Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Foto: V Termoelektrarni Brestanica odprli PB7, slavnostni govornik premier Janez Janša

Objavljeno: Ponedeljek, 28.06.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_0087

Simbolično otvoritev PB7 so opravili Novšak, Janša in Malgaj.

V Termoelektrarni Brestanica so v ponedeljek popoldne slovesno odprli nov plinski blok PB7 z nazivno močjo 56 MW, s čimer so uresničili prvo fazo razvojnega projekta zamenjave plinskih blokov PB1-3, zgrajenih sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

V sklopu projekta zamenjave plinskih blokov je že v letu 2018 realizirana izgradnja plinskega bloka PB6, letos pa se zaključuje izgradnja drugega nadomestnega plinskega bloka PB7, ki so ga začeli graditi leta 2019, 1. aprila letos pa je bil uspešno zaključen tehnični pregled. Na osnovi tehničnega pregleda je bilo odrejeno šestmesečno poskusno obratovanje, v sklopu katerega bodo izvedene prve meritve obratovalnega monitoringa v skladu s programom prvih meritev. Nato sledi pridobitev uporabnega dovoljenja in predaja plinskega bloka v uporabo.
DSCF1030

Nova plinska bloka 6 in 7Malgaj: Svetla bodočnost elektrarne

Projekt, katerega vrednost je znašala 26,4 milijona evrov, je bil zaključen skladno s finančnim in terminskim načrtom. S postavitvijo drugega plinskega bloka PB7 je Termoelektrarna Brestanica zaključila investiranje v dva nova plinska bloka, ki bosta postopoma nadomestila tri stare plinske bloke moči 3x23 MW. V letošnjem letu so naredili že prvi korak v smeri njihove zaustavitve, in sicer so skrajšali dimnike za 15 metrov. "Tudi ta nov plinski blok je prilagojen ročni rezervi za povrnitev frekvence, zagonu agregata brez zunanjega vira napajanja in izpolnjuje vse zahteve za napajanje nujne lastne rabe Nuklearne elektrarne Krško," je pred odprtjem povedal direktor TEB Tomislav Malgaj. Kot je še dodal, ima elektrarna zdaj inštaliranih 406 MW moči, kar je več kot slovenska polovica NEK.
DSC_0055

Direktor TEB Tomislav Malgaj

"Za prihodnost elektrarne je bil to ključen projekt," je še dejal Malgaj, "saj sem se sicer bal, da bo TEB šla po poti trboveljske elektrarne, zdaj pa imamo dva nova, sodobna agregata, ki sta ob sistemskih storitvah zanimiva tudi za komercialno obratovanje. To je nova tržna niša in svetla bodočnost za elektrarno." Z dokončanjem izgradnje PB7 se v TEB sicer zaključuje obdobje večjih investicij, a so v sklopu projekta zamenjave plinskih blokov PB1-3 predvidene štiri enote, kar pomeni še plinska bloka 8 in 9, za katera že imajo gradbeno dovoljenje. "Mi lahko jutri zaženemo stroje, samo da odločevalci dajo zeleno luč," pravi prvi mož TEB. Terminsko gradnja teh dveh blokov tako še ni začrtana, je pa naložba v osmi in deveti blok odvisna od potreb na trgu električne energije oziroma na področju sistemskih storitev.
DSC_0068

Generalni direktor GEN energije Martin Novšak


 
Plinski bloki PB1-3 so stari že več kot 40 let in pri koncu tehnične življenjske dobe. So izredno prilagodljivi, omogočajo zagon iz breznapetostnega stanja (black start), otočno obratovanje in napajanje porabnikov na območju Posavja in Dolenjske. Zagotavljajo tudi napajanje nujne lastne rabe NEK ob izrednih razmerah v elektroenergetskem sistemu Slovenije in rezervno moč za izvajanje ročne rezerve za povrnitev frekvence. Kot so pokazale študije pred začetkom projekta, bi zaradi vse težje dobave rezervnih delov z obstoječimi plinskimi bloki težko zagotavljali današnjo visoko stopnjo razpoložljivosti in zanesljivosti obratovanja. Razlogi so tudi ekološke narave, saj 40 let stara tehnologija ne ustreza več sodobnim standardom varovanja okolja.
DSC_0077

Slavnostni govornik Janez JanšaVelik pomen projekta je izpostavil tudi generalni direktor GEN energije, pod okrilje katere sodi TEB, Martin Novšak: "TEB predstavlja pomembno rezervo za oskrbo Slovenije v ključnih trenutkih, ko so cene na trgu visoke, ko je poraba visoka ali pa ni drugih virov." Glede nadaljnjih investicij na področju termoenergije je Novšak dejal, da jih je glede na rastoče cene plina težko načrtovati. "Dejansko zaenkrat ni ekonomije na tem področju, za rezerve pa jih pravzaprav potrebujemo čedalje več, zato bomo tudi analizirali tržne razmere, kakršne bodo v prihodnosti, in ko bomo dobili priznanje tudi s strani ELES-a, bomo šli v izgradnjo tudi osmega in devetega bloka." 

Janša: Posavje se utrjuje kot osrednja slovenska energetska regija 

Slavnostni govornik je bil predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, ki si je pred slovesnostjo v spremstvu Malgaja in Novšaka ogledal nov plinski blok, plinske rezervoarje in prve plinske bloke. Janša je projekt postavil v širši kontekst prihodnje energetske oskrbe tako naše države kot Evrope. "Če iščemo nek osnovni simbol moderne civilizacije, potem je to elektrika. Brez nje ne samo, da moderna civilizacija preneha obstajati, tudi nacionalne države, kot jih poznamo danes, ne bi več obstajale, človeštvo pa bi se vrnilo v železno dobo, kjer se razdelje merijo s hitrostjo konjske vprege," je poudaril. Izpostavil je še zavezo Evrope, da bo do leta 2050 postala ogljično nevtralna, kar predstavlja velik zalogaj in izziv. "S to investicijo Posavje postaja oz. se še bolj utrjuje kot osrednja slovenska energetska regija, z investicijami, ki bodo morale slediti v prihodnjih desetletjih, govorimo o potencialnem drugem bloku nuklearne elektrarne, se bo to še bolj potrdilo," je dejal ter se zahvalil vsem iz lokalne skupnosti in širšega okolja, ki omogočajo, da se ti projekti izvajajo brez predsodkov, Termoelektrarni Brestanica pa zaželel varno, ekološko sprejemljivo in ekonomično obratovanje. 

Na slavnostni otvoritvi, ki je potekala v muzejskem delu elektrarne za komandno sobo, so zbrane nagovorili še Malgaj, Novšak in Aleš Prešern iz koncerna Siemens, ki je dobavil glavno tehnološko opremo (plinska turbina SGT- 800 nazivne moči 56 MW, generator, dizel električni agregat, ki omogoča zagon plinske turbine v brez napetostnem stanju, in dimnik). Dogodek, ki so se ga med drugim udeležili še minister za okolje mag. Andrej Vizjak, državni sekretar Blaž Košorok, poslanec v DZ Dušan Šiško, predstavniki drugih energetskih podjetij in posavskih občin, je povezoval Nik Škrlec, z glasbo pa popestrila Maja Weiss in Robert Petan.

P. P., foto: P. P. in TEB

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Mavzoleju povrnili sijaj