Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Fotovoltaična elektrarna na strehi ZD Radeče

Objavljeno: Sobota, 09.10.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Roznati okt. 2021, Radece (92)

Fotovoltaična elektrarna na strehi radeškega zdravstvenega doma je korak k razvoju samooskrbnega mestnega jedra z energijo na obnovljiv vir.

Konec letošnjega avgusta je vasica Zavrate v radeški občini postala prva samooskrbna vas z obnovljivo sončno energijo, saj so na pobudo domačina Gregorja Novaka postavili na dveh objektih fotovoltaični elektrarni.

Prvi dan v oktobru je potekala priključitev mesta Radeče na fotovoltaično elektrarno, nameščeno na strehi zdravstvenega doma z vršno močjo 112 kW. S tem je bil narejen prvi korak k razvoju prvega samooskrbnega mestnega jedra v Sloveniji, nova pridobitev pa bo prebivalkam in prebivalcem mestnega jedra omogočala uporabo obnovljivega vira energije tudi brez lastne investicije, ki bo prinesla zmanjšanje njihovega stroška za elektriko.

Roznati okt. 2021, Radece (44)

Fotovoltaično elektrarno je predal v uporabo Gregor Novak, solastnik skupine Sonce in direktor energetske tržnice SunContract.

Fotovoltaično elektrarno je predal v uporabo solastnik skupine Sonce in direktor energetske tržnice SunContract Gregor Novak ter ob tem izpostavil: »Veseli smo, da lahko pišemo novo poglavje skupne zgodbe vseh, ki se zavedajo pomena zelene prihodnosti. Konec avgusta smo obeležili otvoritev prve stoodstotne samooskrbne vasi Zavrate, priključitev fotovoltaične elektrarne na Zdravstvenem domu Radeče je nadaljevanje naših prizadevanj glede samooskrbnih in podnebno nevtralnih skupnosti v Sloveniji. Na tem področju je pri nas še ogromno priložnosti, ki jih bomo lahko povsem izkoristili le s povezovanjem in sodelovanjem ključnih deležnikov.«

Župan občine Radeče Tomaž Režun je novo energetsko pridobitev v občini pospremil s spodbudnimi besedami: »Manjše občine se vse bolj zavedamo pomena trajnostnega razvoja, zato v Radečah že več let aktivno spodbujamo promocijo in izvajanje projektov, ki temeljijo na samooskrbi in obnovljivih virih energije. Izjemno ponosni smo, da se prvo samooskrbno mestno jedro vzpostavlja prav pri nas, in sicer prav s pomočjo in znanjem domačinov. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja s podjetjem Sonce energija, s katerim stremimo k doseganju skupnostne samooskrbnosti v največji meri.«

Novo pridobitev, s katero bo Občina Radeče prihranila tudi pri obnovi strehe na radeškem zdravstvenem domu, je blagoslovil župnik Miro Bergelj.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Lesen hladilnik na led

16.11.2020 | Redakcija

Postrv z zelišči