Časopis za pokrajino Posavje
25.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

25 let sevniškega govedorejskega društva

Objavljeno: Sobota, 27.01.2018    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSCN9689 (2)

Predsednik Govedorejskega društva Sevnica Stanko Peterlin in blagajnik društva ter mladi prevzemnik kmetije Joško Šmit (desno).

Govedorejsko društvo Sevnica, ki šteje 121 članic in članov, v svojih vrstah pa povezuje govedorejce z območja sevniške, škocjanske, krške in brežiške občine, je v petek obeležilo 25 delovanja.

Predsednik društva Stanko Peterlin je na srečanju med drugim dejal, da je "biti govedorejec zahteven in odgovoren poklic", v katerem se trudijo iti v korak s časom, čeprav je v Sloveniji vedno manj kmetij. O tem, da je kmetijstvo pomembna gospodarska panoga, ki pa "dohodkovno ni bogata zaradi nepoštene prakse, ko si vsi v verigi odrežejo večji kos od govedorejca", je opozoril sevniški župan Srečko Ocvirk. O kmetijski politiki, ki kmečkemu delu prebivalstva ni najbolj naklonjena, je spregovoril tudi župan občine Škocjan Jože Kapler.

Predstavljen je bil tudi javni razpis o dodeljevanju proračunskih sredstev za ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva ter podeželja v občini Sevnica za leto 2018, ki je odprt do 12. februarja. Višina sredstev, zagotovljenih v občinskem proračunu, znaša 73.000 evrov. Brezplačna razpisna dokumentacija je do izteka prijavnega roka dosegljiva na spletni strani Občine Sevnica oziroma na Oddelku za gospodarske dejavnosti.

Ob jubileju je župan Srečko Ocvirk sevniškemu govedorejskemu društvu podelil Listino Občine Sevnica, direktor Kmečke zadruge Sevnica Borut Florjančič pa donacijo v višini 1000 evrov.

Prijeten kulturni program so izvedli člani moške vokalne zasedbe Šentjanški jurjevalci, članice skupine Rosa iz Zabukovja ter baritonist Jure Klenovšek ob spremljavi citrarke Anja Drstvenšek.

S. R.
« Nazaj na seznam