Časopis za pokrajino Posavje
8.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Breskov nasad letos skoraj brez pridelka

Objavljeno: Nedelja, 10.05.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Karolina Jeraj, Veternik, breskov nasad (8)

Spomladanska pozeba je prizadela tudi plodove v breskovem nasadu.

Breskov nasad, ki sta ga zakonca Jeraj postopoma uredila na sončni legi na območju Apnenika pri Boštanju (po domače se zaselek imenuje Veternik), v letošnjem letu zaradi spomladanske pozebe ne bo dal želenega sočnega pridelka.

1800 sadnih dreves breskve, ki se raztezajo na dobrih 90 arih površine, sta zakonca zasajevala postopoma tri desetletja. Pred leti sta posekala tudi vinograd na sončnih terasah ter zasadila breskve, ki so vsa leta lepo obrodile, a letošnje leto bo pridelka zelo malo.

Karolina Jeraj, Veternik, breskov nasad (39)

Poleg pozebe breskova drevesa napada še listna kodravost.

»Drevesa so polna plodov kot brin, a vprašanje je, koliko jih bo ostalo po spomladanski pozebi,« pripoveduje Karolina Jeraj, ki se spominja, da je bila še hujša pozeba od letošnje pred tremi leti, ko je bilo 24. aprila zjutraj kar minus sedem stopinj. »Listi na drevesih so bili takšni, kot bi jih nekdo polil s kropom,« strne takratne vtise ob ogledu letošnje pozebe, ki breskovemu nasadu prav tako ni prizanašala. »Tako lepo je bilo videti, ko so drevesa cvetela, prav pravljično, potem pa je prišla aprilska pozeba in vse uničila,« razočarano pove ter se ustavi ob mladem drevesu, ki so ga v sadovnjaku posadili v lanskem novembru.

Karolina Jeraj, Veternik, breskov nasad (44)

Karolini Jeraj pri delu v sadovnjaku pogosto dela družbo maček Garfild.

»Letos je vse prezgodaj cvetelo, skoraj mesec do dva prezgodaj, saj so bile temperature v februarju neverjetno visoke za ta še zimski mesec in tako so bili že marca cvetovi, kar ni običajno. Potem je prišla pozeba in sedaj je začela drevesa napadati še bolezen, ki jo sadjarji imenujemo breskova kodravost,« pokaže sogovornica, ki je tudi dolgoletna članica Sadjarskega društva Artiče, na bledo rumeno do rdečkasto obarvane in namehurjene liste. Kljub vsemu dela v sadovnjaku zakonca ne bosta opustila, le novih dreves ne bosta več sadila.

S. R.
« Nazaj na seznam