Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dnevi odprtih vrat podjetja Soltec v Dobovi

Objavljeno: Sobota, 09.03.2024    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_6818

Podjetje Soltec se nahaja v Obrtni coni Dobova.

V podjetju Soltec, ki se nahaja v Obrtni coni Dobova, med 7. in 9. marcem potekajo dnevi odprtih vrat, v okviru katerih so prvi dan pripravili tudi novinarsko konferenco. Na njej je vodstvo podjetja poleg proizvodnje in izdelkov predstavilo tudi novo strategijo, ki so jo vpeljali v lanskem letu, saj se želijo vse bolj vključevati tudi v lokalno okolje.

V lanskem letu redefinirali usmeritev podjetja

Kot je povedal direktor podjetja Soltec Mirko Požar, niso startup podjetje, ampak imajo že kar ’dolgo brado’, saj zgodovina podjetja traja že 25 let. V tem obdobju je šlo podjetje skozi mnoge tranzicije, od proizvajalca žaluzij do proizvajalca za pomembna slovenska podjetja v gradbeni panogi. Po gradbeni krizi se je leta 2011 pojavila praznina, zaradi česar so bili postavljeni pred izziv, komu izdelke prodajati, ker trga ni bilo več. Po njegovih besedah jim je cona neudobja dala dva dobra rezultata – primorani so bili oditi v tujino, kjer so bili osem let prisotni na francoskem trgu, prav tako so začeli s produktnim razvojem, ki je bil ključen za naslednje korake. Leta 2023 je v podjetju prišlo do nove spremembe, saj so postavili strategijo za naprej in se tudi kadrovsko okrepili ter redefinirali svojo vizijo oz. usmeritev, saj se želijo vse bolj vključevati tudi v lokalno okolje oz. da svoje uspehe delijo tudi z vsemi deležniki, ki so vključeni v njihov razvoj.
DSC_6919

Direktor prodaje in marketinga Marko Plazar, direktor Solteca Mirko Požar, tehnična direktorica Darja Pevec ter direktor razvoja dr. Niko Kristanič

»V naši novi strategiji smo v središče postavili dom in s tem povezane štiri koncepte – udobno bivanje doma, na prostem; kuhanje na prostem; dinamični ovoj stavb ter shranjevanje in energetske rešitve,« je naštel Požar ter dodal, da sta pri energetskih rešitvah ključna izdelka nadstrešek za avtomobile s fotovoltaiko, inverterjem, baterijo in polnilnico, ta razvoj produkta gre tudi v smeri skladiščenja e-koles, ter senzorski oz. avtomatski smetarnik, kjer tri plastične posode postavijo v ’boks’, na katerem je zelenica, in ta izdelek se odpira senzorsko oz. brezstično. Eden od izdelkov so tudi solarne podkonstrukcije, ki so vezane na fotovoltaiko.

Spremenili so tudi trženjsko strategijo, na sejmu v Stuttgartu so se zelo uspešno predstavili
DSC_6873

Proizvodnja podjetja


Direktor prodaje in marketinga Marko Plazar je dodal, da bodo odslej sledili viziji ustvarjanja rešitev za zunanje bivalno okolje, pri tem pa bodo ves čas imeli v mislih potrebe uporabnikov na domu. Njihov najbolj prodajan produkt je bioklimatska pergola. Proizvedenih in montiranih imajo že prek 5000 pergol, je navedel in omenil, da so temu produktu za udobno bivanje na prostem dodali še razne nadstreške, pokrite z aluminijem, steklom in zeleno streho, kar je letošnja novost. Dodali so tudi segment kuhanja na prostem z razvojem visokokakovostnih dizajnerskih kuhinj, rešitve za shranjevanje avtomobilov in t. i. pametne smetarnike. Po njegovih besedah so spremenili tudi samo trženjsko strategijo. Podjetje je na tujih trgih prisotno že več kot 15 let. Konec februarja so na največjem sejmu njihove branže v Stuttgartu predstavili nov koncept podjetja, pri čemer so jim največji konkurenti priznali, da so edini, ki so prišli s produkti in konceptom, in ne s posameznimi produkti in rešitvami. V okviru spremembe trženjske strategije je ključen tudi razvoj blagovne znamke, s čimer dajejo zaupanje, da če nekaj obljubijo, to tudi dostavijo, je še izpostavil Plazar. Njihova blagovna znamka je danes prepoznavna ne samo na slovenskem in hrvaškem trgu, ampak tudi na avstrijskem, kjer dosegajo že več kot 10-odstotni tržni delež. »V nadgrajeno zgodbo se podajamo z lastnim razvojem, lastno proizvodnjo, lastno blagovno znamko in prodorom na tuje trge. Takih zgodb je v Sloveniji zelo malo,« je poudaril.
DSC_6926

Plazar med predstavitvijo senzorskega smetarnika


Direktor razvoja dr. Niko Kristanič je poudaril, da je Soltec zelo razvojno naravnano podjetje. Njihov razvoj je interdisciplinaren, sodelujejo z več inženirji, dizajnerji, arhitekti in fakultetami. Tehnična direktorica Darja Pevec je dejala, da ima podjetje zanesljivo in izkušeno proizvodno-mojstrsko ekipo, njihova ključna skrb je karierni razvoj in dobro počutje zaposlenih, pri čemer delujejo po sistemu mentorstva oz. prenašajo znanje na mlajše generacije in s tem želijo biti privlačni za nove zaposlitve, ker je trenutno to področje kritično z iskanjem tehničnega kadra. Njihova kompletna proizvodna oprema (CNC, laser, varjenje …) je zadostna vsaj za potrojitev njihovih proizvodnih kapacitet, ki omogočajo rast. Na to so se po njenih besedah pripravili z novogradnjo objekta in postavitvijo dodatnih strojev. Proizvodnja v podjetju je vertikalno integrirana – od proizvodnje do montaže produktov pri stranki, značilna je tudi digitalizacija celotnega procesa, s čimer lahko obvladujejo široko produktno kompleksnost. »Vse to pa počnemo samo zato, da našim strankam dostavimo vrhunsko kakovostne produkte in storitve,« je sklenila Pevec.
DSC_6939

V svoj razvojni program so dodali tudi segment kuhanja na prostem z razvojem visokokakovostnih dizajnerskih kuhinj.


Župan: Brez razvoja OC Dobova podjetja Soltec danes ne bi bilo tukaj

Navzoč je bil tudi brežiški župan Ivan Molan, ki je dejal, da je pomembno, da imajo v podjetju dober kader, ideje in vizijo, občina si namreč želi takšnih podjetij. »Dejstvo pa je, da če Občina Brežice ne bi imela dolgoročne vizije predvsem glede gospodarstva ter ne bi skrbela za industrijsko-obrtne cone in pred več kot desetimi leti ne bi začeli razvijati Obrtne cone Dobova, sem prepričan, da danes tega podjetja ne bi bilo tu,« je poudaril. Omenil je še, da ima občina že načrte, da bodo dobovsko obrtno cono še razširili s približno 10 ha zazidljivih površin. Direktor Solteca se je županu zahvalil za zelo dobro sodelovanje, ki je vezano predvsem na postavitev novega objekta velikosti skoraj 4000 m2, v katerem so zdaj. Dodal je še, da vse več in več vlagajo v znanje, ker vedo, da morajo kupcem dati dodano vrednost. Soltec ima približno 50 zaposlenih, med katerimi so tudi iz Hrvaške, BiH in celo Egipta. V lanskem letu so imeli približno 5 milijonov evrov prihodkov.

Predstavnike medijev so po novinarski konferenci popeljali še po proizvodnih prostorih in predstavili izdelke, med drugim tudi lastno inovacijo senzorski smetarnik.

Dokaz, da se podjetje vključuje v lokalno okolje, bo tudi današnje (sobotno) dogajanje v sklopu še zadnjega dneva odprtih vrat, ko v programu gostijo predstavnike krajevne skupnosti, domačega kulturnega društva, karateiste in še koga. »Naša filozofija je, da iz okolja ne jemljemo, ampak vanj vračamo. Želimo biti pozitivni gradnik tega okolja, da se bodo ljudje dobro počutili pri nas in da bomo tudi mi, ki ’okupiramo’ ta prostor, pozitivni v okolju,« je še povedal Požar.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

19.06.2019 | Redakcija

Olje nekoliko drugače

31.05.2023 | Oglas

Osvetlite vaš dom