Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Evropska komisarka za energijo na ogledu HE Brežice

Objavljeno: Ponedeljek, 20.09.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
he_brezice_obisk_evropske_komisarke (9)

Evropska komisarka in minister za infrastrukturo med dajanjem izjav za medije po obisku HE Brežice

Od danes do srede se na tridnevnem obisku v Sloveniji mudi evropska komisarka za energijo Kadri Simson, ki si je že takoj prvi dan zjutraj skupaj z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem ogledala Hidroelektrarno Brežice.

"HE Brežice primer dobre prakse, kako izkoristiti vodni potencial"

Po ogledu so sledile še izjave za medije. Minister Vrtovec je najprej izjavil, da je obisk komisarke del neformalnega zasedanja evropskih energetskih in transportnih ministrov v Sloveniji v tem tednu. Dejal je, da želijo s tem obiskom poudariti pomen obnovljivih virov energije v naši državi. "Skupaj smo si pogledali HE Brežice, ki je primer dobre prakse, kako izkoristiti vodni potencial in to, kar nam daje narava, hkrati pa poskrbeti tudi za okolico, naravo, živali, rastline. Želimo si, da bi tudi v bodoče Slovenija, tudi s pomočjo EU, še več vlagala v obnovljive vire energije in da bi se ta energetski steber še naprej povečeval,"
he_brezice_obisk_evropske_komisarke (19)

Z leve: Silvester Jeršič (vodja tehničnega sektorja HESS), Bogdan Barbič (direktor HESS), komisarka Kadri Simson, minister Jernej Vrtovec in Martin Novšak (generalni direktor GEN energije)

je izpostavil in nadaljeval, da sta si s komisarko izmenjala tudi mnenji glede opuščanja premoga, omenil ji je tudi, da je že bilo izdano energetsko dovoljenje za drugi blok krške nuklearke. "Želimo nadaljevati dobro sodelovanje z Evropsko komisijo," je dodal ter izrazil veselje, da tudi komisarka in EK dajeta velik pomen obnovljivim virom energije, "mi pa bomo z ekipo naredili vse, da bomo tudi v bodoče bili priča gradnjam novih hidroelektrarn, začenši tukaj v Mokricah in potem naprej na srednji Savi. Izkoristiti moramo to, kar nam je dano s strani narave."

Evropska komisarka: Želimo si še več vlagati v obnovljive vire

he_brezice_obisk_evropske_komisarke (17)

Zanimanje za medijske izjave je bilo kar veliko.

Evropska komisarka Kadri Simson, po rodu iz Estonije, je povedala, da je sploh prvič na obisku katere od držav članic EU po izbruhu covida-19. V veliko veselje ji je videti, kako države članice pristopajo k t. i. zelenem dogovoru. "Takoj ko je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen napovedala podnebno nevtralnost za celotno EU do leta 2050, je to postalo zelo resno. Najavila je namreč, da bomo prva regija na svetu, ki bo to zagotovila. Ne gre pa za to, da potrebujemo zdaj 30 let, da bi nam uspelo to uresničiti, ampak je to proces, ki traja nenehno, in upamo, da bomo lahko v času predsedovanja Slovenije Svetu EU našli skupna stališča za vse te cilje," je poudarila komisarka in dodala, da si v vseh državah članicah želijo še več vlagati v obnovljive vire energije, kar bo podprl nov finančni okvir, tako da bodo po njenih besedah lahko zagotovili sofinanciranje različnih ukrepov na področju energetike, tudi obnovo stavb, predvsem pa podporo tistim regijam, ki se soočajo s spremembami zaradi premoga, kjer pa je ključnega pomena prihodnji sklad, ki ga bo lahko izkoristila tudi Slovenija. Simson je še navedla, da je pred njo tridnevni obisk v Sloveniji, v okviru katerega jo čaka kar nekaj srečanj s pomembnimi deležniki ministrstev in parlamenta.

Minister Vrtovec: Več kot bomo imeli hidroelektrarn, manj bo onesnaženega okolja

Na novinarsko vprašanje glede gradnje HE Mokrice je minister Vrtovec odgovoril, da si želi, da sodišče čim prej odloči, da bi dobili še šesto HE v regiji in na ta način opolnomočili HE na spodnji Savi ter dosegli maksimalni izkoristek. "Še enkrat bom ponovil, kot sem že večkrat povedal. Pri tovrstnih situacijah prihaja do nagajanja nevladnih organizacij dobrim investicijam, ki so potrebne, če želimo zagotoviti podnebno neodvisnost in doseči naše zastavljene cilje. Zato še enkrat pozivam, naj si ogledajo, kako je tukaj pri HE Brežice urejena vsa potrebna infrastruktura, tudi za ribe in rastlinje. Prepričan sem, da nihče nima namena ogrožati narave, še najmanj pa jaz, a bodimo pri tem spoštljivi do našega okolja, podnebja. Več kot bomo imeli hidroelektrarn, manj bo onesnaženega okolja," je poudaril minister in dodal, da so vse ureditve v sklopu HE v skladu z evropskimi direktivami. "Treba je delovati z roko v roki, želim pa si čimprejšnjih odločitev, da se lahko čimprej začne z gradnjo HE Mokrice," je zaključil.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

22.07.2020 | Oglas

Pogradi za otroke

05.05.2020 | Redakcija

Žganje je imelo boljši okus

10.04.2019 | Redakcija

Zdravi in negovani zobje