Časopis za pokrajino Posavje
25.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kljub zahtevnim razmeram uspešno leto za skupino GEN

Objavljeno: Četrtek, 25.01.2018    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_2897

Martin Novšak

Skupina GEN
je uspešno zaključila sicer zahtevno poslovno leto 2017, v katerem je uresničila vse zastavljene cilje, vključno z najpomembnejšim, zanesljivo oskrbo z električno energijo po konkurenčnih cenah, je na srečanju z novinarji povedal generalni direktor Martin Novšak.

Proizvodnja elektrarn v skupini v letu 2017 je bila zaradi težavnih hidroloških razmer sicer nekoliko nižja od načrtovane. K dobrim rezultatom je v letu brez remonta izdatno prispevala Nuklearna elektrarna Krško, ob njej pa se je zlasti v zahtevnih energetskih razmerah ob začetku lanskega leta z zanesljivostjo zagonov izkazala tudi Termoelektrarna Brestanica, ki je v ključnih trenutkih pomembno prispevala k stabilnosti slovenskega elektroenergetskega sistema. Skupna proizvodnja elektrarn v skupini je bila lani okoli 2 % nižja od načrtovane, kljub temu pa so z dobro koordinacijo, procesi notranje optimizacije in tržno dejavnostjo uspeli obvladovati tveganja in tako po obsegu prihodkov kot tudi ustvarjenem dobičku v letu 2017 presegli načrte.
otvoritev_he_brezice01

Lani so zaključili izgradnjo HE Brežice (foto: arhiv PO).

V skupini so ustvarili več kot dve milijardi evrov prometa, kar jih uvršča med tri največje slovenske skupine, in čisti dobiček na ravni 28 milijonov evrov. V matični družbi so ustvarili okoli 160 milijonov evrov prihodka in približno 18 milijonov evrov čistega dobička.

Za 80 mio evrov naložb

Uspešno so zaključili tudi vrsto velikih naložb. V septembru so zagnali novozgrajeno hidroelektrarno (HE) Brežice ter v centru vodenja skupine GEN prevzeli daljinsko upravljanje HE Krško, v Termoelektrarni Brestanica (TEB) zaključujejo naložbo: decembra 2017 so izvedli prvo sinhronizacijo z elektroenergetskim omrežjem, po izvedenem tehničnem pregledu bodo letos pričeli s poskusnim obratovanjem. V NEK so izvedli gradbeno in tehnološko zahtevne prilagoditve na dolvodno ležečo HE Brežice in nadaljevali tudi z varnostno nadgradnjo. Skupna vrednost investicij vseh družb v skupini GEN je bila v letu 2017 na ravni 80 mio EUR.

Načrti za leto 2018

NEK_jedrska_elektrarna_Krsko_objekt (1)

Aprila letos načrtujejo redni remont v NEK (foto: arhiv PO).

V letu 2018 skupino GEN in družbo Hidroelektrarne na spodnji Savi po uspešno končani izgradnji HE Brežice čaka še gradnja zadnje hidroelektrarne v spodnjesavski verigi, HE Mokrice. Načrtujejo čimprejšnjo pridobitev vseh potrebnih soglasij in dovoljenj, izvedbo potrebnih razpisov in drugih pripravljalnih aktivnosti. V aprilu 2018 načrtujejo redni remont v NEK, ki bo prinesel vrsto varnostnih nadgradenj, med drugimi izgradnjo pomožne komandne sobe, posodobitev sistema za tesnjenje turbine in zamenjava vzbujalnika glavnega električnega generatorja. Konec leta 2018 načrtujejo odločanje o gradnji morebitnega drugega novega bloka v TEB, pri čemer bodo odločitev narekovali tržni pogoji oz. pogodbe o dolgoročni oskrbi z viri za terciarno regulacijo ter stanje starih turbin.

Drugi blok potrebujemo že danes

V GEN energiji opozarjajo tudi na vse bolj potrebno gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne (JEK 2). »Pred leti sem menil, da ga rabimo najkasneje do leta 2030, zdaj menim, da ga rabimo že danes,« je dejal Novšak, saj se je povpraševanje po elektriki v zadnjih letih okrepilo. S pospešeno elektrifikacijo vseh področij, zlasti prometa in ogrevanja, s krepitvijo gospodarstva in rastjo življenjskega standarda vztrajno rastejo potrebe po električni energiji in po dodatnih virih: v Sloveniji smo je v lanskem letu uvozili okoli 20 %. »Slovenija in Hrvaška skupaj potrebujeta več energije, kot jo lahko proizvede nova jedrska elektrarna,« poudarja Novšak. »Za uspešno gospodarstvo potrebujemo konkurenčno ceno električne energije. Potrebe po izgradnji JEK 2 so vse bolj očitne, jedrska tehnologija pa ob konkurenčni in zanesljivi proizvodnji električne energije ustreza okoljskim zahtevam glede izpustov ogljikovega dioksida, zaseda zelo malo prostora in s tem ohranja obsežne naravne površine nedotaknjene. Slovenija bi kot energetsko stabilna država v EU okrepila svoj ugled«, je zaključil Novšak.
 
P. P.
« Nazaj na seznam