Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Direktor podjetja Q Techna dr. Andrej Lešnjak med prejemniki gospodarskega oskarja

Objavljeno: Sreda, 08.03.2023    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
nagrajenec-gzs-andrej-lesnjak-q-techna (6)

Dr. Andrej Lešnjak je eden od letošnjih petih prejemnikov Nagrade GZS.

Pet gospodarstvenikov je včeraj iz rok predsednika vlade dr. Roberta Goloba prejelo Nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Med njimi je tudi dr. Andrej Lešnjak, direktor podjetja Q Techna d.o.o., ki ima svojo poslovno enoto v Krškem.

Naslednji dan se je v prostorih Posavske gospodarske zbornice, Krško tudi predstavil medijem. Lešnjak je direktor družbe Q Techna od leta 2001. Q Techna je ena vodilnih slovenskih družb in konkurenčna na mednarodnem področju zagotavljanja kakovosti, kontrole kakovosti, izobraževanja in certificiranja na elektroenergetskih, farmacevtskih, infrastrukturnih objektih ter na ostalih objektih zahtevne tehnologije. Po zaključku šolanja na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani se je zaposlil na Institutu za varilstvo. Leta 1993 je končal enoletno varilsko specializacijo na ESSA v Parizu. Leta 1999 je končal magistrski, leta 2006 pa doktorski študij strojništva.

Nagrada veliko priznanje za vse zaposlene

55-letni Lešnjak, ki sicer prihaja z Rake, že vrsto let pa živi v Ljubljani, se je najprej iskreno zahvalil GZS Posavski gospodarski zbornici, Krško, ki je bila predlagatelj za t. i. gospodarskega oskarja. Odločitev, ali sprejema kandidaturo, po njegovem niti ni bila tako samoumevna in preprosta. »Po eni strani so to velike obveznosti, po drugi pa gre za veliko priznanje za vse zaposlene, tako zdajšnje kot nekdanje, podjetje, družbo oz. naš inštitut, ne nazadnje pa tudi zame kot prejemnika nagrade. Ko daš vse to na tehtnico, je na koncu odgovor pritrdilen,« je pojasnil svojo odločitev o sprejetju kandidature. Zanj je prejeta nagrada last vseh v podjetju pa tudi velika spodbuda za naprej. V nadaljevanju je povedal, da je v podjetju Q Techna, ki ima sedež v Ljubljani, svojo poslovno enoto pa v Krškem, trenutno 51 zaposlenih. Z delovanjem je podjetje začelo leta 1992 v Krškem, ustanovitelja sta bila Božena in Stanislav Zorko. Lešnjak je v podjetje prišel leta 2001 in takoj prevzel tudi njegovo vodenje. Ker je Q Techna preraščala lokalni okvir, saj so želeli pokriti Slovenijo pa tudi mednarodni prostor, so se čez nekaj let odločili, da gredo s svojo dejavnostjo tudi v Ljubljano. »Ne nazadnje smo le certifikacijski organ. Certificiramo osebje, sisteme kakovosti, vodenja, podjetja itd., kar je včasih še pomembno pri nekaterih podjetjih, da prihajaš iz centra, a v nobenem primeru nismo prekinili vezi s Posavjem, ravno nasprotno, okrepili smo jih,« je poudaril in navedel, da so leta 2000 zaposlovali 13 ljudi, danes pa več kot 50. Po njegovih besedah njihovi zaposleni prihajajo ne samo iz Posavja, ampak tudi širšega območja države, npr. iz Ljubljane, Maribora, Novega mesta, Celja. Glavnina zaposlenih je locirana v Krškem, kjer je registrirana poslovna enota, pisarno imajo tudi v Slovenski Bistrici.

Najprej so prodrli na ameriški trg

Lešnjak je še omenil, da so najprej konkretno začeli sodelovati s tujim trgom v ZDA (natančneje na remontih v nuklearkah), kar je iz perspektive slovenskega okolja sicer nekoliko neobičajno. Prisotni so bili na približno 20 ameriških nuklearnah elektrarnah, kjer so sodelovali pri vzdrževanjih in modifikacijah pomembne opreme. Kasneje so začeli prodirati tudi na nekatere evropske trge, npr. Francijo, Švico, Španijo, Anglijo, v zadnjem letu pa je podjetju uspel preboj tudi na zahteven trg Združenih arabskih emiratov, kjer trenutno slaba polovica zaposlenih sodeluje pri remontu v eni tamkajšnjih nukleark. Sodelujejo tudi z nekaterimi slovenskimi in hrvaškimi partnerji ter so prisotni tudi na konvencionalnem področju (Italija, Avstrija). Nagrajenec GZS je še dejal, da je njihovo delo strokovno zahtevno, potrebna izobrazba je relativno visoka (imajo približno polovico kadra s fakultetno izobrazbo, druga polovica ima srednješolsko izobrazbo), vsi gredo tudi še čez postopek dodatnega usposabljanja, certificiranja, projekte itd., saj je šolska izobrazba premalo za polno operativnost pri delu, je dejal. »Naše delo je zanimivo, trudimo se zagotavljati dobre delovne pogoje za zaposlene, zaenkrat velikih težav glede zaposlovanja nimamo, se pa pojavljajo pri iskanju že zgrajenega strokovnjaka, po katerem vedno obstajajo potrebe, slovenski prostor pa je pri tem zelo omejen. Želim si, da bomo v bodoče imeli dovolj ustreznih strokovnjakov. V glavnem kadrujemo s tehničnega in naravoslovnega področja, največ nas je strojnikov, imamo pa tudi specialiste s področja materialov, elektrotehnike, gradbeništva, fizike …, se pravi s področij, kjer je primanjkljaj kadrov,« je povedal Lešnjak in dodal, da se pri njih zavedajo tega, da ni dovolj samo to, da ljudi pridobiš, ampak jih moraš tudi zadržati v podjetju. Poseben poudarek po njegovih besedah posvečajo zaposlenim, ki so največje bogastvo družbe, saj dajejo velik poudarek komunikaciji in si želijo, da se zaposleni dobro počutijo, s tem namenom so pričeli tudi izvajati projekt »Politika dobrega počutja zaposlenih«.
nagrajenec-gzs-andrej-lesnjak-q-techna (4)

Lešnjak in direktor GZS Posavske gospodarske zbornice, Krško Darko Gorišek na predstavitvi medijem


Velja še omeniti, da čisti prihodki v podjetju Q Techna v zadnjih treh letih rastejo povprečno po stopnji 6,4 %, ustvarjena dodana vrednost pa se je v tem času povečala za 7 % letno. Glavnina investicij je bila vezana na področje preizkusne opreme in razvoja novih storitev preizkušanja. V letu 2022 so preselili podružnico v Krškem v nove prostore, v katerih je prostora za 50 sodelavcev.

Direktor GZS Posavske gospodarske zbornice, Krško Darko Gorišek je izrazil veselje, da imajo po štirih letih spet prejemnika Nagrade GZS iz Posavja (takrat je bil nagrajenec direktor sevniškega podjetja Stilles d.o.o. Rok Barbič). Sicer pa je bilo vse od leta 1970 do danes z Nagrado GZS nagrajenih 18 gospodarstvenikov in ena gospodarstvenica iz Posavja.

»Ženske so v določenih segmentih celo bistveno boljše od moških«

V luči današnjega mednarodnega dneva žensk je Lešnjak še povedal, da je med 51 sodelavci tudi deset žensk, kar za tako podjetje ni tako majhna številka. Med njimi je tudi nekaj zelo kvalitetnih inženirk. »Vsaj kar se naše sredine tiče, si upam reči, da smo enakopravni. Ugotavljam, da so ženske v določenih segmentih celo bistveno boljše od moških, marsikdaj so bolj natančne in skrbne, in to je treba znati vpeljati v samo delo,« je še poudaril in ob tem tudi izrazil željo, da bi bilo v prihodnje v tehnične, naravoslovne poklice, s katerimi največ kadrujejo, vpisanih čim več žensk.

Poleg Lešnjaka so Nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 2022 prejeli še Ivan Cajzek, direktor GIC GRADNJE d.o.o., Radko Luzar, ustanovitelj in prokurist L-TEK, d.o.o., Primož Mlačnik, direktor KO-SI d.o.o., ter Igor Zorko, direktor ZZI d.o.o.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»