Časopis za pokrajino Posavje
16.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

AJPES sporoča: Predložite letno poročilo najkasneje do 1. junija 2020

Objavljeno: Ponedeljek, 25.05.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
tabla ajpes (1)
Družbe, zadruge, podjetnike in politične stranke, ki AJPES letnega poročila za leto 2019 v strukturirani obliki še niste predložili, obveščamo, da je 1. junij 2020 zadnji dan, ko je to še možno storiti.

Prostovoljske organizacije in organizacije s prostovoljskim programom hkrati predložijo tudi poročila o prostovoljstvu. Zaradi preprečitve širjenja okužb z virusom Covid-19 je bil rok za oddajo letnih poročil podaljšan, vendar po zadnjih podatkih letnega poročila še vedno ni predložila dobra četrtina obveznikov.

Letno poročilo poslovni subjekti oddajo prek spletnega portala AJPES. Podatke lahko predloži zakoniti zastopnik poslovnega subjekta, ki ima kvalificirano digitalno potrdilo, ali od njega pooblaščena oseba.

Letnega poročila ni potrebno oddati  fizičnim osebam, ki samostojno opravljajo poklic (športniki, samostojni kulturni in zdravstveni delavci, notarji, odvetniki, novinarji) ter samostojnim podjetnikom, ki ugotavljajo davčno osnovo za davek od dohodka iz dejavnosti z upoštevanjem normiranih odhodkov (normiranci). Ker je oddano letno poročilo pogoj za izdelavo bonitetne ocene na podlagi podatkov letnih poročil, pa podjetnikom, ki bodo bonitetno oceno morda potrebovali, svetujemo, da letno poročilo kljub temu oddajo, o čemer je potrebno predhodno obvestiti AJPES.

Zbrana letna poročila za leto 2019 bo AJPES konec junija javno objavil na svojem portalu, kjer je preko aplikacije JOLP možen brezplačen vpogled v letna poročila vseh poslovnih subjektov za zadnjih 5 let.  Podatke iz letnih poročil bo AJPES posredoval tudi državnim organom in drugim pravnim osebam, ki so za uporabo podatkov zakonsko pooblaščene. Na podlagi zbranih podatkov letnih poročil bo AJPES izdelal tudi informacije o poslovanju v državi in po posameznih statističnih regijah, te bodo predvidoma konec maja dostopne tudi na portalu AJPES.

Poslovni subjekt, ki Ajpesu ne predloži letnega poročila pravočasno, stori prekršek, za katerega odgovarjata poslovni subjekt in njegov zakoniti zastopnik. Podrobnejše informacije o predložitvi letnih poročil so na voljo v izpostavah AJPES in na spletni strani http://www.ajpes.si/Letna_porocila.

Vir: AJPES Krško
 
« Nazaj na seznam