Časopis za pokrajino Posavje
2.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dopolnilne dejavnosti kmetijam omogočajo boljšo rabo proizvodnih zmogljivosti

Objavljeno: Četrtek, 02.03.2017    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
2017-02-28 16.09.44
Četrto predavanje v sklopu Dnevov podjetniških priložnosti 2017  je bilo namenjeno predvsem nosilcem dopolnilnih dejavnosti na kmetiji in tistim, ki o registraciji šele razmišljajo.

V prvem delu je Slavica Grobelnik, mag. agr. ekonomik, predstavila predvsem  novosti iz področja kmetijske in gostinske zakonodaje. Poudarila je prednosti dopolnilnih dejavnosti in predstavila pomen in oblike dodane vrednost kmetijski pridelavi na kmetiji. S pomočjo te oblike registracije se lahko izboljša izraba obstoječe infrastrukture na kmetijah in odprejo nova delovna mesta na kmetiji. Poudarila je tudi na kaj je potrebno biti pozoren ob obisku inšpektorjev v dopolnilni in turistični dejavnosti na kmetiji.

Na drugem delu predavanja smo se seznanili z novostmi pri obdavčitvi dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, ki jih je predstavil Damijan Vrtin, univ. dipl. inž. agr., ki ima v »mezincu« celotno zakonodajo, novosti in postopke pravilnega poslovanja. Na predavanju smo izvedeli na kakšen način je potrebno izstaviti račun, in kako ga v primeru gotovinskega plačila, davčno potrditi, kakšne so omejitve pri poslovanju z gotovino in kdaj je smotrno vstopiti v sistem davka na dodano vrednost. Obravnavali smo tudi kaj sodi med male obsege prve stopnje predelave lastnih kmetijskih in gozdarskih pridelkov.
 
Po srečanju je sledilo še druženje ob lokalnih dobrotah, ki jih je pripravila Mestna hiša Brežice ob podpori Vinarstva Dular, Sirarstva Kranjec in drugih pridelovalcev domačih produktov, ki so naprodaj v trgovini Mestne hiše.

Nadaljujemo tudi v marcu. Prihodnji teden, v torek, 7.3.2017, vas ob 16:00 uri vabimo na zanimivo predavanje: Kaj je prej, uspeh ali sreča? Z nami bo Judita Ledić z več kot 30 letnimi delovnimi izkušnjami na HRM področju.

Dodatne informacije, prijave in opisi predavanj na: www.pcbrezice.si oziroma na: info@pcbrezice.si ali 0590 83 794.

Vir: ZPTM Brežice
 
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte