Časopis za pokrajino Posavje
28.02.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

DPRS vložilo tožbo zoper vladno odločbo o prevladi javne koristi

Objavljeno: Sreda, 27.01.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Društvo za preučevanje rib Slovenije (DPRS) je danes na Upravno sodišče RS vložilo tožbo zoper odločbo, s katero je Vlada RS 9. decembra 2020 za hidroelektrarno Mokrice investitorjem dovolila prevlado javne koristi energetike nad javno koristjo ohranjanja narave.

DPRS v tožbi navaja številne kršitve pravil postopka, napačne uporabe predpisov in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja. Posledično sodišču predlaga izdajo začasne odredbe, ki bo onemogočila kakršne koli posege do končne razsodbe sodišča.

Društvo za preučevanje rib Slovenije je stranski udeleženec v postopkih za izgradnjo HE Mokrice in izgradnji zaradi po njihovem mnenju uničujočih vplivov na naravo, zaščitene habitate oz. vrste ostro nasprotuje. Potem ko je leta 2019 Upravno sodišče RS zaradi nezakonitosti odpravilo okoljevarstveno soglasje, ki ga je za začetek gradnje HE Mokrice izdala Agencija RS za okolje, je zadevo vrnilo agenciji v ponovno odločanje. Ministrstvo za okolje je sredi leta 2020 za projekt začelo poseben postopek, tj. postopek prevlade javne koristi energetike nad javno koristjo ohranjanja narave, vlada pa ga je zaključila z izdajo uvodoma omenjene odločbe. V DPRS sicer menijo, da vzporedno potekanje omenjenih dveh postopkov, torej postopka pred Arso in postopka prevlade pred MOP, »ni le nelogično in vsebinsko kontradiktorno, ampak je zlasti v očitnem nasprotju z evropskim pravom, kot je izpostavljeno v tožbi«, zato odločbo izpodbijajo z danes vloženo tožbo.

P. P./vir: DPRS
« Nazaj na seznam