Časopis za pokrajino Posavje
30.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Inovacije so del njihovega delovnega procesa

Objavljeno: Torek, 15.06.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Radece papir (2)

Del proizvodnje v najstarejši posavski papirnici, katere skromni začetki segajo v leto 1736.

Skozi več kot 280-letno tradicijo papirništva sta gospodarski družbi Muflon d.o.o in Radeče papir nova d.o.o rasli ter se spreminjali. Vizija, ki temelji na tradiciji in je sedaj vodena s proaktivno dinamično prilagodljivostjo ter inovativnostjo, ju združuje v skupnem cilju in strategiji rasti, ki dodaja vrednost življenju ljudem na majhen, ampak pomembnem način.

Kakovost izdelkov in storitev ter ravnanje z okoljem so sestavni deli procesa vodenja obeh družb, ki prispevata vsaka svoj delež k splošnemu razvoju lokalne ter širše družbe. Pri tem upoštevajo temeljna načela odgovornega ravnanja na področju okolja in se zavezujejo, da bodo odgovorno uporabljali naravne vire ter varovali okolje, da bo le-to v korist in dobro današnjim ter jutrišnjim generacijam.

Radece papir (1)

Za radeško papirnico, v kateri izdelujejo tudi zaščitni papir za bankovce, vrednostne papirje in dokumente, je znana tradicija kakovosti.

Vodstvo obeh družb se tudi zaveda pomena inovacij, ki niso pomembne samo z vidika dolgoročne konkurenčne prednosti podjetja, pač pa dobro vplivajo na motiviranost zaposlenih v podjetju. Dobra organizacijska struktura, dobri odnosi med zaposlenimi, jasno izraženi cilji in strategije, inovacijska naklonjenost ter motivacija zaposlenih dolgoročno vodijo do rezultatov. »Zavedamo se, da so ljudje tisti, ki s svojim znanjem, izkušnjami, voljo in trdim delom bistveno vplivajo na delovanje družbe. Zaposlene vzpodbujamo h kreativnemu ustvarjanju novih produktov in čeprav je danes na trgu tudi težko prodreti z novimi izdelki, se vseskozi odpirajo vrata novih priložnosti,« pravijo in dodajajo, da trenutno še nimajo vzpostavljenih mehanizmov za ocenjevanje, stimuliranje in vrednotenje inovacij, so pa inovacije na posameznih procesih zaželene in nagrajene.

MED PATENTIRANIMI IZDELKI TUDI ANTIBAKTERIJSKI PAPIR

Radece papir (3)

Radeče papir Muflon R Copy Paper® antibakterijski papir je inovacija, ki so jo razvili v podjetju.

V obeh gospodarskih družbah so preko poslovnega procesa, poimenovanega Razvoj in raziskave, kjer gre za produktni razvoj, v nastajanju novi izdelki, ki so bili v preteklih letih plasirani na tržišče. V preteklih letih so se tudi odločili za patentiranje izdelkov, in sicer za raztopino za obdelavo papirja ter postopek površinske obdelave papirja, samolepilne modularne tapete in za optično zaščito papirja ter tiskovin z uporabo NIR fluorescentnih barvil in/ali pigmentov ter postopka za njeno izvedbo. Samolepilne modularne tapete, s katerimi je omogočeno enostavno kreiranje in dekoriranje sten, so bile navdih za izdelavo kolekcije »Piši-briši tapet«, ki dodatno omogočajo, da lahko po zidovih pišemo s flomastri in kredami.

»Vsi omenjeni patenti so priznani pri Uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino, kjer smo oddali tudi PCT prijavo za optično zaščito papirja,« nadaljujejo in dodajajo, da so inovacije v podjetju Radeče papir nova v zadnjem letu povezane z bojem proti epidemiji koronavirusa. Njihova najnovejša inovacija je izdelava antibakterijskega papirja, ki je rezultat sodelovanja in povezovanja raziskovalno-razvojne skupine papirniške industrije z mikrobiološkimi laboratoriji doma in na tujem. »Antibakterijski R Copy papir je obdelan s protimikrobnim sredstvom, ki že ima poznane antibakterijske in fungicidne lastnosti in se uporablja predvsem v tekstilni industriji. Rezultati testiranj so pokazali, da je naš papir zaščiten proti bakterijam in koronavirusu. Zaščiten papir vpliva na izboljšanje kakovosti življenja ljudi, saj lahko zmanjša širjenje virusa s papirjem v vsakdanjem življenju. Prehajanje dokumentov in s tem papirja iz roke v roko, pomeni tudi prenos mikrobov, zato priporočamo uporabo antibakterijskega papirja na primer v zdravstvenih ustanovah, šolah, pisarnah, bankah, pošti itd. Sam papir se prodaja kot pisarniški papir, lahko pa se uporablja za različne produkte, kot so kuverte, zvezki, bloki in pa tudi produkti iz samolepilnih papirjev,« teče opis inovacije proizvoda, ki pomeni korak naprej v papirni industriji in tudi v boju proti širjenju koronavirusa. »Za potrebe izdelave higienskih mask smo v družbi Radeče papir nova razvili tudi bombažni papir brez vsebnosti klejiv in polnil,« opišejo še en nov produkt, medtem ko so v hčerinski družbi Muflon razvili inovativne higienske samolepilne maske, ki so navite na rolici in jih uporabnik po potrebi trga z nje.

Z nadaljnjim raziskovanjem in izboljšavami bodo nadaljevali in prav tako bodo še naprej spremljali inovacije v njihovi branži preko seminarjev, konferenc in spleta. V preteklem letu so spremljali inovacije na področju razvoja antibakterijskega papirja in kmalu po njihovem plasiranju papirja, so na trgu zasledili nekaj novih ponudnikov.

S. R./Vir: Radeče papir nova d.o.o.

Članek je izšel na tematskih straneh Podjetno Posavje v regionalnem časopisu Posavski obzornik, ki je izšel 10. junija 2021.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam