Časopis za pokrajino Posavje
30.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Jeseni odpirajo še prodajalno

Objavljeno: Nedelja, 27.06.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
iztok in miro drobnic (1)

Iztok Drobnič z očetom Mirom

Podjetje Špena iz Krškega, ki se ukvarja s kovinostrugarstvom in ga kot direktor vodi Iztok Drobnič, si v petem letu delovanja v poslovnem okolju vse bolj utrjuje položaj kot eden redkih ponudnikov v regiji, ki nudi mehansko obdelavo vseh vrst kovin, tehnično svetovanje pa tudi vodenje projektov.

prozvodni prostori Spena (20)

V zgodnji jeseni načrtujejo še otvoritev prodajalne z začimbami in pripomočki za peko.

Iztoka Drobniča je že v mladih letih za strojništvo navdušil oče Miro, a se je kljub temu po končani brežiški gimnaziji odločil za študij medicine. V tretjem letniku študija je vse bolj prihajal do spoznanja, da gre za ukoreninjen sistem, v katerem proti pričakovanjem pogosto prihaja do razvrednotenj posameznikov, med opravljanjem prostovoljskega dela na Kliniki Golnik pa tudi, da ne vidi svojega delovanja v vlogi člena v verigi ’okostenele’ zdravstvene sheme. Opustil je študij in se vpisal na mariborsko strojno fakulteto, ki jo je zaključil z najvišjimi ocenami. Temu je sledila naprej zaposlitev v podjetju Numip Krško, kjer je bil vodja projektov, zadolžen za napeljavo vseh cevovodov v tedanjem Krkinem obratu Sinteza1 v izgradnji. Zatem je nabiral delovne izkušnje v podjetju Mana Omerzu iz Dečnega sela, kjer je bil vodja projektov za jeklene konstrukcije v NEK in za vodenje, organiziranje in optimiziranje postopkov ter dnevne aktivnosti (Quality Assurance). Leta 2016 je ob redni zaposlitvi odprl popoldansko obrt, v kateri sta z očetom v dveh garažah ob domači hiši in na prvih kupljenih strojih za struženje in rezkanje začela obdelovati kose strojnih elementov za Mano Omerzo. Ker je začel pridobivati vse več dela tudi od drugih naročnikov, je z začetkom leta 2017 stopil s podjetjem Špena na samostojno podjetniško pot in uredil lastne proizvodne prostore za izdelavo strojnih delov za transportne polže, to je osi, gredi, prirobnice idr. na Poljski poti v Stari vasi na Vidmu.

prozvodni prostori Spena (17)
S pridobivanjem naročil za storitve in izdelavo strojnih elementov s strani več in večjih podjetij, med njimi TIPS, Asfaltna baza Strojanšek, Plastoform, Iskra PIO, I. H. S, Numip, Evrosad, Šumi, Metalna, Rimac idr., se je število zaposlenih v podjetju povzpelo na pet. »Mi nismo vezani na masovno proizvodnjo,« pravi Drobnič, »lahko izdelamo ali popravimo en strojni kos ali več, ali prevzamemo naročilo od zasnove ideje naprej, to je od projekte dokumentacije do izdelka, po potrebi, denimo za razrez pločevine, pa se povezujemo tudi z drugimi podjetji.« Največji problem, je še povedal Drobnič, jim trenutno predstavlja pomanjkanje surovin na tržišču, saj za proizvodnjo nabavljajo le surovine s certifikati, in kadra za delo, predvsem orodjarjev, ki jih že daljše obdobje neuspešno iščejo po vseh razpoložljivih zaposlitvenih zavodih in socialnem omrežju. Imajo tudi lastno varilnico in sestavo, v kateri izdelujejo tudi žare in smokerje za dimljenje mesa in drugih živil, po katerem so postali poznani po vsej Sloveniji in tudi širše, v zgodnji jeseni pa nameravajo odpreti tudi prodajalno s celovito ponudbo začimb, omak in pripomočkov za peko, kar sicer Drobničeva partnerka Nataša Šal že sedaj izvaja v obliki spletne in poštne prodaje.

Bojana Mavsar

(članek je bil objavljen v 24. junija izdanem časopisu Posavski obzornik)
« Nazaj na seznam