Časopis za pokrajino Posavje
3.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Abraham krške obrtne zbornice

Objavljeno: Sreda, 05.06.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
50 let Obmocne obrtne zbornice Krsko (56)

Prejemniki najvišjih priznanj Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije

»Naša organizacija je skozi generacije zaznamovala področje obrti,« je 4. junija na slovesnosti v počastitev 50-letnice delovanja Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško dejal njen predsednik Dušan Arh, »in pustila primeren pečat v razvoju podjetništva tako na področju krške in kostanjeviške občine kakor tudi celotne regije, saj je združevala vse posavske obrtnike«.

Pred 50 leti, v drugi polovici meseca maja 1969. leta, je po več poskusih za oblikovanje stanovske organizacije nekaj posavskim obrtnikom vendarle uspelo ustanoviti Društvo zasebnih obrtnikov in gostincev Krško, kakor so se prvotno imenovali, saj so se zavedali, da lahko le povezani in močnejši prodrejo s svojim znanjem, proizvodi in storitvami na trg, da lahko društvo v organizirani obliki nudi podporo obrtnikom pri reševanju problemov, ne nazadnje tudi, da se lahko le poenoteni in s tem močnejši zoperstavijo v tistem obdobju še zasebnemu sektorju nenaklonjeni politiki.
50 let Obmocne obrtne zbornice Krsko (60)

Arh in Starčeva ob prerezu jubilejne torte

S po Sloveniji ustanovljenimi sorodnimi društvi so bili v krškem društvu v istem letu tudi med soustanovitelji Zveze združenj samostojnih obrtnikov Slovenije. Društvo se je skozi desetletja večkrat preimenovalo, in sicer v Združenje samostojnih obrtnikov in gostincev Krško, Obrtno združenje Krško, Obrtno zbornico Krško in nazadnje v Območno obrtno-podjetniško zbornico Krško. Slednjo kot najvišji organ vodi 17-članska skupščina in 11-članski upravni organ, ki mu predseduje Dušan Arh. Vsi organi vodenja, obrtne in zakonodajne ter izvedbene dejavnosti so podprte s strokovno službo zbornice, ki jo kot sekretarka in direktorica Zavoda obrtnikov in podjetnikov Posavje vodi Janja Starc. Znotraj zbornice panožno deluje sedem sekcij, in sicer avtoremontne dejavnosti ter sekcija vulkanizerjev, frizerjev, gostincev, gradbincev, kovinarjev, za promet in tekstilcev.

»S ponosom ugotavljamo, da smo skozi zgodovino razvili sodobno in uspešno organizacijo, ki je zastopnik obrti in malega gospodarstva, je glas vseh nas, kompetenten sogovornik in reprezentativen predstavnik, vse s ciljem, da se ustvari uspešno poslovno okolje,« je še med drugim na slovesnosti dejal predsednik Arh, ki je pri tem izpostavil tudi odlično sodelovanje na tujih trgih, sodelovanje z največjo hrvaško obrtniško asociacijo iz Zagreba in pridobitev uspešnih, z evropskimi sredstvi podprtih projektov, kot so MASTER5, SHVET in PODJETNA 9-ka.

Zahvale in priznanja za doprinos k razvoju zbornice in obrtništva

50 let Obmocne obrtne zbornice Krsko (67)

Pred pogostitvijo sta Lado Bizovičar in Janez Hočevar - Rifle uprizorila še komedijo Čakalnica.

Svečanost je bila tudi priložnost za podelitev zahval posameznikom, ki so še posebej prispevali k vodenju ali razvoju zbornice ali obrtnih dejavnosti, zato sta Arh in Starčeva podelila 17 zahval, ki so jih prejeli: danes še edini živeči ustanovni član v letu 1969 Emil Kodrič, Jože Kovačič, Jožef Pirc, Stane Pustavrh, Marjan Jakša, Ivan Rimc, Jožefa Sevšek, Janez Molan (predsednik zbornice med letoma 1987 in 1998), Dušan Arh, Jožef Požun, Jernej Žarn, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Obrtnička komora Zagreb in Miran Šoić, naknadno pa bodo zahvale prejeli tudi na slovesnosti odsotni posamezniki, in sicer upokojeni tajnik zbornice Jože Cvar, Miran Šabić in Jakob Štunf.

Ob visokem jubileju zbornice je priznanja v imenu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije podelil tudi njen predsednik Branko Meh, in sicer je Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško prejela priznanje Zlati pečat kot najvišje priznanje krovne zbornice, priznanja Zlati ključ so prejeli Janez (Ivan) Molan, nekdanji predsednik zbornice, en mandat tudi podpredsednik OZ Slovenije; Emil Kodrič, ustanovni član prvotnega obrtniškega društva, aktiven obrtnik med letoma 1959 in 1989; Dušan Arh, ki zbornico vodi že 21 let, aktiven pa je tudi v Sekciji elektro dejavnosti pri OPZ Slovenije; posebnega priznanja OPZ pa je bil deležen dolgoletni obrtnik, podjetnik in že 48 let član zbornice Jernej Žarn, ki je bil v več mandatih član upravnega in nadzornega odbora, vodja sekcije avtoprevoznikov pri OZ Krško pa tudi funkcionar za promet pri OZS.

Ob programu, ki ga je povezovala Bernarda Žarn, glasbeni program pa izvedle violinistki Glasbene šole Krško in citrarka Jasmina Levičar, po zaključku uradnega dela slovesnosti pa so si zbrani na slovesnosti ogledali tudi komedijo Čakalnica z Janezom Hočevarjem - Rifletom in Ladom Bizovičarjem, je zbornici jubilantki namenilo dobre želje tudi v prihodnje več predstavnikov stanovskih organizacij in ustanov, voščilu pa so se z nagovori pridružili tudi Branko Meh v imenu OOZ Slovenije, župan mag. Miran Stanko v imenu Občine Krško in predsednik Upravnega odbora GZS Posavske gospodarske zbornice Danijel Levičar.

B. M.
« Nazaj na seznam