Časopis za pokrajino Posavje
4.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

AJPES obvešča: podaljšanje rokov za oddajo letnih poročil za leto 2019

Objavljeno: Četrtek, 19.03.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
Gospodarske družbe, zadruge, samostojni podjetniki, društva in politične stranke bi morali, skladno s predpisi, predložiti letna poročila za leto 2019 do 31. 3. 2020. Prostovoljske organizacije in organizacije s prostovoljskim programom hkrati predložijo tudi poročila o prostovoljstvu.

Zaradi posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 je Vlada je sprejela predlog Zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, s katerim podaljšuje roke za oddajo letnih poročil, ti se zamikajo z 31. marca na 31. maj 2020.

Letno poročilo poslovni subjekti oddajo prek spletnega portala AJPES. Podatke lahko predloži zakoniti zastopnik poslovnega subjekta, ki ima kvalificirano digitalno potrdilo, ali od njega pooblaščena oseba.

Letnega poročila ni treba oddati fizičnim osebam, ki samostojno opravljajo poklic (športniki, samostojni kulturni in zdravstveni delavci, notarji, odvetniki, novinarji), ter samostojnim podjetnikom, ki ugotavljajo davčno osnovo za davek od dohodka iz dejavnosti z upoštevanjem normiranih odhodkov (normiranci). Ker je oddano letno poročilo pogoj za izdelavo bonitetne ocene na podlagi podatkov letnih poročil, pa podjetnikom, ki bodo bonitetno oceno morda potrebovali, svetujemo, da letno poročilo kljub temu oddajo, o čemer je treba predhodno obvestiti AJPES.

Zbrana letna poročila za leto 2019 bo AJPES po zaključeni obdelavi javno objavil na svojem portalu, kjer je preko aplikacije JOLP možen brezplačen vpogled v letna poročila vseh poslovnih subjektov za zadnjih 5 let. Podatke iz letnih poročil bo AJPES posredoval tudi državnim organom in drugim pravnim osebam, ki so za uporabo podatkov zakonsko pooblaščene. Na podlagi zbranih podatkov letnih poročil bo AJPES izdelal tudi informacije o poslovanju v državi in po posameznih statističnih regijah, te bodo dostopne tudi na portalu AJPES.

Poslovni subjekt, ki AJPES ne predloži letnega poročila pravočasno, stori prekršek, za katerega odgovarjata poslovni subjekt in njegov zakoniti zastopnik. Podrobnejše informacije o predložitvi letnih poročil so na voljo v izpostavah AJPES in na spletni strani http://www.ajpes.si/Letna_porocila.

Vir: AJPES Krško
« Nazaj na seznam