Časopis za pokrajino Posavje
27.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

HE Brežice pred končno podobo

Objavljeno: Torek, 30.08.2016    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
he_brezice_preusmeritev_save_in_miniranje55

Gradbena dela v sklopu HE Brežice so v zaključni fazi.

Na gradbišču HE Brežice v teh dneh potekajo intenzivna dela v povezavi s preusmeritvijo reke Save nazaj v njeno naravno strugo. 23. avgusta smo tako prisostvovali miniranju enega izmed nasipov, ki je preusmerjal tok Save.

Kot je za naš medij povedal Andrej Unetič, odgovorni nadzornik gradnje HE Brežice pri HSE Invest, so ta dan izvedli miniranje gorvodne obvodne stene gradbene jame, dolvodno so minirali že pred mesecem in pol. S tem se je začelo preusmerjanje reke Save nazaj v obstoječo strugo. »V naslednjih dneh bomo zasuli obtočni kanal, ki je v času gradnje dve leti prevajal vodo ob sami gradbeni jami. S tem bomo omogočili tudi nadaljevanje del na infrastrukturnem delu, tj. pripravo akumulacijskega bazena za sam dvig vode, ki se predvideva konec novembra,« je dejal Unetič in dodal, da bo obvodna stena do konca tega tedna odstranjena in obtočni kanal zasut, tako da bo predvidoma v petek ali soboto Sava preusmerjena nazaj v staro strugo. Tesnitev nasutja, ki so jo minirali, je bila narejena s postopkom t. i. jet groutinga. Vsa zemeljska gradbena dela, tudi miniranje, izvaja velenjska družba RGP d.o.o.

Unetič je še dejal, da so gradbena dela v zaključni fazi, sam objekt je končan, prav tako vsa hidromehanska oprema - zapornice na HE so zmontirane in v funkciji -, v samem objektu montirajo še turbinsko in generatorsko opremo. Objekt jezovne zgradbe je pripravljen na polnitev, dokončati morajo še nasipe do elektrarne, vsa dela pa bodo po Unetičevih besedah izvedli v predvidenih terminskih rokih.

Most bi lahko bil zaprt tudi še kakšno leto

he_brezice_preusmeritev_save_in_miniranje60

Tabla pred brežiškim starim železnim mostom, ki prepoveduje promet avtomobilom, bo, kot kaže, še dolgo stala.

Po prvotnih napovedih naj bi še ta mesec stari železni most v Brežicah, katerega 110-letnico ravno danes obeležujejo z odprtjem Posavske muzejske vitrine, spet odprli za ves promet, vendar se to ne bo zgodilo. Med njegovim zaprtjem, ki traja že skoraj tri mesece, so statiki po podrobnem pregledu jeklene konstrukcije ugotovili, da je most dotrajan, njegovo podvozje je močno napadla rja in je uničeno, tako da je sanacija mostu neizbežna, saj za promet ni več varen. Po besedah brežiškega župana Ivana Molana je občina naročila še dodatno statično analizo, katere rezultate še čakajo, tako da bo več znanega po končnih rezultatih analize. Po županovih navedbah naj bi sanacija dela mostu čez Savo stala med 300 in 400 tisoč evrov, nekaj denarja sicer imajo zagotovljenega v proračunu. Kdaj bo most saniran in spet prevozen, se natančno še ne ve, bi pa lahko bil po županovih navedbah zaprt tudi še kakšno leto.

R. R.
« Nazaj na seznam