Časopis za pokrajino Posavje
16.01.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

90 let vinske kleti, pridelave cvička in drugih vin

Objavljeno: Ponedeljek, 14.05.2018    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
kz krsko - 90 let (70)

Kolektiv KZ Krško

Minuli petek je kolektiv Kmečke zadruge Krško z zadružniki in povabljenimi gosti pri kleti obeležil 90-letnico ustanovitve zadruge in njene predhodnice – Vinarske zadruge Kostanjevica na Krki. Tedaj je njeni ustanovitvi botrovala gospodarska kriza, ki je spodbudila vinogradnike in manjše pridelovalce k povezovanju in njihovem nastopu na trgu pod skupno blagovno znamko. Z začetkom delovanja sovpadajo tudi začetki uveljavitve vina cviček in njegovega trženja tako v slovenskem prostoru kot preko meja.

kz krsko - 90 let (67)

Najstarejši član zadruge, 91-letni Mihael Metelko, v družbi direktorja Janeza Živiča (levo) in predsednika zadruge Gabriela Metelka

Pred drugo svetovno vojno je bilo v zadružno pridelavo povezanih že okoli 600 pridelovalcev, a je bilo njihovo delo prekinjeno z izbruhom vojne, tudi spričo tega, ker je bil samostan, kjer se je nahajala vinska klet, delno porušen in požgan. Obnova tako kleti kot vinogradniških površin je stekla v povojnih letih, 20 let kasneje pa je delovanje zadruge prešlo pod okrilje Agrokombinata Krško. Premajhni prostori, saj so v zadrugi pričeli že s stekleničenjem vin, so narekovali njeni selitvi v grajsko klet dvorca Šrajbarski turn v Leskovcu pri Krškem, kjer je bil zgrajen tudi nov obrat za predelavo grozdja. Po preoblikovanju Mercator Agrokombinata v letu 1993 je vinska klet prešla pod Kmečko zadrugo Krško. S tem se je začela širše izpisovati zgodba o uspehu, saj so člani zadruge, kot je povedal direktor Janez Živič zbranim na jubilejni slovesnosti, z lastnimi ustanovnimi deleži omogočili novo organiziranost, obnovo kletnih kapacitet in polnilnice vina, kar je prispevalo tudi k oblikovanju nove podobe, steklenice z zavojnim zamaškom in posodobljeni etiketi z že prepoznavnim motivom grajske kleti.

kz krsko - 90 let (78)

Družno so posadili cepiče potomke najstarejše trte z Lenta.

V letih 2000 in 2001 je bila Klet Krško vodilna pri zaščiti geografskega porekla cvička PTP iz dolenjskega vinorodnega okoliša, do sedaj mnoga prejeta odličja na različnih vinskih tekmovanjih doma in v tujini pa potrjujejo dobro delo in kakovostno pridelano grozdje tako zadružnikov kot enologov in kletarjev. Danes zadruga, v kateri je 17 zaposlenih, združuje skupno 221 članov, v večini so vinogradniki in mlekarji. V sklopu zadruge deluje tudi trgovinska dejavnost in obdelava vinogradniških površin na Sremiču. Po besedah predsednika zadruge Gabriela Metelka pridelajo na 500 hektarjih vinogradniških površin poldrugi milijon litrov vina na leto. Paradni konj - kar 90 % med vini - predstavlja vino cviček PTP, preostalih deset odstotkov vin pa je deželnih in vrhunskih vin.

Čestitkam ob jubileju se je na slovesnosti pridružilo več predstavnikov organizacij, ustanov in posameznikov, s katerimi KZ Krško tvorno sodeluje, med drugim so zbrane poleg prvih dveh mož zadruge, Janeza Živiča in Gabriela Metelka, nagovorili župan občine Krško mag. Miran Stanko, podpredsednik upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije Martin Novšak, ki je ob tej priložnosti zadrugi v imenu zbornice izročil jubilejno priznanje, predsednik upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk, novinar in turistični poznavalec Drago Bulc, sicer prvi častni član krške kleti, Katarina Pungračič, 22. vinska kraljica Slovenije, 19. cvičkova princesa Dragica Ribič, Miran Jurak, predsednik Društva vinogradnikov Dolenjske, enolog, starosta Kmetijskega zavoda Maribor Boris Beloglavec, ki je začel zadrugo na strokovnem področju spremljati že v času njenega sedeža v Kostanjevici, Mihael Metelko, ki je v 91. letu starosti najstarejši član krške zadruge, in viničar, skrbnik najstarejše, prek 400 let stare trte žametovke z mariborskega Lenta Stane Kocutar. Ob častitljivem jubileju kleti je Kocutar cepiče potomke podaril krški kleti, ob pročelju upravne zgradbe pa so jih posadili njihovi bodoči skrbniki: Janez Živič, Jože Leskovar, predsednik Kluba ljubiteljev Vinske kleti, evropski poslanec Franc Bogovič, Gabriel Metelko, Stane Kocutar, mag. Miran Stanko, Peter Vrisk, Katarina Pungračič in Drago Bulc.

B. M.
« Nazaj na seznam