektu Črno-belo bogastvo s Krškega polja, katerega nosilec je bila v letih 2019-2021 Občina Krško, skozi katerega je društvo pridobilo celostno grafično podobo s prepoznavnim logotipom, predstavitvene filme, promocijske izdelke, selfi točke, gostinske ponudnike idr, krono aktivnosti v projektu pa je predstavljal trženjsko-turistični produkt, na katerem si lahko gost iz katerega konca Slovenije ali iz tujine ogleda lokacije reje krškopoljskega prašiča in tudi lokacije strežbe tega ’gastronomskega kralja’, kot ga je poimenoval Kastelic. Še več, ta prihaja kot redna ponudba mesa tudi na prodajne police verige Spar (več v eni izmed prihodnjih tiskanih izdaj časopisa Posavski obzornik).

Kot je dejala na krajši jubilejni svečanosti predsednica društva Martina Ivanšek, so v društvu ponosni na prehojeno pot, če tudi je pred njimi še veliko izzivov, ki jih bodo, kot je prepričana, uspeli premagati s skupnimi močmi. Ob jubileju je predsednik KGZ Slovenije Roman Žveglič društvu za uspešno delo in razvoj podelil zahvalo KGZ in živinorejcem zaželel »zdrave živali, rodovitna polja in da bi afriška prašičja kuga ostala daleč stran od naših meja.« Društvu je zaželelo uspešno delovanje v bodoče še več gostov, Roman Matjašič z Občine Brežice, Alenka Černelič Krošelj iz Posavskega muzeja Brežice, direktor KGZ Novo mesto Damijan Vrtin, ponudnik specialitet iz krškopoljca Srečko Kunst idr.

B. M.

#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki