Časopis za pokrajino Posavje
30.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Hostel, v katerem lahko sanjate o zmaju

Objavljeno: Sreda, 16.06.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Dragons dream hostel-4

Skupen dnevni prostor v stilu »zmajevega gnezda«

Podjetja Camac Space, Robotina, Viviot ter 3PORT so združila komplementarne tehnologije, lastne rešitve in izkušnje ter na globalnem tekmovanju za najbolj tehnološko inovativen prostor, ki stoji v slovenski prestolnici, osvojila prvo mesto.

Ljubljana je bogatejša za hostel, ki so ga partnerji v projektu poimenovali Dragons Dream (Zmajeve sanje), snovalci pa so z njim na mednarodnem natečaju ’Future Proof’ – za globalno najpametnejšo stavbo 2021 – osvojili prvo mesto. Gre za preplet zadnjih tehnologij upravljanja s prostorom in inovativnosti v smeri dobre uporabniške izkušnje gosta, kar je omenjenemu projektu najprej omogočilo preboj med 15 najpametnejših stavb na svetu, nato pa še osvojitev najvišjega mesta. V omenjenem projektu so podjetja Camac Space, Robotina, Viviot ter 3PORT združila komplementarne tehnologije, lastne rešitve in izkušnje, kar je omogočilo holističen pristop pri upravljanju stavbe ter dosego zastavljenega cilja - ustvariti popolnoma avtonomen in digitaliziran nastanitveno-turistični objekt, ki v celoti deluje preko digitalnih ključev ter skozi avtomatizacijo dosega najvišje standarde energetske učinkovitosti.

NEIZKORIŠČEN KLETNI DEL POSTAL HOSTEL

Dragon dreams, group photo

Partnerji v projektu so se razveselili prvega mesta na mednarodnem tekmovanju za »najpametnejšo stavbo«.

Objekt, ki stoji blizu ljubljanskega gospodarskega razstavišča, je imel pred ureditvijo prostorov v hostel, neizkoriščen kletni del na površini 300 m2. Investitor, Brežičan Gregor Borošak, ki je želel spremeniti namembnost prostora, v katerem je videl potencial za uresničitev lastne vizije, je povabil k sodelovanju visokotehnološka podjetja, ki so skupaj prišla do inovativne rešitve v smeri digitalizacije upravljanja prostora. »Ta projekt je eden prvih na svetu, ki je zasnovan tako, da stavba ne potrebuje človeka, ki bi upravljal s prostorom – prostor lahko upravlja sam s sabo. Za vstop v stavbo ne potrebujete ključa, samo pameten telefon in kodo, ki vam jo pošlje gostitelj. Hostel nima recepcije, kajti v ’pametni stavbi’ uporabnik skoraj vsa opravila opravi z digitalnim ključem, nekatera pa senzorji in avtomatika sistemov. Pametna stavba na primer tudi sama ve, kdaj poklicati zunanji čistilni servis ali sobarico, kot tudi mnogo drugih stvari,« pojasni David Oštir, solastnik podjetja Camac Space, ki je bil odgovoren za zasnovo, koordinacijo in implementacijo ideje v realnost.

Obnova in ureditev kletnih prostorov, v katerih je uporabljena najsodobnejše tehnologija, je trajala leto in pol. Lično urejene bivalne prostore (spalne in skupinske) krasijo umetniške slike argentinskega slikarja, na njih pa je upodobljen zmaj, kajti celoten prostor je vpet v zgodbo o zmaju, ki z velikim zanimanjem obišče nekatere slovenske kraje (Bled, Ptuj …). Skupen dnevni prostor v hostlu je urejen v stilu »zmajevega gnezda« in tako je, na primer, sedežna garnitura del velikega zmajevega repa. »Zelo smo ponosni na to, kar nam je uspelo narediti. To je postal mejnik za vse nadaljnje projekte,« zaključi sogovornik.

Smilja Radi, foto: D. Oštir

Članek je objavljen na tematskih straneh Podjetno Posavje v regionalnem časopisu Posavski obzornik, ki je izšel 10. junija 2021.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam