Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ambasadorji slovenskega gospodarstva so se srečali v Posavju

Objavljeno: Petek, 23.09.2022    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
agencija_spirit_srecanje_ambasadorjev_gospodarstva_podjetje_tpv (71)

Skupinska fotografija ambasadorjev slovenskega gospodarstva, spredaj direktor podjetja TPV Automotive dr. Ivan Erenda in direktor Tovarne Brezina Mišo Pereško z nosilcem kolesa, z zlatim priznanjem GZS nagrajeno inovacijo

V četrtek sta javna agencija Spirit Slovenija in v njenem imenu v. d. direktorja Rok Capl ambasadorje slovenskega gospodarstva povabila na tradicionalno srečanje, ki je letos potekalo v regiji Posavje. Najprej so udeležence gostili v podjetju TPV Automotive, nato pa sta potekala še okrogla miza in mreženje na gradu Mokrice.

Spirit Slovenija je z namenom krepitve ugleda in dolgoročnega pozicioniranja slovenskega gospodarstva v tujini, ki ga vodi pod sloganom »I feel Slovenia. Green. Creative. Smart«, imenovala 41 ambasadorjev slovenskega gospodarstva. Gre za izjemna podjetja in organizacije, ki s svojimi inovativnimi izdelki, storitvami in rešitvami prispevajo k večji prepoznavnosti Slovenije kot tehnološko razvite, ustvarjalno naravnane in zelene države ter promociji njenega stabilnega in naprednega poslovnega okolja. Eden od ambasadorjev je tudi podjetje TPV Automotive, ki je bilo gostitelj prvega dela srečanja. Na sedežu podjetja v Brezini je najprej direktor TPV Automotive dr. Ivan Erenda po pozdravnem nagovoru na kratko predstavil podjetje, v katerem je temelj vseh procesov inovativnost, kar ne nazadnje dokazuje že 21 tisoč podanih inovativnih predlogov do zdaj. Zavrtel je promocijski video podjetja, ki so ga posneli skupaj z agencijo Spirit in na katerega so zelo ponosni, saj po njegovem pomeni neko dodano vrednost. Kot je dejal, ga bodo z veseljem pokazali obstoječim in bodočim partnerjem, kupcem, dobaviteljem, zaposlenim in širši javnosti.
agencija_spirit_srecanje_ambasadorjev_gospodarstva_podjetje_tpv (29)

V. d. direktorja agencije Spirit Slovenija Rok Capl (levo) in direktor TPV Automotive dr. Ivan Erenda


Izpostavil je njihovo inovacijo pod nazivom Razvoj lahkega tankostenskega nosilca kolesa, podvrženega visokim dinamičnim obremenitvam za celotno platformo vozil BMW, ki je na letošnjem Dnevu inovativnosti prejela zlato priznanje s strani Gospodarske zbornice Slovenije. Kot je pojasnil, gre za platformo za vsa vozila na prednji pogon. S tem so izboljšali vozno dinamiko in bistveno zmanjšali težo izdelka. Z vgrajenim nosilcem na skupaj šestih milijonih vozil bodo »olajšali« okolje za približno 124 tisoč ton emisij CO2, kar je danes skoraj nepredstavljivo. V povezavi s tem imajo po navedbah Erende tudi vezan posel za obdobje 12 let, pri čemer se nadejajo tudi podaljšanja. »Prejeto zlato priznanje za inovacijo nam je v čast in ponos, na ta način zaokrožamo naše razvojne kompetence. Velika zahvala gre vsem sodelavcem, ki so sodelovali pri nastajanju te inovacije, ko nas je nekje leta 2018 kupec BMW nominiral za predrazvojni, razvojni in zdaj še proizvodni del,« je izjavil in navedel, da je to ena od 90 prejetih nagrad podjetja doslej.
agencija_spirit_srecanje_ambasadorjev_gospodarstva_podjetje_tpv (37)

V Tovarni Brezina poteka visokorobotizirana proizvodnja.


Glede kampanje ambasadorjev slovenskega gospodarstva je povedal, da je vesel in počaščen, da jih je Spirit izbral za enega od ambasadorjev in posledično stebrov slovenskega gospodarstva. Slogan »I feel Slovenia. Green. Creative. Smart« je prežet z njihovim delovanjem. »’Zeleno, ustvarjalno in pametno’ na nek način zaokroža našo usmeritev v trajnostno, zeleno, učinkovito,« je dejal Erenda. V TPV Automotive s sedežem v Brezini ustvarjajo »Tovarno prihodnosti«, pri čemer bo celotna investicija vredna več kot 80 milijonov evrov in jo bodo realizirali v dveh delih, je še pojasnil direktor podjetja. Prva faza je zajemala nakup objektov ter postavitev 1000- in 2500-tonske servo stiskalnice ter sestavljalne linije, v drugi fazi, t. i. Brezina 2, pa postavljajo še drugo 2500-tonsko servo prešo, objekt za površinsko zaščito v velikosti 5000 m2 ter novo sestavljalno in pralno linijo za izdelke. Z drugo fazo nameravajo zaključiti nekje do zagona v aprilu 2023. Sledil je voden ogled Tovarne Brezina, kjer poteka visokorobotizirana proizvodnja.

V drugem delu srečanja ambasadorjev, ki je potekalo na gradu Mokrice, so se po pozdravnem nagovoru v. d. direktorja Spirita Roka Capla pogovarjali z ambasadorji in predstavnikom Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo o tem, kako v času številnih globalnih kriz dosegati cilje trajnostnega razvoja. Ob tej priložnosti so predstavili projekt Fokusnih skupin ambasadorjev. Zaključili so z mreženjem z ambasadorji, ki ga je z umetniškim nastopom popestrila Nuša Derenda.

Fotografije so s prvega dela srečanja v podjetju TPV Automotive.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki