Časopis za pokrajino Posavje
23.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Bomo potencial, ki ga ima Planina, znali izkoristiti?

Objavljeno: Sobota, 06.03.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_0034

Na nekdanje smučišče spominjajo le še zapuščene naprave in objekti.

Nekdanje smučišče Planina nad Podbočjem in planota nad njim sta v minuli zimi, ki je bila dokaj radodarna s snegom, poleg tega pa so bila zaradi epidemije smučišča zaprta in je veljala prepoved prehajanja občinskih meja, pritegnila precej več obiskovalcev kot običajno. S tem so seveda oživele tudi ideje o oživitvi smučišča oz. ureditvi zimsko-letnega športno-rekreacijskega centra.

Vlečnica, ki so jo na Planini uredili konec 80. let prejšnjega stoletja (sredi 90. let pa dodali še drugo, krajšo), se je po približno poldrugem desetletju delovanja smučišča, ki je privabljalo smučarje ne le iz Posavja, ampak tudi z območja Novega mesta in celo Zagreba, zadnjič zavrtela v zimi 2002/2003. Nato v Smučarskem klubu Krško, ki je upravljal s smučiščem, niso več dobili obratovalnega dovoljenja zanjo, pa tudi upravljanje je finančno in kadrovsko preraslo društvene možnosti. Od takrat naprej vlečnici z vstopnima postajama in smučarska koča na vrhu smučišča samevajo in propadajo.
DSC_0046

Dostop na planoto nad smučiščem so morali motornim vozilom preprečiti, saj so delala škodo na poteh in kmetijskih zemljiščih.

Planina je sicer ves čas priljubljena točka izletnikov, pohodnikov, kolesarjev in ostalih, željnih gibanja v naravi in lepih razgledov, ki preko Krško-brežiškega polja in Posavskega gričevja ob lepem vremenu sežejo vse do Kamniško-Savinjskih in Julijskih Alp, na drugi strani pa do Zagreba. Večje število ljudi privabita zlasti tradicionalno prvomajsko srečanje in septembrsko spominsko srečanje v spomin na ustaški poboj vaščanov in požig vasi leta 1942. Ko Gorjance pobeli sneg, le-ta privablja zlasti družine z otroki, ki se pridejo sankat, pa tudi tekače na smučeh in celo smučarje in deskarje. To zimo, ko je bilo snega kar precej, smučišča in občinske meje pa zaprte, je bilo parkirišče na vrhu smučišča nekajkrat tako polno, da so morali posredovati tudi policisti, saj je bilo število obiskovalcev v nasprotju z ukrepi proti širjenju epidemije.

Planina ima potencial

Pobudo za oživitev Planine je na zadnji seji krškega občinskega sveta podal občinski svetnik in predsednik sveta KS Podbočje Jani Barbič. »V letu 2004/2005 je bil predstavljen projekt za zimsko-letni rekreacijski center na Planini, imeli smo tudi sestanek med občinsko upravo, krajevno skupnostjo, vaščani, Smučarskim klubom Krško, vendar zaradi nesoglasij ni prišlo do realizacije, tako da je ta projekt obstal v arhivu,« je dejal in opozoril na propadanje že omenjenih objektov (vlečnica verjetno ni več uporabna) in predolg postopek legalizacije smučarske koče. »V letošnji zimi sem imel kar nekaj klicev interesentov, ki so spraševali, kdo je lastnik koče in ali se bi jo dalo dobiti v najem. Vsakemu povem, da je v postopku legalizacije, ki res dolgo traja. V času neobratovanja so odklopili še elektriko, tako da moramo prireditve na Planini izpeljati s pomočjo agregatov. Do koče in lovskega bivaka, ki  ga je zgradila Lovska družina Podbočje, bi bilo treba z mejnega prehoda napeljati vodo in elektriko, kar mislim, da ne bi bil tako velik strošek,« je nadaljeval in predlagal, da se v predalih poišče projekt ureditve Planine, se pregleda in priredi trenutnim razmeram, pri tem pa bi morala po njegovem mnenju vidnejšo vlogo opraviti tudi Center za podjetništvo in turizem Krško ter Regionalna razvojna agencija Posavje in za projekte pridobiti sredstva za razvoj, saj je območje obmejno in tudi degradirano. »Mladi vidijo razvojni potencial na Planini, tudi z njihove strani sem dobil pobudo, da se nekaj naredi,« je še dodal in naštel nekaj predlogov, kot so adrenalinski park, pot med krošnjami (kot je na Rogli), downhill proga za kolesarje (ki jo že imajo, a neorganizirano in na škodo lastnikov), proga za štirikolesnike …  

Občina želi zasebno pobudo

»Občina v takšnem projektu zagotovo vidi perspektivo. V prostorskem načrtu so na tej lokaciji (bivše smučišče in koča) površine po namenski rabi določene kot območja zelenih površin in posebne rabe. Zadeve se na tej lokaciji predvsem zatikajo zaradi dolgotrajnega urejanja lastništev zemljišč,« na vprašanje, ali vidijo perspektivo v teh idejah, odgovarjajo na občini, najraje pa bi videli, da bi projekt 'obujanja nekdanjega smučišča' izvajali skupaj z zasebnim investitorjem, saj bi bila verjetnost realizacije v tem primeru zagotovo že s finančnega stališča večja, svojo nalogo pa vidijo predvsem v zagotovitvi prostorskih pogojev, ki investitorjem omogočajo vlaganja. »Lokacija je gotovo zelo zanimiva in atraktivna, predvsem za vse bolj priljubljeno pohodništvo kot tudi za ureditev tekaških stez, nekaj idej je bilo tudi za ureditev t. i. downhill prog. A težava je predvsem v tem, da je lastnina večinoma zasebna; vse bolj nepredvidljivo je za zimske športe tudi vreme,« pravijo na občini. Izpostavljajo možnost koncepta ureditve landart (gre za niz več arhitekturnih, oblikovalskih in umetniških instalacij, ki predstavljajo novo vrsto doživljajskega turizma na območju celotne občine), za katerega so za vinorodni podokoliš Gorjanci že pridobili idejno zasnovo, ki na lokaciji nekdanjega smučišča predvideva dve uporabni instalaciji. Prva je naravni tobogan, umeščen na drugo stran nekdanjega smučišča, ki se z zasnovo približa smučarskim krivinam, na travno čistino nekdanjega smučišča pa umešča vijugasti instalaciji kot spomin na nekdanje smučišče. »A zopet je za vse to potrebno sodelovanje lastnikov zemljišč,« dodajajo na občini.

In kaj pravijo domačini? Franc Stipič, ki je pred leti občini prodal zemljišče na vrhu smučišča, na katerem sta parkirišče in smučarska koča, podpira idejo, da se s tem območjem nekaj naredi. Pravi, da ga pohodniki, kolesarji, sankači in ostali, ki se zgrinjajo v vas, ne motijo in da je »bolje, da se nekaj dogaja, kot da je vse mrtvo«. Tudi predstavnik mlajše generacije Jože Turk pozdravlja ideje o oživitvi Planine, a je skeptičen do tega, da bi na tej nadmorski višini, ob predpostavki zgolj naravnega snega, lahko rentabilno delovalo smučišče, razen če bi občine, poleg krške morda še katera sosednja, zagotovile sredstva za nekaj dni dobrih zimskih razmer. »Glede na to, da je manjša vlečnica v celoti na moji zemlji, jo z veseljem brezplačno prepustim zimskim radostim,« pravi. Po njegovem mnenju se je sicer treba bolj osredotočiti na letni turizem s postavitvijo nove koče, igriščem ipd. »Vsekakor je škoda, da takšna točka, kot je Planina, ni bolj izkoriščena. Mislim, da nam bo moralo enkrat postati jasno, da ni vse v betonu in asfaltu, ampak je tudi v takšnih naravnih danostih in doživetju, ki se ga ne da kupiti.«

Peter Pavlovič
 
Članek je bil objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»