Časopis za pokrajino Posavje
6.03.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Čebela je človekova vez z naravo

Objavljeno: Sreda, 20.05.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSCN0743

Čebelnjaki so polni pridnih delavk.

Danes obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je v okviru Organizacije združenih narodov predlagala Slovenija na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. Predlog je bil potrjen 20. decembra 2017 in letos praznujemo svetovni dan čebel v spomin na pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše tretje leto zapored.

V Posavju deluje 11 čebelarskih društev, ki povezuje okoli 450 čebelark in čebelarjev. »Čebelarji smo učenci skozi vso dobo čebelarjenja, kar zgovorno pove, da čebelarjenje ni nekaj stalnega, temveč je potreba zaradi stalno novih spoznanj pri oskrbovanju čebel in njihovem zdravstvenem varstvu. Društva so osnovne celice reproduciranja znanja, cilj v društva povezanih članov pa je, da bi bili v društva včlanjeni vsi čebelarji - ne glede na število panjev - zaradi boljše informiranosti ter večje verjetnosti hitrejšega odkrivanja morebitnih hujših bolezni, ki se pojavijo pri čebelah,« pove Ciril Kolenc, ki je član Čebelarskega društva Šentjanž že več kot tri desetletja in pred petimi leti so v bližini domače osnovne šole postavili tudi učni čebelnjak, ki vsako leto privabi k delu v šolskem čebelarskem krožku lepo število mladih.

V dolini potoka Sevnična, v zaselku Podskalica v krajevni skupnosti Zabukovje je v lanskem maju zaživela plemenilna postaja za ohranjanje čiste populacije kranjske čebele in prvi testni rezultati bodo znanih v teh dneh. »Kratkoročni cilj delovanja postaje je dve leti, ob pozitivnih rezultatih na direktnem testu pa so postavljeni tudi nadaljnji cilji. Ti bodo omogočali širjenje območja plemenilne postaje in povečanje števila vzrejenih matic,« je ob lanski postavitvi plemenilne postaje dejal predsednik ČD Sevnica Miha Metelko, ki meni, da so v dolini Sevnične idealni pogoji za vzrejo čebeljih matic kranjske sivke.

»Tudi pri nas v sadovnjaku imamo kranjsko sivko in naj letajo, nabirajo,« je na enem izmed družbenih omrežij zapisal boštanjski čebelar Peter Simončič, ki je navdušen tudi nad pogledom čebel v starem votlem deblu, kjer prav tako gradi in medi čebelja družina. »Varujmo jih, da bodo še dolgo medile,« še zaželi.

Danes »simbolično« odprtje razstave o čebelarki Slavi Račič

Svetovni dan čebel bodo danes popoldne obeležili tudi v Posavskem muzeju Brežice, kjer bo zaradi še vedno veljavnih ukrepov »simbolično« odprta prva letošnja Posavska muzejska vitrina. Predstavili bodo fotografsko gradivo in odlikovanja prve med čebelarkami v Posavju, Slave Račič, ki bi v tem letu praznovala stoti rojstni dan. Za svoje čebelarsko znanje in delo je med drugim prejela odlikovanje reda Antona Janše I. stopnje za posebne zasluge za dvig slovenskega čebelarstva. Razstavo, ki bo na ogled v drugem nadstropju Posavskega muzeja, kjer so razstavljeni že drugi znani posavski obrazi, bo predstavila avtorica Stanka Glogovič.

V Kozjanskem parku objavili video na temo čebel

Na današnji svetovni dan čebel so imeli v Kozjanskem parku načrtovan letni kino pod grajskimi zvezdami na gradu Podsreda, ki ga izvajamo v okviru projekta Life Naturaviva. Nameravali smo vrteti švicarski dokumentarni film “Več kot med” (More than honey). Namesto tega ponujajo kratek video, s katerim želijo obeležiti današnji svetovni dan čebel in ostalih opraševalcev.
 
S. R., foto: R. Retelj, P. Simončič, S. Radi
« Nazaj na seznam