Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

27. in 28. septembra se bo v Posavju odvijal terenski projekt Biotehniške fakultete

Objavljeno: Nedelja, 17.09.2023    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_4199

Sodelujoči na novinarski konferenci: (z leve) Gregor Brodnik z MO Krško, direktorica CPT Krško Kristina Ogorevc Račič, župan MO Krško Janez Kerin in dr. Aleš Kuhar z Biotehniške fakultete

Pred dvodnevnim strokovnim dogodkom Deep Dive Posavje 2023, ki bo 27. in 28. septembra potekal v mestni občini Krško, so v petek v Podjetniškem inkubatorju Krško pripravili novinarsko konferenco, na kateri so predstavili podrobnosti načrtovanega dogajanja, katerega rdeča nit bodo trajnost, prehranski sistem oz. gastronomija in turizem v Posavju.

Študenti se bodo na terenu soočili s štirimi tematskimi izzivi

Direktorica Centra za podjetništvo in turizem Krško Kristina Ogorevc Račič je dejala, da so letos začeli sodelovati z ljubljansko Biotehniško fakulteto, ki je CPT Krško videla kot perspektivnega partnerja na področju živilske tehnologije in kmetijstva. Profesor na tej fakulteti dr. Aleš Kuhar, ki tudi vodi projekt EIT Food Hub Slovenija, ki bo v Posavju organiziral dogodek na zadnja septembrska sredo in četrtek, je povedal, da niso dolgo premišljevali pri odločitvi, da je Posavje oz. mestna občina Krško zelo dobra lokacija za izvedbo takšnega terenskega projekta, katerega namen je povezati ključne akterje regijskega agroživilstva, aktivirati mlade ter spodbuditi javno razpravo o možnostih razvoja kmetijskega in živilskega sektorja v različnih regijah Slovenije. Sodelovalo bo 30 študentov Biotehniške fakultete, ki bodo prvi dan dogodka obiskali MO Krško s Podjetniškim inkubatorjem Krško, podjetje Evrosad, Grad Rajhenburg – peninoteko in Gostilno Kunst.
DSC_4192

Kristina Ogorevc Račič

Našteti bodo študentom nudili podporo pri pripravi analiz na štiri tematske izzive: Sodobne kmetijske tehnologije: iskanje sinergij s trajnostnim turizmom (MO Krško s PI Krško); Lokalne oskrbne verige s hrano: oblikovanje edinstvene turistične ponudbe (Evrosad); Kulturna dediščina in tradicija: temelj sodobnega kmetijstva in gastronomije (Grad Rajhenburg – peninoteka); Znamčenje v gastronomiji: prepletanje hrane, trajnosti in edinstvenih doživetij (Gostilna Kunst). Kuhar je še omenil, da bo del aktivnosti potekal tudi na ŠC Krško-Sevnica, kjer se bodo tamkajšnji dijaki seznanili z robotiko v agroživilstvu. »Raziskovalno področje, ki ga širimo, je, da bi s pomočjo kontrolirane reje insektov bolje uporabili tisto, kar gre na kompost. Naša vizija je, da bo čez deset let insektna biokonverzija na komunalnih podjetjih lahko vir za pridobivanje surovin za krmne živali,« je dodal.

Prvič bodo podelili certifikate blagovne znamke Okusi Posavja
DSC_4202

Dr. Aleš Kuhar


Ogorevc Račič je izpostavila še dogodek »Spoznaj posavske agri-food start upe«, ki bo 27. septembra zvečer v Kleti Krško in na katerem se bodo predstavila podjetja Narayan, Klet Krško, Čokoladnica Kunej in Reset pivovarna, kot gost večera pa se bo pridružil Stane Rožman, upokojeni nekdanji predsednik uprave NEK. Naslednji dan, 28. avgusta, bodo pri Treh lučkah izvedli prvo podelitev certifikatov blagovne znamke Okusi Posavja, v katero je trenutno vključenih 24 ponudnikov – gostincev, vinarjev, pivovarjev, slaščičarjev, pridelovalcev. V sklopu tega dogodka bo izvedeno tudi izobraževanje za ponudnike turističnih storitev in turistične delavce ter načrtovalce turizma v destinaciji Čatež in Posavje na temo zelenih certifikatov in trajnosti, ki ga CPT Krško organizira skupaj z Društvom kreativnih gostincev JRE. Zatem pa bo sledil še javni forum EIT Food Hub Slovenija: Trajnost, prehranski sistem in turizem v Posavju, na katerem bodo udeleženci dvodnevnega terenskega študijskega foruma predstavili svoje ugotovitve, sodelovali pa bodo še župan Občine Bistrica ob Sotli in predsednik Sveta regije Posavje Franjo Debelak, dekanja Fakultete za turizem Univerze v Mariboru prof. dr. Marjetka Rangus, dekanja Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani dr. Marina Pintar, direktor podjetja Evrosad Boštjan Kozole in Jakob Bogovič s Kmetije Bogovič.
DSC_4195

Župan Janez Kerin


Vzpostavitev podjetniškega inkubatorja je bila upravičena

Sicer pa je najprej direktorica CPT Krško Ogorevc Račič omenila, da je njihov Podjetniški inkubator eden od 12 letošnjih nominirancev za »Naj EU projekt 2023«. Nato je predala besedo županu Mestne občine Krško Janezu Kerinu, ki je dejal, da je ta nominacija potrditev, da se je MO Krško pravilno odločila za ta projekt, kar so prepoznali tudi v Ljubljani. Dodal je, da je Podjetniški inkubator Krško regijski projekt, katerega osnovni namen je povečanje podjetniške dinamike v regiji, zagon novih podjetij in izboljšanje poslovnega okolja v celotnem Posavju. Do danes se je v podjetniški inkubator vključilo že 13 podjetij, je navedel. Projekt, ki je bil izveden med letoma 2018 in 2021 in katerega celotna vrednost je znašala dobrega pol milijona evrov, je bil 75-odstotno sofinanciran z evropskimi sredstvi. MO Krško je z namenom vzpodbujanja mreženja znanja, nadgradnjo kompetenc ter vzpodbujanja internacionalizacije in co-workinga rekonstruirala objekt v starem delu mesta in vzpostavila podjetniški inkubator. V dobrih dveh letih delovanja se kaže upravičenost tovrstne odločitve, saj inkubator prispeva k razvoju mladih podjetij, nudi podporo pri skupni promociji, izvaja izobraževanja in usposabljanja, vpliva na boljšo prepoznavnost in kadrovsko situacijo ter spodbuja razvoj start-up podjetij. Po Kerinovih navedbah so konec leta 2022 presegli 70 % zasedenosti podjetniškega inkubatorja. Župan je še povedal, da tudi v prihodnje pričakujejo evropska sredstva, saj jih čaka izgradnja obrtno-proizvodnega inkubatorja v poslovni coni v Vrbini, »in ravno pozitivna praksa podjetniškega inkubatorja je privedla do tega, da bomo uredili še enega podobnega«. Omogočal bo urejene poslovne prostore za start-upe, ki se ukvarjajo s proizvodnimi dejavnostmi, njihov uspešen zagon ter vključitev v svet gospodarstva, obrtništva in podjetništva.

Ogorevc Račič je tudi še omenila, da so zelo ponosni na mlada podjetja, ki delujejo v podjetniškem inkubatorju, eno od njih, podjetje Mint, je letos tudi prejelo priznanje za zlato inovacijo. 27. septembra bodo v sklopu prireditev »Naj EU projekt 2023« pripravili tudi dan odprtih vrat Podjetniškega inkubatorja Krško.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte