Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Čeberol'ca rokodelke Tjaše Mesinger

Objavljeno: Četrtek, 18.05.2023    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
Ceberolca (28)

Tjaša Mesinger (levo) v pogovoru z Annemarie Culetto

Sevniški spominek »Voščene zgodbe« je prejel prestižno priznanje Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem. Svečana podelitev nagrade mladi sevniški ustvarjalki Tjaši Mesinger je potekala 27. aprila na grškem otoku Kos.

Mednarodna komisija je prepoznala edinstvenost unikatnega ročno izdelanega spominka in sevniški rokodelki podelila nagrado za najboljši ekološki izdelek. Izmed 29 prijavljenih izdelkov iz osmih svetovnih oziroma evropskih regij gastronomije je Tjašin spominek edini iz Slovenije, ki je prejel nagrado. Gre za preplet sevniške zgodovine in modernega pristopa k ustvarjanju trajnostnega ročno izdelanega spominka, ki ima poleg spominske tudi uporabno vrednost.

ČEBEROL’CA DEL SEVNIŠKE KOLEKTIVNE BLAGOVNE ZNAMKE

Ceberolca (43)

Čeberol'ca je iz naravnih materialov narejena krpica, odličen nadomestek plastičnim folijam, vrečkam in alufolijam.

Nagrajenka je svoj edinstven izdelek iz naravnih materialov predstavila v ponedeljek na priložnostnem dogodku, ki je potekal v njenem studiu Art kamra v Sevnici.

Čeberol'co, ki je alternativa živilskim folijam iz umetnih materialov in je del koncepta »Voščenih zgodb«, je mlada rokodelka predstavila skozi pogovor, ki ga je vodila Annemarie Culetto, ki je aktivno sodelovala pri oblikovanju ideje in pripravi spominka, saj je Čeberol'ca od leta 2022 vključena v Kolektivno blagovno znamko Sevnica Premium. Vključitev je Tjaši Mesinger omogočila sodelovanje na natečaju mednarodnem natečaju. V okviru KBZ Sevnica Premium je bil tudi oblikovan darilni komplet »Voščene zgodbe«.

ČEBEROL’CA JE TUDI ZGODBA O SEVNIŠKI VOŠČENKI

Ceberolca (14)

Del Čeberol'lce je zgodba o sevniški voščenki, zelo cenjenem jabolku, ki so ga ob pošiljanju na evropske dvore ovijali v svilen papir.

Unikaten spominek pripoveduje zgodbo o stari sadni jabolčni sorti, sevniški voščenki. Lesen posnetek jabolka je zavit v ročno izdelano povoščeno blago Čeberol'ca. Voščena zaščita ni naključna, saj je to jabolko že v minulih stoletjih pri transportu ščitil svilen papir. Zgodbo povezuje tudi značilna voščena zaščita, ki jo jabolko oblikuje na lupini v času zorenja. Edinstven spominek bo med septembrom in februarjem, ko se sevniška voščenka skladišči brez padca kakovosti, namesto lesenega posnetka vseboval svež sadež. Darilnemu paketu je priložena tudi knjižica z recepti in navodili za uporabo Čeberol'ce ter QR koda s predstavitvenim videoposnetkom.

LISTINA OBČINE SEVNICA IN CERTIFIKAT

Župan Srečko Ocvirk je Tjaši Mesinger za inovativen pristop k oblikovanju trajnostnega sevniškega spominka in pomemben prispevek k prepoznavnosti občine Sevnica izročil listino Občine Sevnica. Ob tem je izpostavil, da je Čeberol'ca izdelek, s katerim je Tjaša stopila izven pričakovanih okvirjev, s tem pa svoji blagovni znamki dala edinstvenost in zanimivost. Čeberol'ca tako ni samo izdelek, ampak povzema sevniško identiteto in se lepo povezuje z drugimi dejavnostmi. »Je spominek, ne samo za Sevnico, ampak tudi za Slovenijo«, je poudaril. Tjaši je čestitke izrekla tudi direktorica Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Mojca Pernovšek in ji izročila certifikat kakovosti Kolektivne blagovne znamke Sevnica Premium.

Zbrani so si ogledali tudi kratek predstavitveni video, s katerim je Tjaša Mesinger »Voščene zgodbe« predstavila na tekmovanju. Dostopen je na YouTube kanalu Art kamra oziroma na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=vewPCqG_cYY

Vir: Občina Sevnica, foto: S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam