Časopis za pokrajino Posavje
2.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dan varilne tehnike na industrijskem sejmu

Objavljeno: Ponedeljek, 10.04.2017    Rubrika: GOSPODARSTVO Bralci pišejo
IMG_0382

Člani DVT Krško

Celjski sejem je v sklopu Industrijskega sejma v času od 4. aprila do 7. aprila 2017 organiziral že tradicionalni sejem varjenja in rezanja, ki poteka vsako drugo leto.

Zelo pomemben del sejemske dejavnosti so tudi spremljevalne aktivnosti, ki so potekale 5. aprila 2017. Najprej je Društvo za varilno tehniko Maribor skupaj s SKEI pripravilo državno tekmovanje varilcev, zatem pa je v sejni sobi Celjanka potekal »Dan varilne tehnike« s predavanji in okroglo mizo, ki ga je organiziralo Društvo za varilno tehniko Krško.

Tema tokratnega Dneva varilne tehnike so bila nerjavna jekla, njihova uporabnost, vrste nerjavnih jekel in njihov razvoj. To je material, ki ga vse več in več srečujemo v proizvodnji, pa naj gre to za komponente za prehrambno, kemijsko ali farmacevtsko industrijo, energetiko, za različne konstrukcije, industrijska linije, gospodinjstvo in podobno. Poraba teh jekel zadnja leta močno narašča; del zaradi povečane industrijske proizvodnje, del pa zaradi izpodrivanja ogljičnih jekel z nerjavnimi. V korak s temi spremembami gre tudi tehnologija izdelave, zato so bili predstavljeni tudi inovativni postopki in tehnologija za varjenje nerjavnih jekel.

Po zaključku strokovnih predavanj je bila organizirana okrogla miza, na kateri so poleg moderatorja dr. Andreja Lešnjaka iz podjetja Q Techna sodelovali še dr. Janez Tušek iz Fakultete za strojništvo Ljubljana, Stanislav Jakelj iz Acronija in dr. Matej Pleterski iz podjetja Iskra Pio.

V popoldanskem delu smo v sodelovanju s Celjskim sejmov organizirali še družabno srečanje razstavljavcev sejma Varjenje in rezanje, udeležencev Dneva varilne tehnike in ostalih strokovnjakov s področja varjenja ter varilcev. DVT Krško se zahvaljuje partnerjem in sponzorjem za pomoč pri organizaciji te prireditve.

DVT Krško, zanj Franc Krošelj
« Nazaj na seznam