Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Češnje bodo odcvetele, sadeži bodo zoreli

Objavljeno: Ponedeljek, 22.04.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Češnje bodo odcvetele, sadeži bodo zoreli

Franc Kozinc je pred tremi leti posekal del vinograda in zasadil češnje, ki jih je treba, tako kot trte, obrezati.

Po upokojitvi se je Franc Kozinc z Dolnjega Brezovega v občini Sevnica odločil, da bo zmanjšal število trt v vinogradu ter jih nadomestil s sadnim drevjem. Izbral je češnje.

Češnje bodo odcvetele, sadeži bodo zoreli

Lanskoletna prva letina češenj je bila dobra in takšne se pridelovalec, če ne bo zmrzali, nadeja tudi letos (foto: osebni arhiv).

»Vino ne gre več tako v promet, kot je šlo včasih, zato smo se v družini odločili, da bomo del vinograda posekali. Ko smo razmišljali, kaj naj naredimo z zemljo, smo se odločili, da bomo zasadili češnje. Z rednim obrezovanjem jih bomo držali v višini dveh metrov in pol, da bo mogoče sočne sadeže obirati kar s tal,« pojasnjuje ob ogledu nasada v zaselku Čanje nad Blanco in doda, da ima še en nasad na Dolnjem Brezovem. »Drevesa v obeh nasadih so stara od enega do treh let in v letošnjem letu pričakujem okoli tono češenj, ki jih bodo lahko posamezniki sami nabirali, seveda ob predhodnem dogovoru z menoj. Za nabrane češnje bo treba odšteti določen znesek, a mislim, da je bolj pomembno to, da jih bodo obiskovalci sami nabrali in to v domačem, znanem okolju,« pojasni in nadaljuje, da se bodo obiranja češenj lahko udeležile tudi družine z majhnimi otroki.

Opiše tudi potek opravil. Prva dela v nasadu s češnjami se pričnejo z rezatvijo v mesecu februarju, pri čemer je pomembno, da se rezanje vej opravi v lepem vremenu. »To pomeni, da je vsaj še tri dni po končani rezatvi lepo vreme, da se rane na deblu posušijo, se zacelijo, kajti veliko okužb pride prav skozi rane, če se ne zacelijo pravočasno,« pokaže lastnik nasada zaceljene rane na obrezanem drevesu. »Češnje so bile spomladi preventivno škropljene z bakrom in dvakrat proti cvetni moniliji, glivični bolezni. Sedaj so prepuščene rasti in razvijanju ploda, ki se bo razvil iz cveta,« pove ob ogledu nasada, v katerem so zgodnejše sorte češenj že odcvetele, nekatere pa so v bujnem razcvetu. »Za dobro rast dreves smo uredili tudi namakalni sistem. Namakanje je obvezno. Če želimo, da drevo dobro obrodi, potrebuje vodo. Z ustrezno količino vode dobimo debelejše češnje.«

Prvo obiranje češenj, najzgodnejše sorte, bo potekalo konec meseca maja, v sredini junija jih bo največ, nekaj jih bo mogoče obrati še v sredini julija.

S. R.
« Nazaj na seznam