Časopis za pokrajino Posavje
19.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Donacija Boscha krškemu DGN Posavja

Objavljeno: Torek, 15.10.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Predaja donacije

Ob predaji donacije Mirsada Kudrić, Vlasta Moškon in Bogdan Kuhar

V okviru družbeno odgovornega dela podjetja Bosch so se njihovi zaposleni in otroci zaposlenih sestali s člani Društva za gluhe in naglušne Posavje (DGN) iz Krškega. V popoldnevu 11. oktobra so spoznavali znakovni jezik gluhih, se seznanjali z gluhoto in rušili bariere med slišečim in tihim svetom. Čudovito srečanje se je končalo z donacijo podjetja Bosch.

Generalna direktorica podjetja Bosch za Slovenijo in Hrvaško Mirsada Kudrić je namreč predala donacijo strokovni delavki in vodji programov Društva za gluhe in naglušne iz Krškega Vlasti Moškon in predsedniku Društva za gluhe in naglušne Posavje Bogdanu Kuharju.

Približevanje dveh svetov, slišečega in tihega

“Priložnost spoznati svet gluhih tako od blizu je neverjetna izkušnja,” je povedala generalna direktorica podjetja Bosch za Slovenijo in Hrvaško Mirsada Kudrić. “Zelo smo hvaležni za to druženje, kjer smo pobližje spoznali svet gluhih in naglušnih, spoznali, s čim se soočajo gluhi in kako komunicirati z njimi. To se mi zdi še posebej pomembno, saj smo mnogokrat ljudje v zadregi, ko srečamo nekoga, ki ne sliši. Današnje srečanje bo pustilo velik pečat na naših zaposlenih in na otrocih naših zaposlenih, ki so se nam danes pridružili.” Tako je 30  zaposlenih podjetja Bosch iz Slovenije in Hrvaške petkovo popoldne preživelo z jezikovnim znakom gluhih. Možnost komunikacije z jezikovnim znakom je slišečim pokazala svet, ki ga še niso poznali.

Izzivi Društva za gluhe in naglušne Posavje

Zanimanje za učenje znakov gluhih

Udeleženci so se z zanimanjem podučili o znakovnem jeziku gluhih

V Društvu za gluhe in naglušne Posavja že 56 let izvajajo posebne socialne programe, ki so namenjeni osebam z okvaro sluha, obenem pa tudi njihovim družinam, prijateljem, znancem ter širšemu okolju. S svojimi programi želijo pomagati uporabnikom tudi na način, da jih čim kvalitetnejše in čim bolj pogosto vključujejo v družabno, delovno okolje in zato lahko z donacijami še kvalitetnejše in pogosteje usklajujejo želje, potrebe ter doseganje ciljev.

“Pri izvajanju programov se pogosto srečujemo z finančnimi težavami oz. omejitvami, saj se želje in potrebe naših uporabnikov spreminjajo, dograjujejo, dopolnjujejo glede na družbene in socialne razmere oseb v okolju. Največji izziv pri delovanju našega društva so pridobivanje sredstev ter kader. Pri sredstvih mislimo na to, da nimamo sistemske ureditve financiranja, zato smo »odvisni« od vsakoletnih javnih razpisov s strani FIH-a, ministrstev RS in občin. Vse to pa jemlje energijo in smo v skrbeh, ali bomo na razpisu ta sredstva prejeli ali ne. Vse to pa pogojuje tudi izvajanje posameznih aktivnosti in programov,” je na dogodku povedala strokovna delavka in vodja programov Društva za gluhe in naglušne iz Krškega Vlasta Moškon.

Skoraj 500 oseb z okvaro sluha na območju Posavja 

Na območju Posavja beležijo okoli 490 oseb z okvaro sluha. Te osebe se samo občasno vključujejo v dejavnosti društva. Vlasta Moško sklepa, da je to morda zaradi nevedenja, nepoznavanja, strahu po obveznostih. “A tu moramo vedeti, da ljudem vključitev pomeni sodelovanje na strokovnem in družabnem področju. V društvu prejmejo mnogo uporabnih informacij, nasvetov, lajšanje dilem glede osebnih potreb … srečajo se z osebami, ki imajo podobne, iste ali težje težave in skupaj je lažje najti pot do rešitev,” je še poudarila Moškonova.

Izjemno dobrodošla pomoč Društvu

Ob koncu srečanja, kjer so se zaposleni Boscha in njihovi otroci naučili nekaj osnovnih besed v znakovnem znaku gluhih in spoznali življenje tistih, ki ne slišijo, so zaključili s slavnostno predajo donacije, ki bo Društvu z gluhe in naglušne iz Krškega omogočilo lažjo pot v svet slišečih, saj bodo z omenjenim zneskom omogočili ekskurzije, ki bodo komunikacijsko prilagojene. Ta donacija bo prinesla članom Društva za gluhe in naglušne nova doživetja, spoznanja in učenje kulturno zgodovinskih znamenitosti po Sloveniji.

Vir: Alenka Kesar, Adrema; foto: Boštjan Colarič, Fotografika
« Nazaj na seznam