Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Jed brez vina - kot dan brez sonca

Objavljeno: Sobota, 05.09.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Gostilna Repovz (13)

Gostilna Repovž ima večstoletno tradicijo in ohranja prvinskost podeželja.

V osrčju dolenjskih gričev, v Šentjanžu, kamor vodi mnogo poti iz različni smeri, stoji v središču vasi gostilna Repovž. V njeni bližini stoji še hlev, ki ne služi več svojemu namenu, saj je postal shramba za domača jabolka. Del preteklosti je tudi hram, v katerem so uredili prenočišča. Pomemben del kompleksa je še vrt, na katerem rastejo tudi zelišča in sezonska zelenjava.

Gostilna Repovž z večstoletno tradicijo je del velike kmetije, ki se razprostira na dobrih 40 ha skupaj z gozdom, medtem ko je vseh obdelovanih kmetijskih površin (z velikim sadovnjakom na približno 4 ha) za dobrih 14 ha. Gostinski objekt ima tudi bivalni del in v njem živijo štiri generacije Repovževih.

Gostilna Repovz (1)

Letna terasa pri vhodu v gostilno

»Tukaj mimo je v preteklosti tekla pomembna furmanska pot med Dolenjsko in Zasavjem in ob poti je stala oštarija mojih prednikov že pred več kot tristo leti,« pripoveduje 33-letni Grega Repovž, ki skupaj z ženo Sabino, mlajšim bratom Anžetom in starejšo sestro Uršo predstavlja mlajši rod Repovževih, ki tradiciji dodaja nove in sveže ideje. »Danes redko kje najdemo stare furmanske gostilne, ki bi morale biti steber slovenske gastronomije, a žal niso. Nekatere so se spremenile v neke vaške bifeje, nekatere so že mnogo let nazaj propadle,« nadaljuje in doda, da je za ohranjanje tradicije pomemben prenos znanja iz generacije v generacijo ter volja do dela.
Gostilna Repovz (16)

Grega Repovž, sommelier in vodja gostilne

»Ko sem bil mlajši, nisem razmišljal, da bom nekoč stopal po poti svojih staršev. Po zaključeni gimnaziji v Novem mestu sem se odločil za študij agronomije v želji, da bom nekoč delal v kateri izmed vinskih kleti in se ukvarjal z vini, a potem je prišel trenutek, ko sem se začel aktivneje vključevati v delo v domači gostilni ter vanj vnesel nekaj lastnih idej, tudi v kulinariki,« se spominja. »Razvoj naše kulinarike ni potekal na silo, nobenega preskoka ni bilo čez noč, to je večletni proces, poudarek pa je na sezonsko pridelani hrani. Če nečesa v določenem letnem času ni, tega tudi ni na našem jedilniku. Skoraj vse, kar potrebujemo v kuhinji, je lokalno pridelano, z naše kmetije ali pa s katere okoliške,« pripoveduje nadaljuje, da so v zadnjih letih veliko vlagali v znanje in razvoj jedi, a uspešne in prepoznavne kulinarične zgodbe morda ne bi bilo, če bi ne v kuhinji spretno vrtela kuhalnico Gregova mati Meta (v lanskem letu je prejela posebno priznanje s strani Gault millau, in sicer naziv za šefa tradicije), ki je mnogo kuharskega znanja pridobila tudi od svoje tašče Ivanke.

DOMAČA KULINARIČNA PONUDBA IN POSAVSKA VINA

Gostilna Repovz (5)

Notranjost gostilne s kmečko pečjo v sobi za goste.

V družinsko zgodbo se krasno vključuje tudi Gregov oče Jože, ki skrbi predvsem za domači sadovnjak in vinograd – in je, tako kot sin, vinski svetovalec. Ker oba vesta, koliko truda je potrebno vložiti v delo v vinogradu, ne preseneča, da posebno mesto na Repovževi vinski karti predstavljajo vina posavskih pridelovalcev. »Naučiti se moramo ceniti domače, zato so osnova naše vinske karte lokalna vina. S tem dajemo priložnost našim lokalnim vinarjem, ki so v preteklosti zelo težko prišli na trg širše Slovenije, ker je ta zelo zasičen tako s primorskimi kot štajerskimi vini,« pojasni bodoči prevzemnik gostilne in kmetije ter nadaljuje, da so posavska vina v zelo hitrem razvoju, o kakršnem se je pred približno desetimi leti lahko samo sanjalo. »Kot sommelierja me zanimajo manj znane zgodbe, predvsem zgodbe ljudi, ki stojijo za posameznim vinom. Mislim, da je jed brez vina kot dan brez sonca,« zaključi predstavnik mlajše generacije družine Repovž, ki je letos prejela posebno Michelinovo priznanje ’Bib Gourmand’ za dobro razmerje med ceno in kakovostjo. Repovževi so tudi člani mednarodnega združenja gostincev Jeunes Restaurateurs Slovenije.

Gostilna Repovz (24)

Hišni vrt, kjer gojijo zelišča in zelenjavo, bo v prihodnjem letu doživel prenovo.

»Nismo gostilna za vsak dan, niti nismo gostilna za vsak teden ali mesec, ampak smo gostilna za nekajkrat na leto. Želimo si, da si gost vzame čas, ko vstopi v naše kraljestvo večstoletne tradicije s pridihom sodobnosti. Hrana, ki jo pripravimo, ni zgolj zato, da z njo potešimo lakoto, ampak da zadosti vsem čutilom,« prijazno pojasni gostitelj in pove, da se obiskovalcem najraje predstavijo s hladno predjedjo, na kateri med drugim najdemo sevniško salamo z lešniki, postrvji tatarec z ikrami in goveji z ajdovo pokovko, ocvrt mladi sir na popečenem radiču, gobah in pinjolah, kunčjo pašteto, ovčji sir v olju ogrščice, kruhov hren na telečjem priželjcu in jeziku, postrv s peno iz džina …

»Želimo si, da bi bilo udobje posameznika, ki nas obišče, na še višjem nivoju, zato se bomo v prihodnjem letu lotili še obnove večino prostorov, del tega je tudi hišni vrt, ki je zagotovo star več kot sto let,« zaključi pogovor vodja družinske gostilne.

Smilja Radi

Članek je bil objavljen na tematskih straneh Okusi Posavja v regionalnem časopisu Posavski obzornik, ki je izšel 3. septembra.

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam